Wandelschoenen

Goede wandelschoenen zorgen ervoor dat u als wandelaar zonder zorgen op pad kunt. Een slecht zittende schoen kan een wandeling namelijk behoorlijk verknallen, terwijl een goede wandelschoen in combinatie met een paar goede wandelsokken en eventueel met wandelstokken er voor zorgt dat u met veel plezier lange afstanden kunt afleggen. Wij als outdoor specialist hebben wandelschoenen van zeven verschillende merken in onze collectie, waardoor er voor iedere wandelaar en iedere voet een juiste schoen aanwezig is. Onze wandelcollectie bestaat uit Meindl, Lowa, Hanwag, Grisport, Salomon, Teva en Jack Wolfskin.

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u ten alle tijden goed adviseren. Vindt u het moeilijk en bent u bang dat u de verkeerde keuze maakt? Maakt u zich geen zorgen, een schoen die u bij DE JONG koopt mag u altijd thuis uitproberen. Niet goed, geld terug!

Podoloog op speciale dagen aanwezig

Goede wandelschoenen zijn uiteraard belangrijk,  maar er zijn veel mensen die net wat meer nodig hebben. Podologiepraktijk Bollenstreek is gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van voetklachten. Ook klachten of pijn aan knie, heup en rug kunnen door voetafwijkingen worden veroorzaakt. Speciale zooltjes en een juist advies zorgen er voor dat ook deze mensen lekker lopen. Daarom is gediplomeerd podoloog Ania van der Meer van Podologiepraktijk Bollenstreek op de volgende dagen bij ons aanwezig om u van advies te voorzien: 8 februari, 28 maart (gaat niet door vanwege corona), 22 mei, 23 mei, 11 juli, 9 september en 31 oktober.

Bekijk meteen onze zeer scherp geprijsde aanbiedingen!

Op deze pagina wordt er uitgelegd, welke overwegingen er gemaakt moeten worden bij het kopen van een wandelschoen. Belangrijk zijn hierin de volgende vragen:

  • Wat voor soort wandelingen bent u van plan met de schoen te maken?
  • Heeft u een smalle, normale of een brede voet?
  • Gaat u voorkeur naar een hoog of een laag model?
  • Heeft u liever een waterdicht gevoerde schoen of misschien juist liever een leer gevoerde schoen?

Categorie wandelschoenen

Om de keuze wat makkelijker te maken zijn berg/wandelschoenen onderverdeeld in categorieën A t/m D (zie het schema). Eenvoudig gezegd: hoe hoger in de berg,  hoe steviger (stijver) een zool. Omdat schoenen in de categorie B/C tot en met D, alleen hoog in de bergen worden gebruikt, hebben wij ons schoenen assortiment beperkt van categorie A tot en met categorie B. Door onze jaren lange ervaring kunnen wij u ten alle tijden goed adviseren.

wandelschoenen

Categorie A

Dit type, meestal lage wandelschoen, is door zijn soepele zool geschikt voor wandelingen in bos en duin, maar ook voor stadswandelingen. Heeft u een beroep waar u veel moet lopen, De Jong Recreatie verkoopt deze wandelschoenen ook heel veel aan klanten voor dagelijks gebruik.

Categorie A/B

Wilt u een schoen met een half hoge tot hoge schacht die iets steviger is dan een A categorie schoen, meer steun en stabiliteit biedt, maar nog steeds geen echte bergschoen is? Kies dan voor een wandelschoen uit de categorie A/B. Deze schoen is  geschikt voor wandelingen in Nederland maar ook voor lichte wandelingen in de bergen

Categorie B

Een wandelschoen uit de categorie B geeft door zijn stevige (stijvere) zool en hoge schacht veel stabiliteit. Als u flinke wandelingen wilt gaat maken op bergpaden met ongelijk terrein zal een schoen uit de B categorie u zeker genoeg grip en steun geven.

Categorie B/C

Een vrij stijve schoen met hoge schacht en extra demping in de zool om geen oneffenheden te voelen, geschikt voor middelzware bergwandelingen.

Categorie C

Schoen met een hoge schacht en zeer stugge (stijve) zool geschikt voor bergtochten met zware bepakking en gletsjer tochten. Deze schoenen kan je meestal gebruiken met stijgijzers.

Categorie D

Een D categorie schoen  heeft de meest stijve, geheel niet buigzame, zool. Daardoor is een schoen uit deze categorie  geschikt voor zware tochten door sneeuw en ijs met gebruik van stijgijzers. Ook geschikt voor ijsklimmers.


Hoge wandelschoenen of lage wandelschoenen

Hoge of lage wandelschoenen, welke moet je kiezen? Er zijn verschillende redenen waarom wandelaars voor een hoge of lage wandelschoen kiezen. Denk hierbij aan het soort terrein dat bewandeld wordt, de weersomstandigheden en ook of extra steun aan de enkel gewenst is ja of nee.

Hoge Wandelschoenen

Hoge wandelschoenen bieden veel steun aan de enkel, zitten stevig en zijn daarom ideaal voor wandelingen op ongelijk en zanderig terrein. Omdat ze steviger zijn, zijn ze ook wat zwaarder. Hoge wandelschoenen zijn daarnaast over het algemeen warmer waardoor ze vaak gebruikt worden bij kouder en slechter weer. Om blaren te voorkomen is het bij hoge wandelschoenen belangrijk dat de pasvorm goed is.

Als u zwakke enkels heeft of van plan bent om op zwaar terrein te gaan lopen, zullen wij u altijd een hoge wandelschoen adviseren.

Lage wandelschoenen

Lage wandelschoenen zitten meestal meteen comfortabel, zijn lichter en lopen daarom ook lichter. Ze zijn ideaal voor dagelijkse wandelingen op egaal terrein. Ook zijn ze een stukje cooler en ademen ze beter, waardoor ze vaak gekozen worden bij wandelingen met droger en warmer weer. Lage wandelschoenen geven daarentegen wel minder steun en er kunnen gemakkelijk steentjes of zand in de schoen belanden.


De leest van een wandelschoen

De leest bepaald de pasvorm van een schoen. Smal, breed, hoog of laag. Een damesleest is smaller in de hiel dan een herenleest. Voor kinderen zijn er speciale, smallere kinderleesten. Elk merk heeft zo zijn eigen kenmerken en daarom past niet iedereen elk merk schoenen.

Hanwag heeft een leest ontwikkeld speciaal voor mensen met Hallux Valgus, een vergroeiing, oftewel het scheef staan van de grote teen. Daarover leest u HIER meer meer.


De opbouw van een wandelschoen

Wandelschoenen bestaan ruw gezegd uit een bovenlaag, (soms) een tussenlaag, een voering en een zool. Hieronder wordt per laag uitgelegd wat de functie is en welke verschillende soorten er bestaan.

wandelschoenen doorsnede

De bovenlaag van een wandelschoen

Het eerste wat u ziet is de buitenkant van de schoen. Deze laag beschermt uw voeten tegen stoten, kou en regen. De bovenlaag kan uit verschillende materialen bestaan, wij behandelen leer, Nubuck leer, Suede en synthetisch materiaal. Door de verschillende materialen krijgt de schoen zijn eigen look. Misschien stoer en degelijk of juist wat sportiever en moderner.

Leer en nubuck leer zijn gemaakt van de toplaag van de huid van een rund. Doordat dit gedeelte bestand moet zijn tegen een stootje en diverse weersinvloeden, is dit ook het sterkste gedeelte van de huid. Leer heeft een glad uiterlijk, het nadeel hiervan is dat je beschadigingen snel ziet. Nubuck leer is glad leer wat licht is opgeschuurd, hier zal je dus veel minder snel beschadigingen op zien.

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van de huid, dit is dunner en zachter en daardoor ook minder sterk. Een suède schoen is daardoor ook goedkoper dan een leren of een nubuck schoen.

Synthetisch materiaal is een fabrieksmatig geproduceerde stof, het voordeel hiervan is dat de fabrikant zelf de eigenschappen van de wandelschoen kan bepalen. Schoenen met synthetische materialen zijn over het algemeen voordeliger, lichter en soepeler.

De tussenlaag van een wandelschoen

Bij sommige schoenen wordt gebruikt gemaakt van een tussenlaag. Deze tussenlaag is een polstering die meestal gemaakt is van een zacht (foam) materiaal. De polstering wordt toegevoegd om drukpunten te voorkomen en het comfort te verhogen. Afhankelijk van de schoen wordt er meer of minder foam gebruikt.

De voering van een wandelschoen

De voering is het materiaal waar de binnenkant van de schoen mee afgewerkt is. De schoen kan gevoerd zijn met leer, een waterdichte voering of met een synthetische voering. De leren en waterdichte voering worden hieronder uitgebreid besproken.

Leren voering

Leer is comfortabel en goed ademend, maar niet volledig waterdicht. Door het impregneren van de schoen kan hij behoorlijk wat water tegenhouden, maar 100% waterdicht is hij hierdoor niet. Wilt u een volledig waterdichte schoen, kies dan voor een schoen met een waterdichte voering.

Er is ook chroomvrij leer. Hanwag gebruikt bij diverse modellen chroomvrij leer wat betekent dat het leer is gelooid zonder gebruik van chroomhoudende mineralen. Chroomvrij leer is bijzonder comfortabel en huidvriendelijk, ook voor diabetespatiënten die gevoelig zijn voor wondjes biedt dit vaak een uitkomst.

Waterdichte voering

Schoenen met een leren voering zijn dus niet volledig waterdicht, daarom maken veel wandelschoenen gebruik van een waterdichte voering. Hieronder worden diverse soorten waterdichte voering besproken:

  • Gore-Tex is een waterdicht, ademend membraan. Een hoogwaardige voering die wereldwijd bekent staat om de zeer hoge kwaliteit. De waterdichte schoenen van Lowa, Hanwag, Meindl en Salomon zijn voorzien van een Gore-Tex voering.
  • GriTex is een zwaar waterafstotende, maar niet geheel waterdichte voering van het schoenenmerk Grisport. 
  • SpoTex is de waterdichte voering van Grisport, deze ademt iets minder dan GoreTex, waardoor die ook iets goedkoper is.
  • Texapore is het eigen waterdichte membraan van het merk Jack Wolfskin.

De zool van een wandelschoen

De zool is belangrijk voor de grip, het loopcomfort en de afwikkeling van de pas. Er zijn veel verschillende soorten zolen, maar de meeste schoenmerken maken gebruik van een Vibram zool. Vibram is de grootste zolenproducent in de wereld en diverse schoenproducenten laten hun eigen zolen ook bij Vibram maken.

Vibram zolen zijn gemaakt van een combinatie van kunststof en rubber en zijn licht, soepel, slijtvast en hebben een goede grip en loopcomfort. Ze staan garant voor een kwalitatief hoogwaardig product. Naast Vibram zie je ook “eigen merk” zolen. Dat wil niet zeggen dat deze slechter zijn, maar Vibram heeft net als Gore-Tex een zeer goede naam.


Welke merken wandelschoenen verkopen wij bij DE JONG?

Naast de drie grote merken Meindl, Lowa en Hanwag, verkoopt DE JONG ook Teva, Grisport, Salomon en Jack Wolfskin. Wij hebben voor iedereen een schoen die perfect bij hem past, of u nou smalle, brede, kleine of grote voeten heeft, bij De Jong Recreatie zult u zeker slagen. Bij DE JONG verkopen wij zelfs dames schoenen t/m maat 43 en heren schoenen t/m maat 50.