Zelf opblaasbare slaapmatten

Een opblaasbare slaapmat wordt vaak gekozen door drie belangrijke pluspunten: ligcomfort, slaapcomfort en isolatie. Vooral isolatie is een onderschatte waarde van een zelf opblaasbare slaapmat. Tijdens het slapen wordt de onderkant van de slaapzak namelijk samengedrukt waardoor de isolatiewaarde minder is en het dus sneller koud wordt. Een goede zelfopblaasbare slaapmat is geïsoleerd waardoor de kou niet door de mat heen komt en het dus lekker warm blijft.

Eigenschappen

Een slaapmat bestaat, in tegenstelling tot een luchtbed, uit open-cel isolerend kunststofschuim. Dit zit verpakt in water- en luchtdicht nylon waardoor de lucht niet uit de slaapmat kan ontsnappen. Er hoeft geen lucht aan de zelf opblaasbare slaapmat worden toegevoegd, dit doet de mat namelijk zelf. Wanneer u de slaapmat toch iets harder wilt hebben, is het mogelijk om hem iets op te blazen. Op de meeste nieuwe slaapmatten zit een filter zodat er geen vocht in het kunststofschuim komt. Vocht uit onze adem zorgt er namelijk voor dat het schuim een mindere werking krijgt.

De aanschaf van een zelf opblaasbare slaapmat

Bij de aanschaf van een zelf opblaasbare slaapmat is het belangrijk om op de volgende aspecten te letten

  • Lengte en Breedte: Het is essentieel voor de isolerende werking van de mat dat het hele lichaam op de mat past. De matten bestaan uit een breedte van 64 tot 140 cm en een lengte van 170 tot 200 cm.
  • Dikte/comfort: Hoe dikker de mat, hoe comfortabeler deze ligt. Maar het gewicht neemt ook toe. De matten bestaan uit een dikte van 2,5 tot 15 cm.
  • Gewicht: Gewicht kan belangrijk zijn voor de keuze van een mat. Zeker als u een rondtrekkende kampeerder bent of met het vliegtuig gaat.
  • Pakvolume: De mat moet wel meekunnen op vakantie. Een mat die dikker, langer en breder is heeft vanzelfsprekend ook een groter pakvolume.

Opbergen van een zelf opblaasbare mat

Bij het opbergen van het zelf opblaasbare matras kunt u hem het beste uit de hoes te halen. Deze hoes is eigenlijk alleen geschikt voor vervoer. Leg de zelf opblaasbare mat met open ventielen ergens op zolder of onder een bed. Zorg er wel voor dat het matras op een koele, droge plek ligt en dat de mat schoon en droog is. Hiermee wordt schimmelvorming voorkomen. Door de mat op te bergen met open ventielen wordt ervoor gezorgd dat het schuim blijft ademen en de mat in goede staat blijft. Hierdoor heeft u langer plezier van uw zelf opblaasbare slaapmat.