Camino Clean Up: #11 De ideale wandeluitrusting voor de pelgrimsroute Camino Santiago de Compostela

Camino Clean Up: #11 De ideale wandeluitrusting voor de pelgrimsroute Camino Santiago de Compostela

De ideale wandeluitrusting voor de pelgrimsroute Camino Santiago de Compostela
De 34-jarige Derek heeft de pelgrimsroute Camino Santiago de Compostela gewandeld, waarbij hij zwerfafval verzamelde en dit bij mensen thuis aanbood in ruil voor een bedankje. Dat mocht van alles zijn; een bedankje, kopje koffie, maaltijd, overnachting, etc. Met dit project wou hij op een leuke en sociale manier bewustwording creëren met de intentie om meer mensen geïnspireerd te laten raken om tijdens het wandelen vuilnis te verzamelen. Op naar een schonere en duurzamere wereld! DE JONG Kampeer & Recreatie heeft duurzaamheid, avontuur en natuur hoog in het vaandel staan en heeft Derek gesteund en een complete wandeluitrusting gegeven; wandelschoenen van Meindl, diverse outdoor kledingstukken, een rugtas van Vaude en wandelstokken van Leki. 

In deze blog leest u zijn  bevindingen van het professionele advies van DE JONG en de ervaringen met het gebruik van de wandeluitrusting tijdens zijn reis. 

Hoe het begon……Derek stelt zich voor:
Ik ben Derek van der Slot. Een 34-jarige sociale creatieveling uit De Zilk die het beste voor heeft met de natuur en de mensen om mij heen. De afgelopen jaren heb ik veel gereisd en ik heb het project 'The Social Garbage' Pelgrim opgezet. Mijn voorbereiding voor deze trip was kort maar krachtig. Eind juli 2021 kreeg ik het idee om de Camino Santiago de Compostela te gaan lopen. In augustus 2021 heb ik mijn crowdfunding uitgewerkt en contact gelegd met DE JONG Kampeer & Recreatie. En op 1 september liep ik in Noord-Spanje, bepakt en bezakt met een lading aan comfortabele kleding, wandelgear en goede wandelschoenen. In deze blog neem ik jullie mee in mijn proces. Hoe ik als 'groentje' werd geadviseerd in de winkel van DE JONG Kampeer & Recreatie tot en met wie ik nu ben geworden..... een ervaren Pelgrim wandelaar.

Outdoorspecialist DE JONG Kampeer & Recreatie

Voor het vinden van de complete wandeloutfit voor deze pelgrimstocht was ik bij outdoorspecialist DE JONG op het juiste adres. Bij mijn eerste bezoek aan de winkel werd ik hartelijk ontvangen door Karin, een ervaren verkoopspecialiste die mij op een hele persoonlijke manier adviseerde. Een hele prettige ervaring voor mij, aangezien ik niet goed wist waar ik op moest letten en wat ik precies nodig had. Daarom neem ik jullie graag mee in een terugblik in keuzes die ik heb gemaakt voor de juiste spullen en hoe mijn ervaring was tijdens de Camino.

De wandelschoenen

Bij de keuze van schoenen zijn er verschillende sterktes in zolen die goed zijn voor verschillende ondergronden. De hoogte van de schoen, de schoenmaat, hoeveel speling je moet hebben in je hiel en hoeveel ruimte je moet overhouden bij je tenen. Dat luistert nauw. Een half maatje te klein of te groot kan 1000km aan blaren problemen betekenen. Gelukkig was DE JONG bereid om alle opties goed te onderzoeken, te passen, te meten en zelfs een half maatje groter te passen om er zeker van te zijn dat die niet tóch beter pasten.

De keuze voor mijn wandelschoenen was gevallen op de Meindl Kansas GTX. Dit is een lichte, sterkte en stabiele heren wandelschoen in de B categorie die geschikt is voor niet al te zware bergwandelingen, eventueel met bepakking. Deze stoere schoen, gemaakt van nubuck leder, is voorzien van een verstevigde neus en heeft een Gore-Tex voering en is dus waterdicht. Een fantastische keuze! Vanaf het moment dat ik deze schoenen aantrok voelde het meteen vertrouwd en dat is tot het laatste moment zo gebleven. Het feit dat ik geen enkele blaar heb gehad is niet helemaal toe te schrijven aan het juiste schoeisel (daarover later meer) maar de juiste schoenen hebben wel de grootste directe invloed. Ongeveer 80% van de mede-pelgrims die ik zie en sprak had tijdens de eerste drie dagen al meerdere blaren. Je schoenen bepalen hoe lekker je loopt, bepalen de temperatuur en of je voldoende steun hebt. En op alle facetten scoorden deze schoenen uitermate goed! 

Advies van DE JONG:
Iedere voet is anders en verandert door de jaren heen. Passen, uitproberen en het juiste advies is daarom zeer belangrijk. Kom daarom naar de winkel en de specialisten helpen u graag met het uitzoeken van een schoen met de juiste steun, hoogte en comfort! Klik hier voor meer informatie over het assortiment wandelschoenen.

De wandelsokken

Het advies van de verkoopspecialist was om Falke wandelsokken op mijn pelgrimstocht mee te nemen. Ik kreeg twee paar mee; een paar half hoge en een paar hoge wandelsokken. Allebei dezelfde type met dezelfde dikte. De hoge voor de momenten dat het kouder was zodat ik mijn broekspijpen in mijn sokken kon stoppen. 's Ochtends smeerde ik mijn voeten in met vaseline en trok daarna de wandelsokken aan. Dit bleek een goede combinatie te zijn. Zoals eerder gezegd heb ik geen enkele blaar gehad over de 1000km die ik uiteindelijk met deze sokken heb gelopen. Ondanks dat de hoge sokken hetzelfde type en dikte waren merkte ik toch een klein verschil met de half hoge sokken. Wellicht doordat het zweet eerder werd opgenomen, of de warmte regulatie nét anders was in de schoen en mijn enkels ook warmer bleven. Ik weet het niet precies maar bij de hoge sokken had ik soms wat kleine irritaties na een lange dag lopen en bij de half hoge sokken niet. Ik denk dat dit voor iedere wandelaar anders is, maar goede sokken zijn wel belangrijk voor het ademend vermogen van de schoenen en het voorkomen van blaren.

Advies van DE JONG:
Wandelsokken voorkomen blaren en natte voeten omdat ze speciaal zijn gemaakt om transpiratievocht af te voeren. Hierom blijven je voeten langer droog, wat huidirritaties en blaren voorkomt. Een wandelsok mag niet te ruim of te krap zitten, laat je daarom goed adviseren in de winkel. Klik hier voor het assortiment wandelsokken.

De rugtas

Er zijn velen soorten en maten rugzakken en backpacks te koop in de collectie van de outdoorwinkel van DE JONG. Een grote backpack geeft je veel ruimte maar is dan ook zwaarder, warmer en lomper. Daarom wou ik gaan voor een middelmaat backpack met een lucht doorvoering voor de warmte. Ik vond het ook belangrijk om een duurzaam gemaakte / geryclede tas te hebben. De verkoopspecialisten adviseerde mij om te kiezen voor de Vaude Bike Alpin 32+5 rugzak. Hier zit nog een handig compartiment waardoor die uit te breiden is naar 37L. De pasmaat, het middelsteun en de schoudersteunen waren puntjes waar ik mijn lengte van 2 meter over heb getwijfeld. De twijfel was gelukkig niet gegrond want ik heb heel veel plezier ervaren aan deze tas. Met meer dan genoeg ruimte voor mijn kleren, water, toilettas en lunch. Deze tas heeft ook een handig extra compartiment.

Advies van DE JONG:
Wij hebben dagzakken vanaf 8 liter tot de grootste backpackers rugzakken van 80 liter. Wist je bijvoorbeeld dat bij sommige rugzakken een raincover zit? En dat je veel meer drinkt met een geïntegreerd watersysteem in de rugzak? Naast deze praktische informatie meten wij ook graag in de winkel de ideale rugzak voor je aan. Zodat je comfortabel kunt wandelen en geen last heeft van de rugzak. Backpacks zijn geschikt voor lange bergtochten of reizen waarin je veel spullen mee wilt nemen. Onze backpacks zijn van goede kwaliteit en geven de ideale pasvorm. Zo kunt je met gemak een lange wandeltocht maken zonder dat je last hebt van een backpack die niet lekker om de rug zit. Daarnaast hebben de backpacks een goed ventilatiesysteem waardoor je ook in warme omstandigheden geen last krijgt van een bezwete rug. Wij helpen je graag in de winkel. Klik hier voor het assortiment rugzakken en backpacks.

De wandelstokken

Tijdens het bezoek aan DE JONG heb ik een paar wandelstokken in mijn handen gekregen van Leki (HTS6.0) met de boodschap: Deze moet je nemen. Vast nog wel met wat meer uitleg, argumenten en informatie maar mijn vertrouwen in Karin was inmiddels zo groot dat ik het wel geloofde. Ik twijfelde eigenlijk wel of ik überhaupt wandelstokken wilde gebruiken, maar na een dag wilde ik eigenlijk al niet meer zonder mijn wandelstokken. Ik maakte er een sport van om de wandelstokken zo efficiënt en goed te gebruiken als ik maar kon. Ik wilde mijn bovenlichaam net zoveel gebruiken als mijn onderlichaam. Later bedacht ik me dat ik veel gewicht van mijn voeten afhaal door veel kracht en steun uit mijn bovenlichaam te trekken. Ik denk dat dit óók een reden is waarom ik geen blaren heb opgelopen. Mijn advies zou dus altijd zijn om wandelstokken te gebruiken om met je gehele lichaam het gewicht te dragen. Neem er wel van die rubberen beschermers bij zodat je niet gek wordt van het getik op het asfalt.

Advies DE JONG:
Wandelaars die in de bergen lopen met een rugzak kunnen hun lichaam behoorlijk belasten. Dit geldt vooral voor de knieën, met als gevolg blessures. Door trekking stokken te gebruiken ontlast je de knieën en heb je minder vermoeide spieren. Voordeel hiervan is minder misstappen en valpartijen.  

 

De (regen)jas

Op basis van het verkoopadvies heb ik gekozen voor de Regatta Birchdale Waterproof Jacket Black Magnet jas. Deze is waterdicht, ademend en extra rekbaar, kortom de waterdichte herenjas Birchdale is perfect voor je outdooravonturen. Met een Isotex 10000-stof om te beschermen tegen regen en wind. Ideaal voor het wandelen. Ik vond het gewoon een hele mooie regenjas, die ik ook in het najaar of in het voorjaar zou kunnen gebruiken. Of die doet wat die moet doen (wind en regen tegenhouden) moest blijken in de praktijk. En gelukkig deed deze regenjas dat. De eerste keer dat ik hem aandeed was ik stom verbaasd dat de water druppels gewoon op de jas bleven liggen. Zo waterdicht is deze jas dus maar tegelijkertijd ook ademend. Je kent wel van die regenjassen, dat je van binnen net zo nat bent als aan de buitenkant. Dat gebeurde gelukkig niet want het was flink zweten geblazen tijdens het lopen.

Advies van DE JONG:
Hoe weet u of uw jas waterdicht of waterafstotend is? Het verschil tussen waterdicht en waterafstotende kleding is vaak ook af te lezen aan de waterkolom. De waterkolom is een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de waterdichtheid van textiel: het is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Met een waterdichte stof heeft u helaas nog geen waterdicht kledingstuk in handen. Van belang is dat ook de ritsen en naden waterdicht zijn afgewerkt. Een gelamineerde rits of een dubbele flap onder en over de rits houdt de meeste regen goed buiten. Echter blijft een rits een kwetsbaar punt op het gebied van waterdichtheid en zal deze altijd minder waterdicht zijn dan de stof van de kleding zelf. Wanneer u dus echt een jas wil aanschaffen die waterdicht is en niet alleen waterafstotend, kies dan voor een jas die;
• Waterdicht is in plaats van waterafstotend met een waterkolom van minimaal 10.000 mm,
• Waterafstotende ritsen of ritsen beschermd door een dubbele flap heeft en maar ook getapete of gelaste naden heeft.

Bent u benieuwd welke (regen)jas bij u past? Bekijk hier het assortiment heren(regen)jassen en bekijk hier het assortiment damesjassen.

De wandelbroek

Ik had de perfecte wandelbroeken mee. Zeker omdat ik aan het wandelen was in een periode van overgang van de seizoenen. Ik had een afritsbroek zonder stretch mee maar ook één met stretch. De Regatta Leesville II Zip Off Walking Trousers Hawthorn (zonder stretch) en de Regatta Highton Zip Off Walking Trousers Magnet (met stretch) gingen mee in mijn rugzak. De lange broek met stretch heb ik vooral in de avonden aangehad en was makkelijk schoon te houden en sneldrogend (een verrassend belangrijk aspect tijdens deze trip). De broek was licht in gewicht en zat alsof ik een pyjamabroek aan had. Heerlijk! 

Advies DE JONG: 
Koop een broek niet in de hoop dat die gaat passen! Een outdoor broek moet comfortabel zijn en ideaal voor uw omgeving. Een afritsbroek is ideaal voor gebieden waar het in de middag warm is en in de avond afkoelt. Een afritsbroek met stretch zal wat lichter aanvoelen waardoor ook wat minder warm. Een broek zonder stretch is wat zwaarder materiaal dus voelt ook wat warmer aan. Een outdoor broek heeft ademend vermogen, waterafstotend en zal bescherming bieden tegen UV-straling. Bent u benieuwd welke broek bij u past? Bekijk hier het assortiment herenbroeken en bekijk hier het assortiment damesbroeken.

Het shirt

Kies een shirt met een juiste dikte en het goede materiaal. Kies niet voor 100% katoen want dat neemt teveel vocht op en het shirt droogt langzaam. Kies ook niet voor polyester want dat gaat snel ruiken naar zweetlucht. In de winkel zijn we uitgekomen op een t-shirt van merk/type Icepeak Absecon. Dit t-shirt is elastisch en is sneldrogend. Ideaal voor mijn pelgrimstocht!

Advies van DE JONG: 
Bedenk goed in welk gebied of land u gaat wandelen. Een katoenen shirt is minder vochtregulerend als een synthetisch shirt. Een katoenen shirt zal wel warmer aanvoelen en is dus prettiger voor de avondwandelingen. Voor een outdoor wandeling is het belangrijk dat u een shirt neemt dat ademend is. Dit kan dus een shirt zijn dat van katoen of van synthetisch materiaal gemaakt is. Welk materiaal het best bij u past hangt dus af van de weersomstandigheden, afstand en voorkeur voor materiaal. Bent u benieuwd welk shirt bij u past? Bekijk hier het assortiment heren shirts. En bekijk hier het assortiment dames shirts.

Wilt u ook advies over een outdoor outfit? Kom dan langs in de winkel en laat u adviseren door onze verkoopspecialisten.    

Conclusie

Ik ben erg blij met alle adviezen en de complete wandel outdoor outfit die ik van DE JONG heb gekregen. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn pelgrimstocht van 1000km een stuk plezieriger is verlopen. Vanaf het moment dat ik de winkel inliep kreeg ik veel goede adviezen want de verkoopspecialisten hebben veel kennis en ervaring. Ik ben DE JONG enorm dankbaar en heb respect voor al hun steun en goede zorgen. Ik raad het iedereen aan om een bezoek aan de winkel te brengen. 

Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?