Lichtgewicht reizen, hoe doe je dat?

Backpacken Azië

Na maanden van voorbereiding ga je eindelijk die langverwachte reis maken. En of je nu drie maanden door Azië gaat reizen of met de fiets naar Santiago de Compostella gaat: je zult je reistas moeten inpakken. Laat je zware koffers maar thuis, je kunt beter kiezen voor de vele voordelen van lichtgewicht reizen!

Het voordeel van lichtgewicht reizen

Als je een lange tijd gaat reizen of backpacken, moet je goed nadenken over wat je gaat meenemen. Veel bagage is echter niet aan te raden: je bent veel tijd kwijt met het heen en weer sjouwen als je van rustplaats naar rustplaats gaat. Je bent immers gaan reizen om dingen te zien, niet om je koffer te verplaatsen!

Neem daarom, in plaats van koffers bagage, slechts één rugzak mee waar alles in past. Hierdoor voorkom je een eindeloos gesleep met grote koffers. Als je slim inpakt, zul je zien dat je maanden met je rugzak vooruit kunt. Daarnaast is het reizen met slechts één rugzak veel lichter en dus beter voor je rug!

Misschien denk je nu: maanden reizen met maar één tas? Dat kan nooit! Maar als je een beetje creatief bent, zul je versteld staan. Het reizen met weinig bagage geeft jou als reiziger veel vrijheid. Zo heb je alle ruimte om vrij rond te reizen en doen wat je zelf wil. Ideaal als je van tevoren je reis niet helemaal uitstippelt, maar gewoon meegaat met wat er gebeurt.

Bij licht backpacken geldt: less is more. Als je met veel spullen sjouwt en op alles voorbereid ‘moet’ zijn, zorgt dit voor een zware tas wat weer leidt tot een pijnlijke rug en een prikkelbaar humeur. Zonde! Naast het feit dat het fijn is voor je lichaam om minder spullen mee te nemen, bespaar je ook een hoop tijd: zo hoef je op het vliegveld je bagage niet in- en uit te checken. Je kunt meteen de stad gaan ontdekken en genieten! Niet alleen bespaar je dus tijd, maar ook geld (want geen bagagekosten) en je komt niet snel in de stressvolle situatie van verdwenen bagage terecht.

Met een minimaal ingepakte rugzak hoef je niet lang te zoeken naar je benodigdheden en voorkom je dat er kleding of andere objecten die je meeneemt niet gebruikt worden. Natuurlijk staan minder kleren ook gelijk aan minder wassen: win-win!

Plannen en voorbereiden

Voordat je gaat, is het belangrijk vooraf te bedenken hóe je reis er uit gaat zien. Wat ga je allemaal doen tijdens je reis, wat voor klimaat heerst er in het land van bestemming en hoe is het weer rond de tijd dat je gaat? Als er veel regen valt, is het raadzaam om een poncho mee te nemen en je backpack waterproof te maken. Het kan waardevol zijn om van tevoren blogs te bezoeken van mensen die bekend zijn met lichtgewicht reizen. Hoe doen zij dit en wat voor tips hebben zij? Op die manier kun je bekijken wat voor jouw situatie werkt.

Twijfel je of je iets wel of niet mee moet nemen? Neem het dan niet mee! Vaak gebruik je het op reis toch niet en neemt het ruimte in beslag in je reistas. Je kunt ook dingen die je mist of niet hebt meegenomen, kopen in het land van bestemming. Vertrouw op je eigen kwaliteiten en dat je ter plekke met een goede oplossing komt.

Als je nog nooit met een minimum aantal spullen op reis bent gewest, is het raadzaam om het van tevoren uit te proberen. Waar loop je tegen aan en past het wel bij je? Ga eens een weekje op ‘proefvakantie’ binnen Europa of binnen Nederland! Op deze manier kom je er zelf achter wat voor jou wel én niet werkt.

Wat móet je meenemen?

Als je de knoop hebt doorgehakt om jezelf te wagen aan het licht bepakt reizen, kom je bij de volgende stap: de uitrusting. Wat heb je nodig? Probeer zo minimaal mogelijk in te pakken en laat de ‘wat als’ situaties thuis. De spullen die je meeneemt zijn de basis van je reis. Waar moet je allemaal op letten?

1. Juiste uitrusting

Een goede, stevige rugzak is van essentieel belang. Deze stoffen vriend zorgt ervoor dat jij je spullen kunt meenemen. Neem de tijd om de bekijken wat voor rugzak je wil en hoe deze aansluit op jouw behoefte en reis. Hij moet natuurlijk stevig zijn zodat je je geen zorgen hoeft te maken over kapotte onderdelen. Bekijk van tevoren hoe jij je rugzak inpakt. Zogeheten packing cubes kunnen je helpen om je tas overzichtelijk in te pakken. Zo kun je je spullen per categorie bij elkaar stoppen en ben je minder tijd kwijt met het zoeken van je spullen.

2. Elektronica

Neem alleen nodige elektronica mee. En nee, die stijltang is echt niet nodig! Neem alleen spullen mee die je ook echt gebruikt. Denk aan je smartphone, een oplader, een e-reader (wat voorkomt dat je tien zware boeken meeneemt) en een camera als je mooie foto’s wil maken. Verder zou je nog (draadloze) oordopjes mee kunnen nemen voor muziek. Probeer een zware laptop thuis te laten. Als deze écht onmisbaar is, kun je kijken of een tablet of kleine laptop een uitkomst voor je is. Verzamel al je elektronica in een tasje of zakje zodat je altijd weet waar je je oplader moet zoeken! Tip; label ze zodat je weet waar je moet zoeken. Dit voorkomt het openritsen van vijf tasjes.

3. Kleding

Wat ga je dragen? Als het weer ontzettend warm is, hoeft een jas niet mee in de tas. Neem een beperkt aantal kledingstukken mee afgestemd op je activiteiten. Je kunt je kleding ook multifunctioneel gebruiken: draag een badpak als body met een kort broekje. Sommige kleding is hetzelfde maar neemt minder ruimte in beslag. Denk hierbij aan een korte sportlegging ter vervanging van een dan een korte spijkerbroek. Neem kleding mee die sneldrogend is of van materialen zoals merinowol, dat sneldrogend is en je lichaamstemperatuur reguleert, zodat je niet lang hoeft te wachten als je je spullen uitwast. Neem geen ‘stel dat’ kleding mee. Deze neemt ruimte in beslag die je beter voor andere spullen kan gebruiken. Als je last-minute naar een chique restaurant gaat op je reis, kun je het beste in het land van bestemming een mooie outfit kopen. En onthoud: hoe minder je mee neemt, hoe minder vaak je hoeft te wassen!

Vaak kun je wasserettes vinden om je kleren te wassen tijdens een lange reis. Voor je kleding zoals ondergoed en zwemkleding kun je een reisflesje met wasmiddel vullen om zo met de hand, onder de douche, je intieme kleren fris te houden.

4. Toiletartikelen

Een oprolbare toilettas biedt hier vaak uitkomst. Deze tasjes kun je oprollen zodat ze compacter worden en makkelijker in te pakken zijn. Veelal kun je toilet­artikelen zoals, shampoo, gezicht crème, scheerartikelen en zonnebrand kopen in het land van bestemming. Andere dingen zoals een tandenborstel, tandenpasta en deodorant is wél handig om bij je te hebben. Als je laat aankomt kun je in ieder geval voorruit met deze benodigdheden. In hotels kun je vaak gratis shampoo en douchegel vinden. Als je liever je vertrouwde crème van thuis meeneemt, kun je deze in travel formaat kopen óf overgieten naar een kleiner potje of handige flexibele reisfles. Deze zijn in verschillende maten te verkrijgen en vanwege hun flexibele eigenschap nemen ze minder ruimte in beslag in je tas.

5. Iets vergeten?

Vaak kun je dingen kopen in het land van bestemming, want ondanks dat je niets wilt vergeten, kan dit altijd gebeuren. Denk aan extra plastic zakken voor vuile was, oordopjes voor het slapen in een drukke omgeving, het nodig hebben van een wereldstekker of een poncho. Maar ook een heuptasje voor je waardevolle spullen, een reislaken voor als je op een niet zo frisse slaapplek terecht komt, sneldrogende reishanddoeken en, voor als je op een camping verblijft, een compacte waslijn.

Een aantal andere handige benodigdheden zijn:

– Zaklampje

– Cijferslot

– Waterdichte documenthouder

– Nekkussentje

– Paracetamol

– Zonnebril

– Waterdicht tasje (voor o.a. reispapieren)

Hoe pak je het makkelijkst in?

Al je spullen liggen klaar en je weet wat je moet meenemen. Je hoeft nu alleen nog in te pakken. Om het jezelf handig te maken, kun je kiezen voor packing cubes. Deze kleine vierkantje tasjes in verschillende groottes en zakjes zorgen ervoor dat jij jouw tas handig kunt organiseren en zorgen voor ruimtebesparing in je koffer. Zoek daarbij wel een goede kwaliteit uit. Bij de goedkopere variant kan het nog wel eens voorkomen dat een rits stuk gaat. Je kunt natuurlijk ook de budgetproof ziplock zakjes gebruiken om je spullen in op te bergen, maar dit is lang niet zo makkelijk én duurzaam als het gebruiken van een packing cube.

Deel je backpack overzichtelijk in: zware items onderin en lichte spullen bovenin. Natuurlijk is het ook afhankelijk van je rugzak hoe je deze indeelt. Zorg ervoor dat spullen die je vaak gebruikt makkelijk bereikbaar zijn zodat je niet elke keer je tas leeg hoeft te maken als je wat aan het zoeken bent. 

Ready, set, go!

Alles is geregeld en je bent klaar om te gaan. Heb je wel genoeg ingepakt? Wat als je dingen gaat missen? Relax! Maak jezelf niet te druk en ga het avontuur aan. Als je eenmaal op weg bent, zul je merken dat het je goed afgaat. Je wordt er creatiever van en als je echt iets nodig hebt, is de kans groot dat het op je bestemming gewoon te koop is.

Het maken van een reis gaat om de ervaring. Om ervan te groeien en jezelf uit je comfortzone te pushen. Het hebben van minder bagage kan hieraan bijdragen omdat je meer ruimte hebt om te gaan en te staan waar je wil. Maak jezelf dus niet druk over wat je niet kent, maar ga het avontuur aan!

Voor onze lichtgewicht backpacks kunt u langskomen in onze winkel, of bekijk ons aanbod  backpacks en rugtassen hier.

Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Zaterdag 27 april (Koningsdag) gesloten, zondag 28 april EXTRA OPEN!
Zaterdag 27 april (Koningsdag) gesloten, zondag 28 april EXTRA OPEN!

Zaterdag 27 april 2024 is het gehele bedrijf gesloten, maar zondag 28 april 2024 zijn de Showroom & Winkel EXTRA geopend van 11:00 - 17:00 uur. Wij wensen iedereen een hele fijne feestdag toe en verwelkomen u graag zondag in onze Winkel & Showroom! Bekijk hier alle koopzondagen, evenementen en sluitingsdagen. 

Wij laten u snel weten of de wijziging gelukt is via e-mail
Pdf icons created by Good Ware - Flaticon

Cookie-voorkeuren

Wij gebruiken onze eigen cookies en cookies van derden voor statistische en analytische doeleinden om u de beste ervaring op onze website te bieden.

Meer informatie vindt u in ons cookiebeleid

Wij geven om uw privacy

U kunt uw cookie-voorkeuren instellen door de verschillende hieronder beschreven cookies te accepteren of te weigeren

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet goed functioneren.

Vereist
Voorkeuren

Met voorkeurscookies kan een website informatie onthouden die de manier verandert waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Statistieken

Statistische cookies helpen website-eigenaren te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites door anoniem informatie te verzamelen en te rapporteren.

Marketing

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers op verschillende websites te volgen. Het is de bedoeling advertenties weer te geven die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.