Tips bij het vinden van de perfecte wandelbroek

Tips bij het vinden van de perfecte wandelbroek

Als u veel wandelt is een wandelbroek zeker een aanrader. De reden is niet alleen praktisch, maar heeft vooral met de materiaalkeuze te maken. In tegenstelling tot een spijkerbroek is een wandelbroek licht, comfortabel en beschermt u beter tegen verschillende weersomstandigheden. Een goede wandelbroek geeft u comfort zodat u maximaal kunt genieten van uw mooie wandeling en/of trektocht. DE JONG heeft een ruim assortiment aan wandelbroeken die geschikt zijn voor verschillende wandelomstandigheden.

Wist u bijvoorbeeld dat de kans op oververhitting in de zomer minder groot is als u een dunne wandelbroek draagt? Waarom dan geen korte broek in de zomer? Die kunt u dragen als u over een vlak terrein wandelt. Een lange wandelbroek beschermt de benen tijdens een wandeling in een ruig of bosrijk gebied, bijvoorbeeld tegen doornstruiken, brandnetels, insecten en teken.

Graag geven wij u tips waar u bij de aanschaf van een wandelbroek op kunt letten:

PASVORM

Dit is het allerbelangrijkst en de ‘perfecte’ pasvorm kunnen wij niet voor je bepalen want dat is grotendeels afhankelijk van wat u zelf comfortabel vindt. Zorg er in ieder geval voor dat de broek niet van uw heupen afglijdt en dat de pijpen lang genoeg zijn. Zeker in de bergen kan een broek bij het stijgen nogal opkruipen doordat u knie een sterke hoek maakt. De broek mag niet te lang zijn want dat kan in de weg zitten bij je schoenen. Sommige broeken hebben hiervoor verstelbare pijpen d.m.v. een drukknoop systeem. Let erop dat de broek niet te strak zit zodat u bewegingsruimte hebt. Broeken variëren in wijdte van de pijpen en de ene broek heeft een hogere taille dan de andere. Bedenk vooral wat u prettig vindt zitten.

MATERIAAL

Kies voor het juiste materiaal. Synthetische stoffen zoals polyamide, polyester en nylon zijn goede stoffen voor een wandelbroek. Broeken van deze materialen zijn licht, ademend, elastisch, sneldrogend en bieden veel draagcomfort. Afhankelijk van de omgeving waar u gaat wandelen, komen bepaalde eigenschappen goed van pas. Bent u avontuurlijk en gaat u veel klimmen? Dan is het fijn om een broek van elastische stof te hebben. Gaat u ergens wandelen waar het veel regent, dan is waterafstotend materiaal belangrijk. Waterdichtmateriaal laat geen water door, terwijl waterbestendige materialen bij zeer natte omstandigheden toch water door kunnen laten. Ook kan een wandelbroek afgemaakt worden met Anti Mosquito laag die muggen & Co geen kans geven. Dit is bij de Vaude Farley Afritsbroek Heren het geval. Deze broek van Vaude heeft ook het UPF 50 kenmerk, wat een optimale bescherming tegen schadelijke UV-stralen betekend. 

KORTE OF LANGE WANDELBROEK

Voor een trektocht door een warm land of wandeling op een open terrein is een korte broek een aantrekkelijke optie. Hier zitten echter voor- en nadelen aan. In een korte broek heeft u veel bewegingsvrijheid en kan uw lichaam de warmte sneller kwijt. Daar staat helaas wel tegenover dat korte pijpen uw benen niet beschermen tegen doornstruiken, brandnetels, insecten en teken. Wanneer het onderweg regent heeft u door afkoeling ook een grotere kans op spierpijn. Bij ons vindt u een ruim assortiment aan lange dames en heren wandelbroeken. Mocht u nou toch de bewegingsvrijheid van een korte broek fijner vinden, dan zijn zowel de heren shorts als de dames shorts goed vertegenwoordigd bij DE JONG. Mocht u een combinatie willen van een lange en een korte broek? Dat kan! Een afritsbare broek. Over de voordelen van een afritsbare broek leest u meer in de volgende alinea! 

AFRITSBAAR

Een lichtgewicht afritsbroek is ideaal als u tijdens het wandelen even snel wilt kunnen switchen van een korte, driekwart of lange broek, zonder u volledig te hoeven uit te kleden. Wisselt het terrein en de temperatuur regelmatig? Dan kunt u een afritsbroek overwegen. Met een afritsbroek is het fijn dat u s’ ochtends als het nog wat kouder is een lange broek aan hebt en zodra de zon goed doorkomt snel kunt wisselen naar een korte broek. Een afritsbroek neemt minder ruimte in je rugzak in beslag want u hoeft geen lange – en korte broek. Voor dames is er bijvoorbeeld de Vaude Farley Stretch Dames Afritsbroek II in diverse kleuren, waar de mannen de Regatta Highton Zip Off Walking Trousers Magnet hebben. 

VENTILATIERITSEN

Dit zijn ritsen die u kunt openen om het ademend vermogen van de wandelbroek te vergroten. Het zorgt voor extra verkoeling. Ideaal voor wandelingen in warme landen waar u toch in een lange broek wilt lopen, bijvoorbeeld vanwege de insecten of bescherming tegen de felle zon.

RIEM

Kijk of er riemlussen aan de broek zitten of dat er een riem is meegeleverd. Zo voorkom je dat je jouw wandelbroek moet vervangen als je wat gewicht verliest en daardoor tijdens het lopen afzakt. Sommige wandelbroeken hebben een geïntegreerde riem waardoor je zelf de tailleband kunt verstellen.

ZAKKEN

Heeft u uw mobiele telefoon, multitool, zonnebril en routekaart graag allemaal bij de hand? Kijk dan of de wandelbroek voldoende zakken heeft. Afsluitbare zakken met ritsen zijn ook erg prettig om er waardevolle spullen in op te bergen.

WANDELT U VAAK MET EEN RUGZAK OP?

Pas dan de broek in de winkel met uw rugzak! Niets is zo vervelend als een riem en een heupband van de rugzak ruzie met elkaar maken en voor drukpunten zorgen. Controleer ook goed of er naden op heuphoogte zitten. Valt de heupband van uw rugzak over deze naden van de broek, dan kan dit pijnlijk aanvoelen of zelfs schuurplekken veroorzaken. Nog geen rugzak? Bij DE JONG hebben dagzakken vanaf 8 liter tot de grootste backpackers rugzakken van 80 liter. Want wist u bijvoorbeeld dat bij sommige rugzakken een raincover zit? En dat u veel meer drinkt met een geïntegreerd watersysteem in de rugzak? Naast deze praktische informatie meten wij ook graag de ideale rugzak voor u aan. Zodat u comfortabel kunt wandelen en geen last heeft van de rugzak waar misschien wel al uw bagage inzit. Wij helpen u graag in onze Kampeer en Recreatie winkel. Bekijk hier het assortiment tassen. 

Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?