Winterkamperen is dé nieuwe kampeertrend. Of je nou met de camper gaat, de caravan, in een tent slaapt of misschien wel in een tipi, kamperen in de winter is voor iedereen mogelijk. Er zijn in Nederland al zo’n 200 campings in de winter geopend, dus waarom zou je in de winter niet kunnen genieten van het vrije kampeerleven? Het is wel van essentieel belang dat je tijdens deze sfeervolle periode goed voorbereid op pad gaat. Maar hoe doe je dat nou?
Het belangrijkste bij winterkamperen is het verwarmen van de verblijfplaats. Tijdens deze koude periode zijn er verschillende manieren om de verblijfplaats te verwarmen. Zo kun je een gaskachel gebruiken. Bij de gaskachel is het belangrijk dat de ringverwarming aanwezig is en aangezet wordt. De ringverwarming zal er voor zorgen dat de warmte goed verdeeld wordt. Een andere optie is het verwarmen doormiddel van een elektrische kachel. Hierbij moet je goed opletten hoeveel ampère er op je verblijfplaats aanwezig is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je warm aan te kleden en dekentjes en slaapzakken als verwarming te laten fungeren. Tegenwoordig zijn er ook matten te koop die je voeten aangenaam warm houden. Deze matten vervangen niet de kachel zoals in een woning, maar fungeren als soort van vloerverwarming. De matten zijn te koop in verschillende maten en speciaal te gebruiken in de camper of caravan.
Tijdens het winterkamperen wordt het pas echt ontspannen met de juiste slaapzak. Elke slaapzak heeft een bepaald comfortwarmte. De comfortwarmte van een slaapzak geeft aan tot welke tempratuur een slaapzak comfortabel is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker in je eigen deken te gaan liggen. Als je met de camper of caravan gaat winterkamperen heb je geen slaapmat nodig, dan is je eigen slaapplek al gecreëerd. Kies je ervoor om in een tent te gaan winterkamperen is een zelf opblaasbare slaapmat ideaal. Zo is je eigenslaapplaats heel eenvoudig gecreëerd. Zorg dan wel dat er een isolatiematje onderligt, om zo de kou uit de grond tegen te houden.
Tijdens het winterkamperen is het belangrijk om jezelf zo comfortabel mogelijk te kleden tijdens de winterperiode. Het is dan prettig om met verschillende lagen te werken. Dit begint met thermo-ondergoed. De tweede laag is helemaal zelf in te vullen. Een spijkerbroek, joggingbroek, trainingsbroek, wandelbroek of dan toch een warme skibroek het is allemaal mogelijk. Een trui, vest, T-shirt, echt niets is te gek. Een warme winterjas, een sjaal en handschoenen om het af te maken en ook jij kan comfortabel bij een kampvuur genieten van het vrije kampeerleven in de winter.
Het is gewoon mogelijk om je (voor)tent op te zetten in de winter. Bij een voortent is het dan geen overbodige luxe om extra dakliggers te monteren. Ook een extra stormband is verstandig om te gebruiken. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Door stalen haringen te gebruiken bij het vastzetten van de tent zorg je ervoor dat de haringen ook in een bevroren grond gaan. Als je de (voor)tent opzet op een bevroren grond, leg dan eerst een plastic zeil neer. Het kleed kan dan niet vastvriezen. Door het zeil vast te zetten kan het niet wegglijden op de bevroren grond. Tenttapijt of tenttegels er bovenop en niks kan meer gebeuren tijdens het winterkamperen. Zo kun je dus optimaal gebruik maken van je (voor)tent tijdens de winterperiode.
Als je met een caravan kampeert zet dan de poten op plankjes met een plastic zak eromheen zo kunnen de poten niet aan de grond vastvriezen. De plankjes onder de poten zorgen er ook voor dat ze niet wegzakken in een zachte ondergrond. Een tweede tip is door ‘s nachts de gordijnen te sluiten blijft er een hoop warmte behouden. Warmte verdwijnt via de ramen, zelfs bij dubbelglas. Als derde tip is het handig om een moker en bezem mee te nemen tijdens het winterkamperen. De bezem kun je gebruiken om eventuele sneeuw van het dak te halen zodat er niks vastvriest en de hamer kun je gebruiken om de haringen in de grond te slaan. De laatste tip is niet twijfelen, gewoon doen. Winterkamperen is iets unieks. De winterse sfeer, het knusse, de vrijheid, het relaxen, met winterkamperen ga je pas echt genieten!