Stroomverbruik op de camping, hoe zit het ook alweer?

Stroomverbruik op de camping, hoe zit het ook alweer?

Er wordt lekker gekookt op de camping, het drinken staat al koud in de koelbox en de laatste hapjes zijn bijna klaar om uit de oven te komen. Er wordt nog een kopje thee gezet uit de waterkoker van thuis en toen was er geen stroom meer.

Dit komt omdat de huishoudelijke apparaten van thuis over het algemeen een veel hoger wattage gebruiken dan de huishoudelijke apparaten uit de kampeerbranche. De huishoudelijke apparaten uit de kampeerbranche zijn hier namelijk op aangepast. Bijna alles wat er in een huishouden bestaat aan huishoudelijke apparaten bestaat er ook in de kampeerbranche.

Doordat deze apparaten minder watt gebruiken, kunnen alsnog meerdere producten op het stroom worden gezet. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de oven, koelbox, tv, magnetron en waterkoker tegelijk aan gaan, want dan wordt het gebruik alsnog te hoog.

Ampère, volts en wattage, hoe zat het ook alweer?

Vroeger heeft iedereen waarschijnlijk wel een les stroomverbruik gehad, maar waarschijnlijk is deze informatie alweer flink weggezakt. Daarom doen we hieronder in het kort een opfriscursus stroomverbruik.

Elektra aansluiting op camping in Ampère

Bij het boeken van een camping staat er bijna altijd per plek aangegeven hoeveel ampère de aansluiting is, bijvoorbeeld 4A, 10A of 16A. Staat er niet aangegeven hoeveel ampère de aansluiting is, vraag het dan even na voordat je boekt, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Gebruik je meer dan het maximaal aangegeven ampère, dan springt de zekering eruit en heb je tijdelijk geen stroom meer.

Het gebruik van je huishoudelijke apparaten in wattage

Je huishoudelijke apparaten verbruiken natuurlijk stroom. Op de apparaten staat meestal in watt aangegeven hoeveel stroom zij verbruiken. Over het algemeen geldt dat apparaten die warm worden meer watt gebruiken dan apparaten die niet warm worden. Om je alvast een idee te geven van hoeveel stroom de meeste apparaten gemiddeld gebruiken, hebben we een klein overzichtje gemaakt:

  • Klein koffiezetapparaat: 600 – 800 watt
  • Senseo apparaat: 1000 watt
  • Koelkastje / koelbox: 70 watt
  • Bakplaatje: 1400 watt
  • Oventje: 600 – 800 watt
  • Kleine televisie: 30 watt
  • Kacheltje: 1200 tot 1500 watt
  • Lampen: 40 watt

Rekensommetje om te bereken hoeveel apparaten je tegelijkertijd kan gebruiken op de camping

Je weet nu dus in ampère hoeveel stroom je mag gebruiken en in watt hoeveel jullie elektrische apparaten verbruiken. Nu moet er gebruikt worden gemaakt van een een handig rekensommetje om te kunnen berekenen hoeveel apparaten je tegelijkertijd kan gebruiken op de campingplek die je gevonden hebt.

Dit sommetje is ampère x voltage = watt. In de meeste Europese landen is het voltage altijd 230 volt. Voor Europese landen kan je dus altijd rekenen met 230 V.

Bij de hierboven genoemde voorbeelden 4A, 10A of 16A op de campingplekken kan je de volgende rekensommetjes maken:

4 ampère x 230 volt = 920 watt
10 ampere x 230 volt = 2.300 watt
16 ampere x 230 volt = 3.680 watt

Nu je weet hoeveel watt je maximaal kan gebruiken op je campingplek, weet je ook welke apparaten je tegelijk kan aanzetten op je campingplek.

Let op! Houd rekening met piekstroom

Bij het inschakelen van de apparaten gebruikt het apparaat voor een heel kortstondig moment veel meer stroom dan dat hij normaal gesproken gebruikt. Dit is in sommige gevallen zelfs twee tot wel drie keer meer. Zet daarom eerst de apparaten met een hoog wattage aan en zet verschillende apparaten niet allemaal op hetzelfde moment aan.

Bekijk het aanbod huishoudelijk apparaten
Wilt u meer weten?
Lockdown openingstijden
Lockdown openingstijden

Klik hier voor alle informatie over de maatregelen en openingstijden!