Camino Clean Up: #3 Mijn dagelijkse routine

Camino Clean Up: #3 Mijn dagelijkse routine

De eerste dagen zijn fantastisch verlopen. Met veel energie en enthousiasme verslond ik de eerste kilometers en verdween het meeste zwerfafval in mijn zak. Toch kreeg ik na een aantal dagen het ritme echt goed te pakken. Een routine vinden in de ochtend die begint met yoga met de opkomende zon, ontbijten, kleren oprollen, tas (goed) inpakken, mijn voeten zorgvuldig invetten met vaseline, schoenen aansnoeren, de paden op en de lanen in.

Op de bonnefooi

De temperatuur is bij het opstaan al zo aangenaam dat ik fluitend naar buiten loop in een korte broek en een T-shirt. Gedurende de dag wordt het steeds heter en heter. De eerste dagen vulde ik mijn rugtas nog met 2 liter water, snacks en een lunch. Ik vond mijn tas te zwaar dus ben ik gaan bezuinigen. Nu weet ik dat ik vaak genoeg door fantastische Spaanse dorpjes loop waar ik van alles kan kopen. En mocht dat niet zo zijn, dan weet ik ook dat mijn lichaam sterk genoeg is om even op mijn reserves te lopen.

Kleding

Ik heb inmiddels ook wat kleren naar huis gestuurd. Met 35 graden was het geen pretje om een zware rugzak te dagen. Ik denk dat ik meer dan genoeg heb aan 2 tanktops (1 sneldrogend voor tijdens het lopen en 1 voor de middag/avond), 1 T-shirt, 1 trui, 1 lange lichtgewicht broek, 1 afritsbroek, 1 korte broek, 4 onderbroeken, 3 paar wandelsokken, 1 paar ontspannen sokken, slippers, een goede regenjas, een linnen slaapzak en een sneldrogende handdoek. De 1,7kilo die naar huis ging met 1 T-shirt, 2 onderbroeken, 1 vest, 1 overhemd en 1 afritsbroek was een welkome verlichting van mijn rugtas.

Rugtas

De Vaude Bike Alpin die ik van DE JONG ontvangen heb is de perfecte rugtas voor mij. Doordat ik 'maar' een inhoudt van 32L (uit te breiden naar 37L) heb, moet ik kritisch kijken naar wat ik meeneem. Ik zie mede-pelgrims met gigantische tassen lopen die helemaal vol lijken te zitten of die maar voor de helft gevuld zijn. Nog geen moment spijt gehad van deze keuze!

Emotionele rugtas

Iedereen die ik op de route tegen kom heeft een overvolle rugtas aan mooie ervaringen, wijsheden des levens en verschillende perspectieven op alles wat er besproken wordt. Na een welgemeende 'buen camino' knoop ik met menig pelgrim een gesprek aan die binnen de kortste keren de diepte in gaat. Universele levensvragen worden gedeeld, relaties worden op tafel gegooid en de meest intieme onderwerpen worden zonder twijfel besproken. Dat is de kracht van de camino waar veel mensen alléén naartoe komen, maar teruggaan met een hart vol nieuwe vriendschappen.

Onderwerp van de dag

Ik merk dat verschillende onderwerpen mijn dagen kleuren. Zo hebben gesprekken over het moederschap en de vader-zoon relatie mijn dagen gevormd. Achteraf kwam ik er dan achter dat die onderwerpen (zonder dat ik het door had) dezelfde kleur had, als mijn sponsor van de dag: mijn moeder en mijn vader. Er is een gezegde die hier lijkt te gelden: The Camino Provides.

Zwerfafval

De eerste dagen liepen de paden recht door de groen gekleurde heuvels, bossen en weilanden. Nu liep ik steeds meer door de grotere dorpen, steden en toeristische gebieden. Ik merkte de invloed van de mens en vond steeds meer blikjes, flesjes en plastic zakjes. Ik besloot om het vuil dat ik in de steden en dorpen te laten voor wat het is en me te concentreren op de gebieden waar verder nooit iemand komt of eraan zal denken om het op te ruimen.

Waardering

Het respect dat ik van de mede pelgrims krijg is ongekend. Zij weten als geen ander hoe zwaar de Camino del Norte is en welke fysieke en mentale uitdagingen erbij komen kijken. Om er dan nog een schepje bovenop te doen en zwerfafval te gaan opruimen.... ‘dan ben je me er eentje’. Ook de herbergen zijn blij met het goede werk dat ik verricht. Een eigenaar van de herberg vertelde mij zelfs dat hij nog nooit heeft meegemaakt dat iemand de hele Camino heeft geprobeerd schoner te maken.

Steunen

Krijg jij door het lezen van dit verhaal ook steeds meer waardering voor mijn actie en wil je mij een steuntje in de rug geven? Dat kan door mij te sponsoren. Voor €2,50 per kilometer of voor €25,- voor één dag, kan je mij helpen om de wereld een stukje mooier en schoner te maken dan die al was. Van dit bedrag gaat een groot gedeelte naar Just Diggit. Een Nederlandse non-profit organisatie die ervoor zorgt dat de aarde weer wat wordt afgekoeld door de vergroeningsprojecten in Kenia en Tanzania te realiseren. Je leest er meer over op mijn Crowdfunding pagina.

Crowdfunding pagina: Camino Clean-up
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!

Tijdens de Oktober Kampeermaand van 1 t/m 30 oktober maakt u bij DE JONG Kampeer & Recreatie kennis met de nieuwste modellen en primeurs op kampeergebied.

 

 

Meer informatie