Alles over TV kijken op de camping!

[Update 26-06-2024] Ervaart u problemen met uw schotel? Er zijn een aantal frequenties aangepast bij Canal Digitaal waardoor het kan gebeuren dat u geen ontvangst meer heeft. Bij Oyster en Teleco schotels kunnen de problemen verholpen worden met een software-update. Wij hebben een aantal handelingen voor u op een rijtje gezet. Deze kunt u onder deze link terugvinden.

Satelliet antenne

Om te beginnen moet het signaal van de satelliet worden ontvangen. Dit gebeurt aan de hand van een satelliet antenne, ook wel een schotel genoemd. Er zijn drie verschillende schotels te vinden. De vol automatische satellietschotel, de half automatische satellietschotel en de handmatige satellietschotel.

Hierbij geldt dat de vol automatische satellietschotels veruit de gemakkelijkste zijn. Hiermee kunt u binnen een aantal minuten al tv kijken, terwijl dit met de andere twee systemen al snel 30 minuten kan duren.

Vol automatische schotels

Een vol automatische schotel zorgt ervoor dat het mogelijk is om binnen een aantal minuten tv te kijken. Met een aantal drukken op het bedieningspaneel gaat de schotel zenders zoeken en krijgt u beeld op de televisie. Deze vol automatische schotels zijn te verkrijgen als opbouwmodellen of als losstaande modellen. De opbouw automatische schotels worden door onze monteurs op het dak van de camper of caravan gemonteerd.

Daarnaast zijn er vol automatische schotels op een los statief. Het voordeel hiervan is dat de camper of caravan niet hoeft te worden verschoven als deze onder een boom staat. De losse schotels zijn ook te gebruiken voor vouwwagens en tent kampeerders.

Half-automatische schotels

Half automatische schotels worden ook op het dak van de camper of caravan gemonteerd. Het op en neer klappen van deze schotels gaat automatisch, voor de rest zijn deze schotels handbediend. Wat dit betekent, is dat u zelf op zoek met naar het juiste signaal, waardoor het langer kan duren voordat u televisie kunt kijken.

Handmatige schotels

De handmatige schotel kost in vergelijking minder dan de automatische schotel. Het nadeel van een handmatige schotel is wel dat het meer tijd kost voordat er televisie gekeken kan worden. Het kan al snel gemiddeld 30 tot 45 minuten kosten voordat de schotel goed staat afgesteld. Een handmatige schotel moet u namelijk met de hand uit richten, totdat deze de juiste satelliet bereikt heeft. Dit is een nauwkeurige handeling, wat veel tijd vergt. 

Voor een goede schotel bent u bij DE JONG altijd aan het juiste adres. Wij hebben diverse demo modellen, waardoor u kunt zien wat er mogelijk is. Wij helpen u uiteraard graag met deze keuze.

LNB

De LNB, ofwel een low-noise block, is de antenne van de schotel. Bij aankoop van een schotel wordt deze er ook bijna altijd bijgeleverd. Als u voor een losse schotel kiest, is het netjes opbergen van de LNB van groot belang. De LNB zit namelijk vol met elektronica en als deze te vaak valt, kan hij kapot gaan.

Satelliet kabel

Om de losse schotel antenne aan te sluiten op de receiver en tv is er een coaxkabel nodig. Meestal is 15-20 meter genoeg. De schotel antenne mag namelijk niet onder bomen of hoogspanningsmasten staan. Dit verstoort het signaal en zorgt voor ruis op de tv.

Om een losse schotel antenne aan te sluiten op de televisie en de receiver is een coaxkabel nodig. Meestal is 15-20 meter hiervoor genoeg. Een schotel antenne mag namelijk niet onder bomen of hoogspanningsmasten staan. Wanneer dit wel gebeurt, zal het signaal verstoord worden en zorgt het voor ruis op de tv.

Abonnement van Canal Digitaal

De Nederlandse provider Canal Digitaal biedt satelliet-tv aan. Met een abonnement kunt u op vakantie Nederlandse commerciële zenders zien. Canal Digitaal biedt voor al meer dan 15 jaar Nederlandse radio en televisie zenders aan op vakantie. Wanneer je al kiest voor één van de pakketten van Canal Digitaal op Vakantie, dan kan je alles live volgen op tv. Dankzij de ligging van de satelliet is bijna heel Europa met een 85 cm schotel gedekt. 

Ontvangstbereik Canal Digitaal

Het bereik van Canal Digitaal gaat via de Astra 3 satelliet. Om binnen het bereik van Canal Digitaal te vallen is de kleinste mogelijke schotelantenne de 60 cm variant. Dit is het donkerste gedeelte in de foto hiernaast. De 60 cm schotel heeft een goed bereik van halverwege Spanje tot de punt van de laars van Italië en de grens van Oslo - Stockholm in Scandinavië. Het is dan ook aan te raden om een schotel aan te schaffen van 85 cm wanneer je kiest voor een abonnement bij Canal Digitaal. Hiermee heb je bereik in heel Europa, behalve de enkele uitzondering in Portugal, Spanje en noord Scandinavië.

Smartcard

Een abonnement moet worden afgesloten op een smartcard. Deze kaart is uitgerust met een simkaart, waar uw abonnement op staat. De receiver kan deze kaart aflezen en geeft aan de televisie door dat u gemachtigd bent om tv te kijken.

Een receiver

Om er zorgen dat de smartcard werkt, moet deze in een receiver gestopt worden. De receiver is de signaalontvanger voor de televisie. Dit is vergelijkbaar met het kastje dat mensen thuis bij de televisie hebben. Bij nieuwe en duurdere camping tv's zit de receiver vaak al ingebouwd. Let hier bij aankoop van de tv goed op. 

Een receiver, of hoe het in Nederlands genoemd wordt een 'satelliet ontvanger', zorgt ervoor dat het signaal van de schotel antenne wordt omgevormd naar een signaal dat de tv kan lezen. Het is dan ook een essentieel product om tv te kunnen kijken op de camping. Het abonnement van Canal Digitaal zal dan ook moeten worden gecombineerd met een receiver. De receiver mag dan wel zorgen voor de vertaling van het signaal, maar u moet wel een abonnement hebben om de betaalde zender op de televisie te kunnen zien. Zonder een abonnement is het alleen mogelijk om "free to air" zenders te bekijken. Dit zijn voor Nederland de NPO 1, 3 en 3.

Waar moet u op letten bij het kopen van een receiver?

Bijna iedere receiver is anders. De ene receiver heeft veel meer of minder functies dan de andere receiver. Het is daarom belangrijk om te weten wat u nodig heeft. Dit zijn de belangrijkste kenmerken die u moeten weten van een receiver:

  • Zit er al een receiver in de tv?
  • Is die geschikt voor Canal digitaal?
  • Heb ik een smartcard nodig?
  • Heeft de receiver een fastscan functie?

Zit er al een receiver in de tv?

In duurdere tv’s zit al een ingebouwde receiver. Wanneer dit het geval is, heeft u geen tweede receiver nodig. Dit scheelt u de kosten van een extra kastje en vermindert de kans op storing.

Is de receiver geschikt voor Canal digitaal?

De nieuwe receivers (vanaf 2018) zijn meestal geschikt voor Canal digitaal. Is de receiver ouder? Dan is de kans aanwezig dat hij moet worden geüpdatet. 

Heb ik een smartcard nodig?

Bij de meeste receivers heeft u een smartcard nodig. Hierop staat het abonnement dat u heeft afgesloten, via de chip in de kaart kan de receiver lezen welke machtigingen u heeft. Bij de nieuwe M7 ontvanger van Canal digitaal is deze chip ingebouwd. Dit scheelt een smartcard die niet hoeft te worden ingebouwd.

Heeft de receiver een fastscan functie?

Als laatste is het handig om te kijken of de receiver een fastscan functie heeft. Hierdoor gaat het inladen van de zenderlijsten aanzienlijk sneller. Zeker in het buitenland kan het namelijk nogal eens voorkomen dat het erg lang duurt als de receiver niet over fastscan beschikt.

Camping TV

Om tv te kijken op vakantie is er een tv nodig. De tv’s die bestemd zijn voor de camping zijn anders als de tv’s voor thuis. Een standaard-tv mag namelijk zo min mogelijk bewegen. Dit gebeurt over het algemeen ook maar twee keer. Van de fabrikant naar de winkel, en van de winkel naar u thuis. Een tv voor in een camper of caravan beweegt natuurlijk veel vaker. Iedere keer wanneer u op vakantie gaat, gaat de tv met u mee. Hiervoor zitten in de tv’s voor kampeerdoeleinden extra rubbers en veiligheidsmechanismes ingebouwd. Hiermee wordt het los trillen van essentiële delen van de televisie voorkomen.

Verschillen tussen de camping tv’s

Tussen camping tv's kan veel verschil zitten. Hierdoor komt het ook dat de prijzen variëren van € 200,- tot € 1600,-. De maat van een camping-tv is maximaal 32 inch. De belangrijke verschillen tussen de tv’s zijn:

  • Met of zonder ingebouwde receiver (satellietontvanger) met kaartlezer
  • Mogelijkheid voor gebruik met 12 volt
  • Geschikt voor Canal digitaal
  • Ingebouwde DVD speler
  • Het aantal tuners.
  • Mogelijkheid tot internet

Met of zonder ingebouwde receiver met kaartlezer

In een standaard tv zit geen receiver. Hierdoor moet er nog een losse receiver bij komen. Zonder een receiver is het niet mogelijk om het signaal van de satelliet te ontvangen. Deze zijn los verkrijgbaar en kosten tussen de € 65,- en 200,-.

Mogelijkheid voor gebruik met 12 volt

Dit is voornamelijk belangrijk voor een camper. Wanneer u niet aangesloten staat van de netstroom van de camping, gebruikt u accu’s met een 12 volt netwerk. Om dan tv te kunnen kijken is het van belang dat de tv ook werkt op 12 volt en niet alleen op 220/230 volt.

Geschikt voor Canal digitaal

Bijna alle nieuwe tv’s waar een receiver in zit zijn geschikt voor een Canal digitaal abonnement. 

Ingebouwde dvd-speler

Wanneer u op vakantie DVDs wilt kunnen bekijken, is het van belang dat de televisie beschikt over een dvd-aansluiting. 

Mogelijkheid tot internet

Sommige nieuwe televisies hebben ook de mogelijkheid tot internet. Hierdoor is het mogelijk om te streamen en zo tv te kunnen kijken. Vaak worden deze tv’s aangeduid met een “i” tuner erbij.

Het aantal tuners

Iedere tv heeft een aantal tuners. Dit bepaalt welke software een tv heeft en wat u daarmee kunt doen. De belangrijkste tuners om op te letten zijn: DVB-T (ethernet), DVB-C (kabel tv), DVB-S (satelliet), en DVB-I (internet) tuner.

Bekijk het aanbod multimedia
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Vier de zomer bij DE JONG!
Vier de zomer bij DE JONG!

Vier de zomer bij DE JONG met grote kortingen tijdens het Mega Caravan Festival, een superleuke Koelbox Winactie en Best Deals op verschillende kampeeraccessoires. Ook hebben wij een EXTRA kortingsactie op de aanbiedingsprijzen van geselecteerde Doréma en Walker Voortenten. Viert u de zomer met ons mee? Klik hier voor alle informatie over de zomerse hoogtepunten!

Wij laten u snel weten of de wijziging gelukt is via e-mail
Pdf icons created by Good Ware - Flaticon
Cookie-voorkeuren

Wij gebruiken onze eigen cookies en cookies van derden voor statistische en analytische doeleinden om u de beste ervaring op onze website te bieden.

Meer informatie vindt u in ons cookiebeleid
Wij geven om uw privacy

U kunt uw cookie-voorkeuren instellen door de verschillende hieronder beschreven cookies te accepteren of te weigeren

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet goed functioneren.

Vereist
Voorkeuren

Met voorkeurscookies kan een website informatie onthouden die de manier verandert waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Statistieken

Statistische cookies helpen website-eigenaren te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites door anoniem informatie te verzamelen en te rapporteren.

Marketing

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers op verschillende websites te volgen. Het is de bedoeling advertenties weer te geven die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.