Gas inbouwsystemen

Standaard zitten in de caravan en camper gasleidingen zodat het gasfornuis en eventueel de kachel en koelkast op gas kunnen werken. In de disselbak of ruimte waar de gasflessen staan, wordt een gasfles aangesloten die uitgezet wordt als de camper of caravan gaat rijden. Dit kan zeker voor campers niet altijd handig zijn. Hiervoor is het systeem Truma DuoControl CS uitgevonden. Hierdoor kunnen beide gasflessen worden aangesloten en mag er gereden worden met open gasflessen. Naast dit gassysteem is het ook mogelijk om een buitenaansluiting te laten maken. Hierdoor kan de barbecue worden gebruikt onder de luifel en hoeft niemand te slepen met gasflessen. Wilt u liever geen Propaan of Butaan gasflessen gebruiken maar LPG tanken bij een pompstation? Dan is de vaste LPG installatie een uitkomst.

Truma Duocontrol CS

De truma Duocontrol met crashsensor zorgt ervoor dat eerst één gasfles wordt gebruikt en daarna de tweede. Deze omschakeling gebeurt automatisch zodat niemand de gasflessen hoeft te verwisselen tijdens een barbecue. Daarnaast zit er een crashsensor in. Deze schakelt de gastoevoer uit als er bij een ongeval gas ontsnapt. Wel zo veilig als u tijdens het rijden alvast de kachel aanzet. Is dit gebeurd? Dan is die met één klik weer te resetten. Benieuwd hou een Trume Duocontrol werkt? bekijk dan de onderstaande uitleg.


Buiten aansluiting

Om een avond heerlijk te barbecueën of snel even iets onder de luifel te koken, moet u eerst de gasfles afkoppelen, meeslepen, alles weer aankoppelen voordat het koken pas kan beginnen. Dit kan een stuk makkelijker met de buitenaansluiting. Deze buitenaansluiting wordt gemonteerd op een logische plek aan de zijkant van de camper of caravan. Op het moment dat de buitenaansluiting gemonteerd is, is de aansluiting een fluitje van een cent. Een slang met snelkoppeling koppelt u aan de buitenaansluiting en de barbecue, en het barbecueën kan beginnen.

LPG tank

Een LPG tank in de camper is een uitkomst voor iedere camperaar die een lange tijd op reis gaat. Het grote voordeel van de LPG tank is dat die overal in Europa kan worden gevuld bij LPG vulstations. Hierdoor is er een stuk meer vrijheid. Daarnaast is het ook makkelijk en goedkoop gas.

VoordelenNadelen
+ Goedkoop gas– Hoge aanschafprijs
+ Zekerheid van gas in binnen- en buitenland– Filter nodig om de hoge concentratie paraffine* uit het gas te halen
+ Geen gasflessen meer wisselen– Buiten vul aansluiting nodig om de tanks te vullen

* Paraffine is goed voor tractiedoeleinde maar de apparatuur heeft wel te leiden onder paraffine. Zo kunnen leidingen gaan dicht slippen en schakelingen verstoort raken.