Slaapzakken

Slaapzakken zijn er in verschillende maten, soorten en kleuren. Een goede slaapzak zorgt ervoor dat het lichaam niet te warm of koud wordt en dat er ten alle tijden een goede nachtrust is. Bij aankoop van een slaapzak is het belangrijk om te weten waar de vakantie heen gaat, in welke periode van het jaar en wat de weersomstandigheden zijn wanneer de slaapzak gebruikt wordt. Aan de hand hiervan kan de zoektocht naar de perfecte slaapzak beginnen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten slaapzakken, de deken slaapzak en de mummie slaapzak.

Soorten slaapzakken

Er zijn twee soorten slaapzakken: de “deken slaapzak” en de “mummie slaapzak”. Afhankelijk van waar de slaapzak voor gebruikt wordt, kan er een keuze gemaakt worden voor één van deze twee soorten slaapzakken. De deken slaapzak wordt in negen van de tien gevallen gebruikt door kampeerders die er ‘s zomers en af en toe in voor- en najaar op uit trekken. Mummie slaapzakken zijn vaak bedoeld voor extremere weer omstandigheden.

Dekenmodel slaapzak

Het dekenmodel slaapzak is de klassieke slaapzak die iedereen kent. Deze slaapzak is ideaal voor het kamperen in de camper, caravan, vouwwagen of tent en wordt veel gebruikt voor logeerpartijtjes. Het voordeel van deze recht-vormige slaapzak is dat hij aan de onderkant en bovenkant even groot is. Hierdoor sluit die minder aan en is die geschikt voor de warme zomernachten. Daarnaast is de bewegingsruimte hiermee ook groter dan in een mummieslaapzak. Bij deze slaapzak kan de rits meestal ook helemaal open. Hierdoor wordt de slaapzak een soort van deken zoals thuis.

Dekenmodel
+ Te gebruiken als dekbed
+ Ventileert goed
+ Veel bewegingsruimte
+ Ideaal voor warme omstandigheden
– Relatief zwaar

Mummiemodel slaapzak

De mummieslaapzak is een stuk slanker dan een dekenslaapzak. Dankzij deze vorm wordt de lichaamswarmte een stuk beter vastgehouden. In combinatie met de capuchon, die ervoor zorgt dat er veel minder warmte wordt verloren gaat via het hoofd, blijft het lichaam zelfs warm als het buiten rond het vriespunt is. Ideaal dus voor kampeerders in het vroege voorjaar of najaar. Met een mummieslaapzak is het koud krijgen tijdens het slapen verleden tijd.

Mummiemodel
+ ideaal met koude omstandigheden
+ Capuchon voorkomt warmte verlies.
+ Lichtgewicht
+ kleine pakmaat
– Weinig bewegingsruimte

Afmetingen

De afmetingen van een slaapzak zijn ook erg belangrijk. Met een te kleine slaapzak wordt het een koude slapeloze nacht en dat wil niemand.

ModelLengteBreedte
Deken slaapzakLichaamslengte + 25cmLengte bovenbeen + 10cm
Minimaal 80 centimeter
Mummie slaapzakLichaamslengte + 25cmGenoeg om te kunnen bewegen

Materiaal

Slaapzakken bestaan altijd uit twéé verschillende materialen. Een bepaalde stof voor de buitenkant en een stof voor de voering. Als eerste bespreken wij de verschillende stoffen voor de buitenkant (ook wel tijk genoemd) van de slaapzak.

Materiaalkeuze tijk slaapzak

De de materialen van de tijk van de slaapzak zijn te onderscheiden in 2 soorten. De katoenen en synthetisch materialen.

Voor- en nadelen van katoenVoor- en nadelen van synthetisch
+ Voelt fijn aan+ Water afstotend
+ Neemt zweet op+ Lichtgewicht
+ gunstige prijs+ Snel droog
+/- Relatief zwaar + kleine pakmaat
– Sneller vies – Neemt geen zweet of vocht op
– droogt langszamer– Voelt plakkerig aan

Materiaalkeuze voering slaapzak

Net zoals bij de buitenkant van de slaapzak zijn er ook verschillende voeringen voor de slaapzakken. Dit zijn de dons en polyester voeringen.

Voor- en nadelen donsVoor- en nadelen polyester
+ Licht+ Geen last van allergieën
+ Natuurlijk materiaal+ Makkelijk wasbaar
+ Zeer goed isolerend+ Snel droog
– Duurder dan polyester+ Goed isolerend met vocht
– Kans op allergieën– Gewicht
– Lastiger wasbaar– Minder compact

Slaapzak wassen

Een slaapzak kan na een vakantie wat muf gaan ruiken. Voordat de slaapzak in de wasmachine belandt is het slim om hem eerst buiten uit te hangen. Een slaapzak wassen tast de slaapzak namelijk altijd iets aan. Voor het wassen van de slaapzak zijn dit de tips:

  1. Volg het waslabel.
  2. Gebruikt uitsluitend vloeibaar wasmiddel. Andere middelen tasten de vulling aan.
  3. Was de slaapzak nooit warmer dan 30 graden.
  4. Doe de rits open als je de slaapzak in de wasmachine stopt.
  5. Prop de slaapzak in de wasmachine, rol de slaapzak niet op.
  6. Stop er twee tennisballen bij als de vulling van dons is. Hiermee blijft de vulling zacht.
  7. Laat de slaapzak goed drogen na de wasbeurt maar stop hem nooit in de droger.

Wees gerust, wij helpen u met uw keuze

Bedenk dus altijd goed als de zoektocht naar een slaapzak begint, in wat voor omstandigheden je de slaapzak gaat gebruiken. In onze winkel hebben wij een uitgebreid assortiment slaapzakken, waardoor er altijd een slaapzak aanwezig is die aan jouw behoeften voldoet. Ons personeel staat altijd klaar om een eerlijk advies te geven. Kom dus gerust eens langs!