Camino Clean Up: #5 Vuilnis inleveren bij de lokale bevolking

Camino Clean Up: #5 Vuilnis inleveren bij de lokale bevolking

Met een klein beetje pijn in mijn hart loop ik Baskenland uit. De vriendelijke mensen, de geschiedenis, de leuzen die om onafhankelijkheid schreeuwen en natuurlijk de prachtige natuur. Ik zal het missen als ik Cantabria in loop, de volgende provincie die weer zijn eigen kenmerken heeft. Hier hangen er regelmatig Spaanse vlaggen over de balkons om de Basken en de Catalanen te sarren. De voetbalclubs van Santander en Bilbao vliegen elkaar regelmatig in de haren zoals Ajax vs Feyenoord, maar dan nét even wat meer lading door de onafhankelijksstrijd van de Basken.

De route vervolgt zich wederom langs de prachtige kustlijnen. Soms op de cliffs, soms door de weilanden, soms half door de bergen die niet ver van de kustlijn af de lucht in steken. Een prachtige afwisseling van alle donkergroene bosrijke gebieden, lichtgroene weilanden en lichtblauwe zee. De verlaten bospaden van het ruige Baskenland veranderen langzaam in paadjes die door de weilanden heen kronkelen. De koeien veranderen langzaam in ezels. De pintxos (kleine stokbroodjes met vis) veranderen in kleine sandwiches.

De hoeveelheid zwerfafval verandert echter nog niet erg veel. Met dezelfde goede moed en enthousiasme gaat het afval ruimen mij gelukkig nog steeds makkelijk af. Vooral langs de kant van de weg vind ik heel veel blikjes bier, coca cola en redbull. Verder zijn sigarettenpakjes, mondkapjes en kleine plastic snoep verpakkingen favoriet. Vooral in de gebieden waar verder weinig mensen zullen stoppen om het mee te nemen ben ik fanatiek. In dorpen en steden is er geen beginnen aan en heb ik de illusie losgelaten om die ook schoon achter me te laten.

De locals die ik aanspreek om mijn vuilnis mee te ruilen hebben gelukkig genoeg geduld en aandacht, zodat mijn intentie (mensen inspireren en motiveren om hetzelfde te doen tijdens het wandelen én laten zien dat dit werk zéér gewaardeerd wordt) goed overkomt. Op een zondag middag kom ik met 35 graden aan bij een aantal mannen die hout aan het zagen zijn voor de winter. Ze luisteren aandachtig, ik voel de waardering van de mannen, ze willen graag bijdragen aan mijn project en vragen mij wat ik wil hebben (in ruil voor mijn vuilnis). Ik antwoord dat ik dat geheel aan hen overlaat en hij vraagt mij of ik trek heb in een koud biertje. Op een bloedhete zondagmiddag hoefde ik niet lang na te denken over dat antwoord. Voordat ik het wist trek ik een blikje koud bier open op het terras, eet ik een stokbroodje met heerlijke iberico ham, praat ik wat met de 90-jarige oma en voel ik mij helemaal thuis als de kinderen met de kittens aan het spelen zijn. Een heerlijke zondagmiddag bij een warm gezin die mij met open armen ontvingen.

Een andere leuke ervaring met mijn zwerfafval-ruilhandel die ik graag wil delen, was ook na een lange hete dag wandelen toen een oude man hing uit zijn raam om de bloemetjes te verzorgen. Ik zag meteen een Romeo en Juliet scenario voor me en begon in een opwelling met hem te praten en vroeg of ik iets dichterbij mocht komen (op het muurtje klimmen) om beter te kunnen communiceren. Daarop vroeg hij aan zijn vrouw of ik dichterbij mocht komen maar dat mocht niet van vrouwlief zodat ik iets beter moest uitleggen wat ik eigenlijk bedoelde. Nadat ik mijn verhaal had uitgelegd, en mijn pelgrim vriend het nogmaals had uitgelegd, wilde hij ons een glas water geven voor het vuilnis dat we hadden opgeruimd. Na een korte uitleg en verhitte discussie met vrouwlief liep hij naar binnen om water te pakken. Toen hij eenmaal buiten kwam aanlopen had hij, zoals Jezus, het beloofde water omgetoverd in een heerlijke regionale fles wijn die natuurlijk werd gedeeld onder de mede pelgrims tijdens het diner.

Delen is een groot goed onder de pelgrims. We delen dezelfde ervaringen rondom het wandelen maar het gaat veel dieper dan dat. We delen elkaars leven, we delen elkaars problemen, relaties, zorgen uit het verleden en successen in de toekomstplannen. Ik vind mijn project nu al een succes, maar wil dit in de toekomst nog veel groter en beter gaan aanpakken door een stichting op te richten en meer van dit soort activiteiten te organiseren. Als jij dit soort acties een warm hart toedraagt dan kan je mij en mijn activiteiten steunen via mijn crowdfunding pagina. Bij voorbaat dank voor het steunen!

Crowdfunding pagina
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Zondag 30 januari extra geopend van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag 30 januari extra geopend van 11.00 tot 17.00 uur

Op zondag 30 januari zijn wij EXTRA geopend van 11.00 t/m 17.00 uur. Kom langs en profiteer direct van de interessante actie in onze outdoorwinkel: 30% korting op winterjassen *.

Klik hier voor meer informatie over deze koopzondag en DE JONG.

Bij DE JONG vindt u altijd wat u zoekt, daar helpen onze specialisten u graag bij.
Hopelijk tot zondag!

*Geldig van zat.29 jan t/m 5 feb en geldt niet voor reeds afgeprijsde jassen.