Fietsendragers achterop

Fietsendragers kunnen achterop de camper, caravan en buscamper worden gemonteerd. Uiteraard hebben wij ook fietsendragers voor achterop de auto, daar geven we op de pagina “Auto fietsendragers” meer informatie over.

Fietsendrager achterop de camper of caravan

Bij een camper en caravan kan de fietsendrager op de achterwand worden gemonteerd. Een drager achterop de caravan kan de slingerneiging van een caravan doen toenemen, maar dit hoeft echter niet! De neiging tot slingeren wordt namelijk bepaald door een groot aantal factoren, waarbij met name de eigenschappen van de combinatie auto-caravan bepalend zijn. Per geval is dit verschillend.

Een fietsdrager voor montage op de achterwand moet licht zijn en is daarom gemaakt van aluminium. Er zijn diverse modellen leverbaar. De standaarduitvoering wordt aan de bovenzijde op of nabij de overgang dakplaat naar achterwand vastgeschroefd. De onderzijde van de drager wordt aan de wand of bodem vastgezet. Een nadeel van deze dragers is dat het achterraam niet meer volledig open kan. Ventileren blijft nog wel mogelijk. Om aan dit probleem het hoofd te bieden is er ook een model waarvan zowel de bovenste als de onderste steunen onder het caravanraam wordt bevestigd.

Deze wijze van montage stelt echter hoge eisen aan de camper of caravanwand en is daardoor meestal niet aan te bevelen. De constructie van de beplating van de camper of caravan moet op de extra belasting van een fietsdrager zijn berekend. De krachten die op de bevestigingspunten van de drager komen in het geval je hard door een put of over een drempel heen rijdt zijn namelijk erg hoog. Door de meeste fabrikanten wordt de achterwand speciaal geprepareerd zodat montage van een drager mogelijk is. Ook bij oudere caravans is soms montage achteraf mogelijk. Hiervoor moet er wel eerst met een monteur overlegd worden.

Bij montage op de achterwand ligt de tilhoogte hoger dan bij montage op de dissel. Om aan dit probleem tegemoet te komen is een speciaal model drager verschenen. Hierbij kan m.b.v. een zwendel (of elektrisch) het rek over een hoogte van 70 cm naar beneden worden gebracht. Hiermee wordt een lage tilhoogte bereikt. Vooral ouderen zullen deze mogelijkheid waarderen. Hoewel er dragers zijn voor meer dan twee fietsen is het aan te raden om niet meer dan twee rijwielen op een drager aan de achterzijde te vervoeren. Het feit blijft dat het zwaartepunt van de lading omhoog wordt gebracht hetgeen een nadelige invloed kan hebben op de stabiliteit. Het gewicht van aluminium fietsdrager voor montage op de achterwand van de caravan bedraagt ongeveer 6,5 kg.

Fietsendragers achterop de buscamper

Net zoals bij een fietsendrager achterop een camper of caravan is dit ook mogelijk bij de buscampers. Vanwege de openslaande deuren aan de achterkant van een bus camper zijn dit niet dezelfde fietsendragers als die van een camper of caravan.

Met deze fietsendragers die speciaal zijn gemaakt voor buscampers is het nog steeds mogelijk om de deur te openen wanneer de fietsen op de drager zitten. Om deze fietsendrager te monteren hoeft er niet in de deur geboord te worden. De fietsendrager wordt namelijk verlijmt en geklemd op de achterdeur. Op deze fietsendragers mogen maximaal twee fietsen mee een opgeteld maximaal gewicht van 35 kilo. Dit komt doordat het gewicht een extra belasting is voor de scharnieren van de buscamper. Wilt u meer fietsen meenemen? Dan is een fietsendrager gemonteerd op het chassis of op een kogel waarschijnlijk een beter idee