Alles over het onderhoud van uw wandelschoenen!

Alles over het onderhoud van uw wandelschoenen!

De levensduur van een wandelschoen wordt bepaald door de kwaliteit van de schoen, maar ook zeker door de mate van onderhoud. Een wandelschoen die goed
onderhouden is, heeft een veel langere levensduur en loopt een stuk fijner dan een wandelschoen die slecht of zelfs helemaal niet onderhouden is.

Wanneer is het tijd voor onderhoud?

Na iedere wandeling moet de wandelschoen op z’n minst even afgeborsteld worden om ervoor te zorgen dat het zichtbare vuil eraf is. Als u daarnaast op één van de onderstaande vragen “Ja!” kunt antwoorden is het tijd voor wat steviger onderhoud;

  • Heeft u één of een aan aantal flinke wandelingen gemaakt en zijn de schoenen echt vies geworden? STAP 1
  • Heeft u het idee dat het buitenmateriaal water opneemt? STAP 2
  • Heeft u het idee dat het leer droog begint te worden? STAP 3

Stap 1: Schoonmaken

Heeft u een flinke wandeling gemaakt waarbij de wandelschoenen echt vies zijn geworden, dan is het tijd voor een goede schoonmaakbeurt. Verwijder de veters en borstel de schoenen vervolgens met lauw warm water goed schoon. Gebruik hierbij geen normale schoonmaakmiddelen, dit kan het materiaal aantasten. Vergeet bij het schoonmaken niet de tongplooien en zoolranden goed mee te nemen.

Stap 2: Impregneren

Merkt u dat de schoen water en vuil opneemt, dan wordt het tijd om te impregneren. Dit geldt voor zowel synthetische als leren schoenen. Leer is een natuurlijk product dat kan uitdrogen. Als leer nat wordt en weer opdroogt, droogt het uit. Het wordt dan broos, barst en krimpt, wat als gevolg heeft dat het leer onherstelbare scheurtjes krijgt. Door te impregneren creëert u een beschermlaagje op uw schoen. Dit zorgt ervoor dat hij water en vuil niet opneemt maar juist afstoot. Bij DE JONG verkopen wij de impregneermiddelen van Hanwag en Lowa. Beiden zijn sprays die u het beste op een vochtige schoen kunt aanbrengen.

Stap 3: Verzorgen van het leer

Leer heeft net als onze huid verzorging nodig. Wordt het na verloop van tijd toch ruw en begint het  er droog uit te zien, dan is het tijd om uw schoenen te behandelen met een speciale voedende crème of wax. Vergeet hierbij de stootranden en de zijkant van de zolen niet. Gebruik hiervoor geen olie of vet, hierdoor worden de schoenen slap en verliezen zij hun steun. Zijn de schoenen nog relatief nieuw dat kunt u kiezen om de schoen in te smeren met Active Cream van Lowa. Hiermee zijn uw schoenen gelijk geïmpregneerd. Zijn uw schoenen al wat ouder dan raden wij Hanwag Shoe Wax aan. Na de behandeling met Shoe Wax, nog wel even impregneren.

Het schoonmaken van de binnenkant 
Eventueel kunt u de Gore-Tex voering schoonmaken door de binnenzool er uit halen en de schoen te vullen met een laagje lauw water. Dit om het Gore-Tex membraam weer beter te laten ademen. Om eventuele nare geurtjes te verminderen kunt u groene zeep gebruiken.  

Extra adviezen

  • Zet de schoenen tijdens het drogen in geen geval bij de kachel of in de felle zon, er kunnen dan kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan.
  • Schoenen van textiel moeten ook regelmatig geïmpregneerd worden.
  • Vermijd contact met zuren, benzine en gier. Deze tasten de zool en de lijmstoffen aan.
  • Schoenen niet wassen in de wasmachine. Uw schoenen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd raken.
Bekijk het aanbod onderhoudsmiddelen hier
Wilt u meer weten?
Afspraken maken nu mogelijk!
Afspraken maken nu mogelijk!

Afspraak maken in showroom en winkel nu mogelijk!, klik hier voor meer informatie!