Gas accessoires controleren

Gas accessoires controleren

Als de kampeer vakantie voor de deur staat is het belangrijk dat alle uitrusting helemaal op orde is. Zeker het gas gedeelte moet goed zijn, zodat er geen ongelukken gebeuren. Wij zien namelijk vaak genoeg gasslangen voorbij komen die al 20 jaar geleden vervangen hadden moeten worden. Speciaal hiervoor hebben wij een aantal tips om ervoor te zorgen dat u veilig op vakantie kan. Want op vakantie zijn deze accessoires meestal niet beschikbaar.

De gasslang controleren

De gasslang voor de camper of caravan, maar ook voor de barbecue en kooktoestel mag maar 5 jaar oud zijn. Op de gasslang staat vaak een productiedatum of een vervangingsdatum waaraan te zien is dat hij vervangen moet worden. Als de gasslangen ouder zijn dan 5 jaar wordt de kans op haarscheurtjes groter en kan de gasslang poreus worden. Hierdoor kan er gas ontsnappen en dat kan grote gevolgen hebben.

Gasslang op datum controleren

Fietsband test”

De gasslang kan daarnaast ook gecontroleerd worden op gaslekkages. Dit werkt hetzelfde als met een fietsband. Blaas lucht door de gasslang en stop stukje voor stukje de gasslang in het water. Ontstaan er belletjes, dan moet de gasslang vervangen worden.

Ruikt u toch een gaslucht?

Is de gasslang jonger dan vijf jaar, ziet u bij de “fietsband test” geen belletjes, maar ruikt u toch een gaslucht? Dan kan het zijn dat een rubber van de gasfles of drukregelaar vervangen moet worden.

De drukregelaar controleren

De drukregelaar moet om de 10 jaar vervangen worden. Hierbij staat het bouwjaar van de drukregelaar gedrukt in de drukregelaar. Wij raden u aan om de drukregelaar, net zoals de gasslang, om de 5 jaar te vervangen. Wordt de drukregelaar niet na 10 jaar vervangen bestaat er een grote kans dat de membranen in de drukregelaar kapot gaan en dat daardoor de barbecue of gaskooktoestel niet werkt. Deze krijgt dan namelijk een overdruk. Als de gasdrukregelaar moet worden vervangen, kijk dan goed welke drukregelaar er wordt gebruikt. De Nederlandse drukregelaars kunnen namelijk 30 mb en 50 mb zijn. Daarnaast zijn er drukregelaars voor de campinggasflessen en voor de Nederlandse gasflessen. U raadt het al, wanneer u niet de juiste koopt, past de drukregelaar niet. In het buitenland zijn drukregelaars voor de Nederlandse flessen niet te koop. Controleer dit dus van te voren goed!

Drukregelaar controleren

Campingaz Drukregelaar  Nederlandse gasdrukregelaar

De gasfles controleren

Als de drukregelaar en gasslang zijn gecontroleerd is het ook slim om te weten of de gasfles nog vol zit. Dit is makkelijk te testen door de gasfles te wegen. Op de hals van de gasfles staat altijd hoeveel kilo deze fles leeg weegt. Let wel op dat u het tarra gewicht neemt en dus niet het gewicht met hoeveel kilo gas erbij kan. Iedere kilo die de weegschaal boven dit gewicht aangeeft zit er nog in gas in. Gemiddeld verbruikt u 1kg per week op vakantie. Voor een indicatie te geven hebben wij bij onze gasflessen de gemiddelde eigen gewichten genoteerd.

Primagaz Easyblue 9.5 Kg

Gasfles kopen
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Aanbiedingen op de Voortenten & Luifels
Aanbiedingen op de Voortenten & Luifels

Wij hebben meerdere Voortenten & Luifels in diverse maten zeer scherp geprijsdBekijk hier de aanbiedingen op de Voortenten & Luifels.

Wij laten u snel weten of de wijziging gelukt is via e-mail
Pdf icons created by Good Ware - Flaticon