Wandelschoenen keuzehulp: #1 De opbouw van een wandelschoen

De opbouw van een wandelschoen

Wandelschoenen bestaan ruw gezegd uit een bovenlaag, (soms) een tussenlaag, een voering en een zool. Hieronder wordt per laag uitgelegd wat zijn functies zijn en welke verschillende soorten er van deze laag bestaan.

De bovenlaag van een wandelschoen

Het eerste wat u van een wandelschoen ziet is de buitenkant, ook wel bovenlaag genoemd. Deze laag beschermt uw voeten tegen stoten, kou en regen. De bovenlaag kan uit verschillende materialen bestaan, wij behandelen leer, Nubuck leer, Suede en synthetisch materiaal. Door de verschillende materialen krijgt de schoen zijn eigen look. Misschien stoer en degelijk of juist wat sportiever en moderner.

Leer en nubuck leer

Leer en nubuck leer zijn gemaakt van de toplaag van de huid van een rund. Doordat dit gedeelte bestand moet zijn tegen een stootje en diverse weersinvloeden, is dit ook het sterkste gedeelte van de huid. Leer heeft een glad uiterlijk, het nadeel hiervan is dat je beschadigingen snel ziet. Nubuck leer is glad leer wat licht is opgeschuurd, hier zal je dus veel minder snel beschadigingen op zien.

Suede

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van de huid van een rund, dit is dunner en zachter en daardoor ook minder sterk. Een suède schoen is daardoor goedkoper dan een leren of een nubuck schoen.

Synthetisch materiaal

Synthetisch materiaal is een fabrieksmatig geproduceerde stof, het voordeel hiervan is dat de fabrikant zelf de eigenschappen van de wandelschoen kan bepalen. Schoenen met synthetische materialen zijn over het algemeen voordeliger, lichter en soepeler.

De tussenlaag van een wandelschoen

Bij sommige schoenen wordt gebruikt gemaakt van een tussenlaag. Deze tussenlaag is een polstering die meestal gemaakt is van een zacht (foam) materiaal. De polstering wordt toegevoegd om drukpunten te voorkomen en het comfort te verhogen. Afhankelijk van de schoen wordt er meer of minder foam gebruikt.

De voering van een wandelschoen

De voering is het materiaal waar de binnenkant van de schoen mee afgewerkt is. Een goede voering creëert een goed binnenklimaat voor de voet. Het voert het vocht dat door de voet wordt geproduceerd tijdens lichamelijke activiteiten af en transporteert het naar buiten. Tegelijkertijd geeft het oppervlak van de voering een aangenaam gevoel in de schoen.

De schoen kan gevoerd zijn met leer, een waterdichte voering of met een synthetische voering. De leren en waterdichte voering worden hieronder uitgebreid besproken.

Wandelschoenen met een leren voering

Leer is comfortabel en goed ademend, maar niet volledig waterdicht. Door het impregneren van de schoen kan hij behoorlijk wat water tegenhouden, maar 100% waterdicht is hij hierdoor niet. Leer ademt onder alle omstandigheden en is erg comfortabel omdat het zich naar de voet vormt.

Er is ook chroomvrij leer. Hanwag gebruikt bij diverse modellen chroomvrij leer wat betekent dat het leer is gelooid zonder gebruik van chroomhoudende mineralen. Chroomvrij leer is bijzonder comfortabel en huidvriendelijk, ook voor diabetespatiënten die gevoelig zijn voor wondjes biedt dit vaak een uitkomst.

Wandelschoenen met een waterdichte voering

Wandelschoenen met een leren voering zijn dus niet volledig waterdicht, daarom maken veel wandelschoenen gebruik van een waterdichte voering. Hieronder worden diverse soorten waterdichte voeringen besproken:

  • Gore-Tex is een waterdicht, ademend membraan. Een hoogwaardige voering die wereldwijd bekent staat om de zeer hoge kwaliteit. De waterdichte schoenen van Lowa, Hanwag, Meindl en Salomon zijn voorzien van een Gore-Tex voering.
  • GriTex is een zwaar waterafstotende, maar niet geheel waterdichte voering van het schoenenmerk Grisport.
  • SpoTex is de waterdichte voering van Grisport, deze ademt iets minder dan GoreTex, waardoor hij ook iets goedkoper is.
  • Texapore is het eigen waterdichte membraan van het merk Jack Wolfskin.

De zool van een wandelschoen

De zool is belangrijk voor de grip, het loopcomfort en de afwikkeling van de pas. Er zijn veel verschillende soorten zolen, maar de meeste schoenmerken maken gebruik van een Vibram zool. Vibram is de grootste zolenproducent in de wereld en diverse schoenproducenten laten hun eigen zolen ook bij Vibram maken.

Vibram zolen zijn gemaakt van een combinatie van kunststof en rubber en zijn licht, soepel, slijtvast en hebben een goede grip en loopcomfort. Ze staan garant voor een kwalitatief hoogwaardig product. Naast Vibram zie je ook “eigen merk” zolen. Dat wil niet zeggen dat deze slechter zijn, maar Vibram heeft net als Gore-Tex een zeer goede naam.

Wandelschoenen keuzehulp

Wandelschoenen keuzehulp: #1 De opbouw van een wandelschoen
Wandelschoenen keuzehulp: #2 Welke categorie wandelschoen heb ik nodig?
Wandelschoenen keuzehulp: #3 Heb ik een hoge of lage wandelschoen nodig?
Wandelschoenen keuzehulp: #4 Uitleg over de leest van een wandelschoen

Wandelschoenen bij DE JONG

Goede wandelschoenen zorgen ervoor dat u als wandelaar zonder zorgen op pad kunt. Een slecht zittende schoen kan een wandeling namelijk behoorlijk verknallen, terwijl een goede wandelschoen er voor zorgt dat u met veel plezier lange afstanden kunt afleggen. Wij als outdoor specialist hebben wandelschoenen van zes verschillende merken in onze collectie, waardoor er voor iedere wandelaar en iedere voet een juiste schoen aanwezig is. Onze wandelcollectie bestaat uit Meindl, Lowa, Hanwag, Grisport, Salomon en Teva.

Bekijk ons assortiment wandelschoenen
Wilt u meer weten?
Afspraken maken nu mogelijk!
Afspraken maken nu mogelijk!

Afspraak maken in showroom en winkel nu mogelijk!, klik hier voor meer informatie!