Wandelen met Diana: #5 Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

Hoe ziet een Pelgrimstocht eruit?

De Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella kun je overal starten. Dit kan vanaf huis maar ook vanaf een plaats in Spanje, Frankrijk of Portugal. Er zijn in Spanje een aantal routes, waarbij de Camino Frances de bekendste is. Deze 'start' in Saint Jean Pied de Port, daarvandaan is het 790 km wandelen naar Santiago. Ik begon de eerste keer in Léon (309 km van Santiago de Compostella) en de tweede keer in Porto (230 km van Santiago de Compostella). Wanneer je de pelgrimstocht loopt kun je een pelgrimspaspoort laten zien en afstempelen (verkrijgbaar op de route bij bijvoorbeeld VVV-kantoren of de herbergen). Je hebt als pelgrim ook de mogelijkheid om in zo'n herberg (albergue) te slapen. De kosten zijn erg laag en vaak kun je voor niet al te veel ook nog een pelgrimsmaaltijd krijgen (Eten wat de pot schaft). In de herbergen kun je dan een stempel krijgen voor in het pelgrimspaspoort.

De paklijst voor de Pelgrimstocht

Wanneer je de Camino of een lange wandeltocht wilt gaan lopen is het gewicht van je rugzak bepalend voor je wandelplezier. Neem je te veel mee, dan wordt het een zware tocht. Neem je te weinig mee, dan grijp je mis. Maar wat pak je dan eigenlijk wel in? Mijn ervaring voor het inpakken in warme omstandigheden is:
Kleding:
 • Lange wandelbroek
 • Twee kortere wandelbroeken
 • Jack Wolfskin rokje
 • Twee (merino wol) wandelshirtjes korte mouwen
 • Lange mouwen shirt
 • Drie merino wol onderbroeken
 • Jasje voor een koude avond of ochtend
 • Drie paar merino wol sokken
 • Twee sport bh's
 • Set kleding voor na het wandelen, zo dun mogelijk.
 • Slippers, sandalen of crocs voor na het wandelen.
 • Slaapshirt
 • Toilettas, neem geen hele flessen mee, maar reisflesjes
 • Pelgrimwol Meer informatie? Klik dan hier
Uitrusting:
 • Wandelschoenen (cat. B schoenen)
 • Rugzak (35 liter)
 • Wandelstokken (Deze zijn fijn als steuntje, tegen opgezette handen en corrigeren de houding)
 • Regenjas/poncho
 • Waterzak
 • Hoofdlampje
 • Snel drogende handdoek
 • Oordoppen
 • Heuptas
 • Waszak
 • Karabijn voor aan je rugzak
 • Camping bestek
 • Lichtgewicht slaapzak
 • Pen

Het vervoer voor je spullen.....

Het is gebruikelijk om op de Camino je eigen spullen mee te dragen. Je kunt ook bagagetransport regelen, maar dat is toch niet helemaal de bedoeling. Het is toch wel 'het echte pelgrim gevoel' wanneer je een rugzak meedraagt. Ik loop de Camino met de rugzak van Deuter, de Aircontact lite. Dit dames model is geschikt voor 35 liter en je kunt nog een extra deel meenemen onder de 'deksel'. Het gevaar met een rugzak is dat je deze altijd vult tot waar het kan. Neem je dus een 60 liter rugzak mee, dan kun je er vanuit gaan dat je deze dus ook gaat vullen. Dat moet je dan wel alle kilometers meetillen. Een rugzak van 35 liter gevuld is bij mij ongeveer 8,5 kilo en dan komt er nog een volle waterzak bij. Ik heb onderweg al wel wat dingen eruit gegooid, want het gaat echt tellen een kilo meer of minder.

Ervaring Diana bij DE JONG: Rugzakken zijn makkelijk te verstellen en wanneer je bij DE JONG Kampeer & Recreatie gaat kijken voor jouw exemplaar, kan deze voor je op de juiste hoogte en lengte worden afgesteld. Ook hebben ze daar een soort kussens van bijvoorbeeld 7 kilo zodat je kunt voelen hoe zwaar dat is.

These boots are made for…..

Normaal wandel ik altijd met trail schoenen. Het nadeel daarvan is dat de schoenen minder waterdicht zijn en de zool zachter is. Wanneer je dan veel loopt moet je dus ook vaker je schoenen vernieuwen. De slijtage is groter door de zachtere zool. Op advies van De Jong Kampeer & Recreatie ben ik mijn tweede Pelgrimstocht gaan wandelen met LOWA Lady GTX. Ik was sceptisch, want deze schoenen voelen zwaarder en minder soepel. Toch was dit een hele goede keuze om de Pelgrimstocht met deze schoenen te wandelen. Deze schoen geeft betere ondersteuning, de onderkant is iets stugger, maar nog wel buigzaam. De zool heeft meer grip en de kans op wegglijden is een stuk kleiner De Goretex schoen is ook nog eens waterdicht. Dankzij goede wandelsokken en het hoge ademend vermogen van de schoen had ik zelfs geen enkele blaar ondanks de eerste lange wandeltocht op deze nieuwe schoenen.

Ervaring Diana bij DE JONG: De medewerkers van DE JONG Kampeer & Recreatie geven je naast uitleg over de verschillende soorten schoenen (Cat. A,B,C & D) ook handige tips over het veteren. Daar heb ik tijdens mijn wandelingen gebruik van gemaakt. Een te losse schoen geeft blaren, maar door het 'anders' vastmaken van je veters kun je wat druk van je voet halen.

Het meest 'onder'gewaardeerde stukje kleding.....

Het eerste advies dat ik van DE JONG kreeg was een merino wol hemdje van Falke. Om te kijken of dat hielp tegen de warmte uitslag op mijn buik en rug, die ik kreeg bij het zweten. Dit merino wollen hemdje hielp enorm! Daarom kwam bij mij gelijk de vraag op: ‘bestaan hier ook onderbroeken van? Nou, die zijn er dus ook! In Portugal en Spanje was het deze zomer flink warm, dus een garantie voor zweten! De onderbroek doet inderdaad wat het beloofd. Dit klinkt misschien echt suf.., maar hoe blij kun je zijn met een onderbroek?  Na mijn ervaring van vorig jaar kan ik je vertellen dat het een stuk prettiger loopt. Het draagcomfort is groot en omdat deze onderbroek ook geen dikke naden heeft is er geen wrijving op de huid. Daarnaast is de onderbroek ook super snel droog. Dat is tijdens het dragen fijn, maar ook wanneer je aangewezen bent op handwasjes.

Wandelen in warme temperaturen.....

Het tweede advies dat ik van DE JONG kreeg was dat het heel fijn is om in een rokje te wandelen wanneer je de Camino gaat lopen in de zomer. Om eerlijk te zijn was ik er niet zo zeker van dat dit fijn zou zijn om te lopen. Wat nu als je bukt en schuren je benen dan niet ongelofelijk tegen elkaar aan als je wandelt.. het is namelijk best warm in Spanje en Portugal. Maar tegen mijn verwachting in, was het juist heel fijn. Het rokje van Jack Wolfskin komt net boven de knieën en heeft een binnenbroekje. Hierdoor schuren je bovenbenen niet langs elkaar en mocht je een keer heel onvoordelig bukken, dan is er ook niet zo veel aan de hand.. Uiteindelijk heb ik tijdens de twee weken op de Camino alleen maar in dit rokje gelopen. Daarnaast is het materiaal sneldrogend, wat fijn is bij zweten, hierdoor is het geen probleem om het rokje kastdroog te krijgen. En anders kun je het altijd aan een karabijn aan je rugzak hangen om te laten drogen. 

Lekker makkelijk.....

Daarnaast maak ik ook gebruik van de heuptas van Deuter. Wanneer je namelijk op een slaapzaal ligt is het fijn om je heuptasje met spullen in je bed te houden. Of om gewoon mee te nemen als je even naar het toilet gaat.  Het heuptasje heeft de sluiting aan de voorzijde, ideaal. Want met een sluiting achterop gaat het met de grote rugzak erbij behoorlijk irriteren. Dit tasje was in verschillende kleuren te verkrijgen bij DE JONG Kampeer & Recreatie en ik had voor de donkergroene variant gekozen. Super handig en fijn in gebruik!

Camino Clean up

Eerder liep Derek van der Slot de Camino naar Santiago de Compostella. Derek wilde deze populaire route schoner maken waarbij hij zwerfafval verzamelde en dit bij mensen thuis aanbood in ruil voor een bedankje. Dat mocht van alles zijn; kopje koffie, maaltijd, overnachting, etc. Met dit project wou hij op een leuke en sociale manier bewustwording creëren met de intentie om meer mensen geïnspireerd te laten raken om tijdens het wandelen vuilnis te verzamelen. Derek werd in voorbereiding op zijn avontuur ook geadviseerd door DE JONG Kampeer & Recreatie. Zijn verhalen tijdens de Camino Clean Up zijn hier terug te lezen. Hij blikt in deze blogs uitgebreid terug op zijn avonturen en op de gebruikte kleding en uitrusting. 

Camino Clean Up
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Aanbiedingen op de Voortenten & Luifels
Aanbiedingen op de Voortenten & Luifels

Wij hebben meerdere Voortenten & Luifels in diverse maten zeer scherp geprijsdBekijk hier de aanbiedingen op de Voortenten & Luifels.

Wij laten u snel weten of de wijziging gelukt is via e-mail
Pdf icons created by Good Ware - Flaticon