Fietsendragers voor caravan of camper

Nederlanders maken veel gebruik van de fiets. Ook op vakantie hoort de fiets erbij, want juist per fiets ontdek je die plekjes die anders aan je voorbij gaan.

Werden de fietsen vroeger op het dak van de auto of los in de caravan meegevoerd, nu is de trend deze op een fietsdrager te vervoeren welke op de dissel, aan de achterwand van de caravan of in de caravan zelf is gemonteerd.

Deze vorm van transport biedt het voordeel van een lagere luchtweerstand, een stevige bevestiging van de fiets op de drager, minder kans op beschadigingen aan de auto en geen grote tilhoogte meer om de fiets op de dakdrager van de auto te plaatsen.

 Soorten fietsdragers

De fietsdragers zijn onder te verdelen in:

 • Dragers voor montage op de dissel van de caravan.
 • Dragers voor montage op de achterwand van de caravan of camper. 
 • Dragers voor gebruik in de camper
 • Dragers voor E-bikes
 • Dragers met lift

 De verschillende modellen passeren hierna de revue. Er wordt uitgegaan van een model voor twee fietsen. Ook wordt stil gestaan bij de invloed van fietsdrager op de kogeldruk en op de stabiliteit van de caravan.

 Fietsdragers voor montage op de dissel

De dragers voor montage op de dissel bestaan het langst en zijn onder te verdelen in twee soorten:

 • Dragers voor vaste montage op de dissel, al dan niet kantelbaar.

De lichtste dragers voor vaste montage op de dissel zijn gebouwd uit aluminium en kunststof. Deze dragers zijn laag van gewicht (4,5 kg) en kunnen het beste worden gebruikt wanneer er standaard al een hoge kogeldruk is. De eerste generatie van deze dragers is voorzien van een weg te kantelen middenstang zodat de disselkast bereikbaar blijft. Er kunnen twee fietsen op worden geplaatst waarbij het rek nog voldoende stabiel is.

Als nadeel bij dit type drager geldt dat altijd eerst de fietsen moeten worden afgenomen voordat de middenstang kan worden gekanteld. Bij de nieuwste generatie is dit ongemak ondervangen. Het hele bovendeel kan nu met fietsen en al naar voren worden gekanteld. Door de uitgebreidere constructie zijn deze kantelbare dragers wel zwaarder, namelijk zo’n 6,5 kg.

Voor alle typen dragers geldt dat er voldoende ruimte op de dissel aanwezig moet zijn. De drager mag namelijk niet te ver naar voren (richting koppeling) komen. Er moet immers ruimte blijven wanneer de achterzijde van de trekauto bij het nemen van een scherpe bocht naar binnen draait. De bumper mag de drager of de fiets niet raken om beschadigingen te voorkomen. Dat montage van een drager op de dissel gevolgen heeft voor de kogeldruk mag duidelijk zijn.

Fietsdragers voor montage op de achterwand

Al weer enig tijd worden ook fietsdragers op de achterwand van een caravan gemonteerd. Een drager achterop de caravan kan de slingerneiging van een caravan doen toenemen. Dit hoeft echter niet! De neiging tot slingeren wordt namelijk bepaald door een groot aantal factoren, waarbij met name de eigenschappen van de combinatie auto-caravan bepalend zijn. Per geval is dit verschillend.

Montage van een fietsdrager op de achterwand van een Hobby caravan.Een fietsdrager voor montage op de achterwand moet licht zijn en is daarom gemaakt uit aluminium. Er zijn diverse modellen leverbaar. De standaarduitvoering wordt aan de bovenzijde op of nabij de caravanrail (overgang dakplaat naar achterwand) vastgeschroefd. De onderzijde van de drager wordt aan de wand zelf vastgezet of aan de bodem van de caravan. Een nadeel van deze dragers is dat het achterraam niet meer volledig open kan. Ventileren blijft nog wel mogelijk. Om aan dit probleem het hoofd te bieden is er ook een model waarvan zowel de bovenste als de onderste steunen onder het caravanraam wordt bevestigd. Deze wijze van montage stelt echter hoge eisen aan de caravanwand.

De constructie van de caravan moet op de extra belasting van een fietsdrager zijn berekend. De krachten die op de bevestigingspunten van de drager komen in het geval je met de caravan hard door een put of over een drempel heen rijdt zijn namelijk erg hoog. Door de meeste fabrikanten wordt de achterwand speciaal geprepareerd zodat montage van een drager mogelijk is. Ook bij oudere caravans is soms montage achteraf mogelijk. Overleg van tevoren met de dealer of bij de fabrikant of de caravan hiervoor geschikt is. Pak je de klus zelf aan vraag dan op welke plaats de wand moet worden doorboord. Dit laatste is belangrijk om gebruik te kunnen maken van de aanwezige versterkingen.

 

Bij montage op de achterwand ligt de tilhoogte hoger dan bij montage op de dissel. Om aan dit probleem tegemoet te komen is een speciaal model drager verschenen. Hierbij kan m.b.v. een zwendel (of electrisch) het rek over een hoogte van 70 cm naar beneden worden gebracht. Hiermee wordt een lage tilhoogte bereikt. Vooral ouderen zullen deze mogelijkheid waarderen. Hoewel er dragers zijn voor meer dan twee fietsen is het aan te raden om niet meer dan twee rijwielen op een drager aan de achterzijde te vervoeren. Het feit blijft dat het zwaartepunt van de lading omhoog wordt gebracht hetgeen een nadelige invloed kan hebben op de stabiliteit.

Indien de caravan is uitgerust met kunstof panelen, dan is extra aandacht vereist voor de manier waarop de drager wordt gemonteerd. Het is sterk aan te bevelen om deze montage in handen ter stellen van een gespecialiseerd bedrijf om schade aan de panelen te voorkomen.

 

Het gewicht van aluminium fietsdrager voor montage op de achterwand van de caravan bedraagt ongeveer 6,5 kg. Ze worden geleverd door Fiamma en Omnistor.

 

 • Lees meer over het monteren van een fietsendrager achterop de caravan

Fietsdragers voor gebruik in de camper

De ultieme manier om fietsen met de camper mee te nemen is door deze via een groot luik in een ‘garage’ te parkeren, de ervaringen hiermee zijn uitstekend. Naast de fietsenrekken en fietsgoten die in de garage kunnen worden gebouwd, bestaat nu ook de Thule Veloslide. Het grote voordeel van dit nieuwe fietsenrek is dat hij naar buiten glijdt. hierdoor kunt u de fietsen heel gemakkelijk van het fietsenrek afhalen. 

Fietsendragers voor de E-bike

Kan de fietsendrager mijn elektrische fiets of zware stadsfiets tillen?

Om te bepalen of de fietsendrager het gewicht van je fietsen kan dragen, moet je met 2 dingen rekening houden:

1. Het maximale draagvermogen van de fietsendrager: dit geeft aan hoeveel gewicht de drager maximaal kan dragen. Elektrische fietsen wegen vaak tot 30 kg. Tip: bij veel elektrsiche fietsen is het mogelijk de accu los te koppelen. Wanneer de accus los mee gaat in de auto is de fiets een stuk lichter.
2. De maximale kogeldruk van de trekhaak van je auto: Dit geeft aan wat de trekhaak maximaal aan kan qua gewicht. De maximale kogeldruk staat aangegeven op de trekhaak van je auto. Volgens de Nederlandse wetgeving mag de maximale kogeldruk niet overschreden worden. Kijk dus even op je trekhaak voordat je een fietsendrager gaat aanschaffen.

Voorbeeld rekensom: Situatie: je hebt 2 elektrische fietsen van 30 kg en je bent op zoek naar een fietsendrager. De maximale kogeldruk van je trekhaak is 75 kg. Hoeveel kg moet het draagvermogen en het gewicht van de fietsendrager zijn?

Draagvermogen fietsendrager: Gewicht fietsen: 2 x 30 kg = 60 kg → het draagvermogen van de fietsendrager moet minimaal 60 kg zijn.
Gewicht fietsendrager: 75 kg (maximale kogeldruk) – 60 kg (gewicht fietsen) = 15 kg → het gewicht van de fietsendrager mag maximaal 15 kg zijn.

Fietsendragers met lift

De Pro User Diamant Bike Lift Fietsendrager is geschikt voor twee (elektrische-)fietsen en is zeer gebruiksvriendelijk. Door de snelkoppeling monteert u de drager snel en eenvoudig op de trekhaak. Tillen en zwoegen is er bij deze drager niet meer bij: dankzij het ingenieuze elektronische liftsysteem zet u de fietsen zonder inspanning op de fietsendrager. Met behulp van het bedieningspaneel kunt u deze drager naar boven en naar beneden bewegen: zo hoeft u geen fietsen meer op te tillen en een oprijgoot is ook overbodig! Let op: alleen werkend met een 13-polige stekker.

De drager is in te klappen tot een compact pakket en kan in de meegeleverde opbergtas in de kofferbak. Ook is de drager vast te zetten met het slot in de snelkoppeling. Daarnaast kunt u de drager gemakkelijk kantelen, zodat uw kofferbak vrij toegankelijk blijft.

 • Framebevestiging d.m.v. afneembare en afsluitbare frameklemmen
 • Kantelbaar
 • Opvouwbaar
 • Draagvermogen 60 kg
 • Gewicht 25 kg
 • 13-polige stekker
 • Dankzij het liftsysteem hoeft u geen fietsen meer te tillen en is een oprijgoot overbodig
 • Geleverd inclusief opberghoes

De Pro User Diamant Bike Lift Fietsendrager 2 Fietsen is dus voorzien van allerlei gemakken: niets staat u nog in de weg om er lekker met de auto en fietsen op uit te trekken!

Kogeldruk en stabiliteit

De montage van een fietsdrager heeft gevolgen voor de kogeldruk. Heb je altijd te maken met een te lage kogeldruk, dan is een drager op de dissel aan te bevelen. Is de kogeldruk standaard al hoog, dan is een drager achterop de caravan of in de caravan zelf te overwegen. Voor elke caravan ligt de situatie weer anders. Bij het vervoer van meer dan twee fietsen is het zelfs aan te bevelen om zowel een drager op de dissel als op de achterwand te monteren. De stabiliteit/belading en de kogeldruk laten zich zo het beste uitrichten.