Keuzehulp: Welke fietsendrager heb ik nodig?

Een fietsendrager kiezen

Een fietsendrager is voor iedere fietsliefhebber een must! Wij Nederlanders maken veel gebruik van fietsen en ook als we dagjes erop uit trekken of op vakantie gaan, dan hoort de fiets erbij. Want juist per fiets ontdekt men de mooiste plekjes. Om een fiets mee te kunnen nemen met uw auto, (bus)camper, caravan, vouw- of bagagewagen is een fietsendrager nodig. Ideaal om uw eigen vertrouwde fiets(en) mee te nemen.
Maar hoe kiest u nou een fietsendrager uit? Waar moet u op letten? Welke voordelen hebben de verschillende fietsendragers? U heeft heel wat vragen bij uw zoektocht naar de juiste fietsendrager. In de kampeerwinkel van DE JONG helpen wij u graag hierbij. Bij ons is er volop keuze en wij hebben veel fietsendragers op voorraad, die direct leverbaar zijn. Niet meer willen/kunnen tillen, maar wilt u eenvoudig de fietsen op de fietsendrager rijden? Zo'n elektrische fiets is best zwaar! Geen probleem, wij hebben zelfs speciale oprijgoten beschikbaar die op verschillende soorten fietsendragers passen.

Er zijn vier typen fietsendragers, die wij graag in deze blog verder toelichten:

Gehele assortiment fietsendragers

1. FIETSENDRAGERS VOOR OP DE TREKHAAK

De bekendste en populairste fietsendrager blijft de drager op de trekhaak, die wordt gemonteerd op de kogel van de trekhaak van auto’s, maar deze is ook ideaal voor de (bus)campers. Het toonaangevende merk ProUser heeft hiervoor eenvoudige koppelingen ontwikkeld. De ProUser SG2 is meerdere keren als beste getest door de Consumentenbond. Vaak zijn dit type fietsendragers opvouwbaar, zodat ze makkelijk te hanteren en te monteren zijn. Het grote voordeel van een trekhaakdrager is dat dit een stevige en betrouwbare oplossing is, die voor elk type fiets werkt (afhankelijk van het model). De meeste trekhaakdragers kunnen ook op slot gezet worden, zodat u met een gerust hart kunt gaan fietsen en de drager op de trekhaak kan laten zitten.

Fietsendragers voor op de trekhaak zijn er in verschillende prijsklassen en soorten.

  • Wanneer u een lichtgewicht sportfiets wilt vervoeren heeft u veel keuze en kunt u naast de klassieke trekhaakdrager ook kiezen voor een lichtgewicht trekhaakdrager, een achterklepdrager of een dakdrager. Bij een dakdrager worden de fietsen op het dak vervoerd in staande positie op een in lengte verstelbare wielgoot. 
  • Zwaardere fietsen als e-bikes en e-mountainbikes zijn echter te zwaar om op een achterklepdrager of dakdrager te gebruiken en dwingen u dus meer de richting op om naar een drager voor op de trekhaak te kijken. Laat u ook in onze kampeerwinkel adviseren of u een trekhaakdrager zonder of met wielgoot nodig hebt. Trekhaakdragers met wielgoot zijn duurder dan dragers zonder wielgoot, maar deze dragers bieden ook meer stevigheid en bescherming voor uw fiets(en). Ook zijn deze trekhaakdragers geschikt voor e-bikes. Trekhaakdragers met wielgoot zijn standaard voorzien van een lichtbalk en een ruimte voor uw kentekenplaat, dus daar hoeft u zich geen zorgen meer over te maken. Naast de maximale belasting van de fietsendrager moet u ook rekening houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak.

KANTELBAAR OF NIET?
De meeste moderne trekhaakdragers met wielgoot kunnen kantelen op de trekhaak, zodat u nog bij de kofferbak kunt als u de drager met fietsen op de auto heeft geplaatst. Dit is vooral handig als u langere stukken rijdt met de fietsendrager achterop, omdat u ongetwijfeld onderweg wel een keer iets uit de achterbak nodig heeft.

Assortiment trekhaak fietsdragers

2. DE FIETSENDRAGERS VOOR OP DE DISSEL VAN DE CARAVAN

Deze worden gemonteerd op de dissel van uw caravan. Welke dissel fietsendragers er geschikt zijn voor uw caravan is mede afhankelijk van de lengte van de dissel. Niet alleen moet de fietsendrager op de dissel passen, maar deze moet ook voldoende afstand houden met de achterkant van het trekkende voertuig. Houd er rekening mee dat dit type fietsenrek ook invloed heeft op de kogeldruk.

Assortiment dissel fietsdragers

3. FIETSENDRAGERS VOOR ACHTEROP DE CAMPERS EN CARAVANS

Dit type fietsenrek wordt bevestigd op de achterwand van de camper en eventueel de caravan. Let erop dat een opgebouwd fietsenrek van dit type meetelt in de totale lengte van het kampeervoertuig. Groot voordeel is dat fietsenrekken voor achterop de caravan of camper vaak uit te breiden zijn tot gebruik voor wel vier fietsen. Wilt u geen fietsendrager op uw camper of caravan monteren, maar wel uw fietsen meenemen op vakantie? Dan is deze gebruiksvriendelijk fietsendrager VeloSlide van Thule voor de garageruimte van uw camper of caravan de ideale oplossing. De fietsendrager wordt bevestigd in uw garage en kan maximaal twee elektrische fietsen vervoeren. Het maximale draagvermogen van deze fietsendrager is 70 kg. De drager is handig en gemakkelijk te bedienen met één hand. Let op! Deze fietsendrager wordt exclusief montagerails geleverd.

Assortiment fietsdragers achterop campers/caravans

4. FIETSENDRAGERS VOOR IN DE GARAGE

De fietsendrager voor in de garage wordt gemonteerd in de garage(box/ruimte) van een camper of caravan. Dit komt vast niet als een verassing maar is een handige oplossing als u een fietsendrager op uw trekhaak, dissel of achterop de camper of caravan onprettig vindt. Mocht u een grote garage hebben bij uw camper of caravan dan kunnen er wel twee elektrische fietsen in de garage met de Thule Veloslide fietsendrager

Assortiment garage fietsdragers
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!

Tijdens de Oktober Kampeermaand van dinsdag 3 t/m dinsdag 31 oktober maakt u bij DE JONG Kampeer & Recreatie kennis met de nieuwste modellen, primeurs en profiteert u van allerlei aanbiedingen op kampeergebied.

* De blog van de Oktober Kampeermaand zal de gehele maand oktober geüpdate worden.

 

 

Meer informatie

Wij laten u snel weten of de wijziging gelukt is via e-mail
Pdf icons created by Good Ware - Flaticon