Kies bij een wandeling altijd voor een goede wandelsok!

Kies bij een wandeling altijd voor een goede wandelsok!

Wandelsokken zorgen voor een goede vochtregulering en klimaat in wandelschoenen, maar ook voor een betere demping. Dit leidt tot minder irritatie en blaren en zorgt ervoor dat een wandelschoen tot in zijn volle potentie benut wordt. Een “dagelijkse” katoenen sok daarentegen houdt vocht vast, heeft naden die bij wandelingen gaan irriteren en levert juist blaren op. In dit artikel leggen wij uit waarom een goede wandelsok zo belangrijk is voor een zorgeloze wandeling.

Waarom een “dagelijkse” katoenen sok niet geschikt is als wandelsok

Dagelijkse sokken bestaan veelal uit katoen. Katoen neemt vocht op en houdt het vast, waardoor de voeten vochtig blijven en de kans op blaren groot is. Daarnaast hebben dagelijkse sokken naden, die bij wandelingen gaan irriteren en ook voor blaren kunnen zorgen. Ook zijn katoenen sokken niet slijtvast, gaan snel lubberen en hebben daardoor een minder lange levensduur. Tevens zijn katoenen sokken glad, waardoor je gaat schuiven in je schoenen. Wij zeggen daarom altijd bij een wandeling; “Katoen, niet doen!“.

Waarom een goede wandelsok van groot belang is voor een comfortabele wandeling

Tegenover een gewone sok, biedt een wandelsok diverse voordelen. Wandelsokken hebben een vochtregulerende werking en bieden een beter klimaat in de wandelschoen. Ze hebben geen voelbare naden en dus geen drukpunten die gaan schuren of irriteren. Door een kleinere maatboog, speciale dames-, heren- en kindermodellen en een speciale linker en rechter sok hebben ze een ook betere pasvorm.

Wandelsokken vullen de ruimte tussen de wandelschoen en de voet goed op, daardoor sluit deze beter aan op je voet, waardoor eventuele wrijving in de schoen voorkomen wordt. Ook hebben wandelsokken een verdikking op plekken waar de meeste druk komt. Dit zorgt voor extra demping, waardoor je nog comfortabeler loopt en het meeste uit je wandelschoenen haalt.

Van welke materialen wandelsokken zijn gemaakt

Wandelsokken zijn veelal gemaakt van een combinatie van verschillende synthetische materialen in combinatie met wol. De verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen en worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Iedere wandelsok bestaat uit een combinatie van deze materialen, om ervoor te zorgen dat de sok vocht afvoert, goed dempt, je voeten koel of juist warm houdt en onvolkomenheden in de pasvorm van de schoen opvangt.

  • Wol is zacht, comfortabel, kan veel vocht opslaan en droogt langzaam. Wol neemt vocht op, maar behoudt tegelijkertijd zijn isolerende werking. Wol houdt je warm als het koud is en verkoeld als het warm is.
  • Merino wol is dunner en zachter dan normaal wol, heeft een langere levensduur en jeukt niet. Merino wol doet daarnaast hetzelfde als normaal wol, maar dan nog een stukje beter!
  • Polyamide (nylon) is waterafstotend, snel drogend en zeer duurzaam.
  • Polyester is waterafstotend, snel drogend, maar minder slijtvast dan Polyamide.
  • Polypropyleen is extreem waterafstotend, zeer snel drogend en slijtvast.
  • Viscose is een zachte, gladde, koele en deels natuurlijke vezel die vocht goed afvoert.
  • Lyscose is hetzelfde als viscose, maar dan op een milieuvriendelijkere manier geproduceerd.
  • Elastiek (Elasthaan, Lycra en Spandex) geeft de sok z’n pasvorm en zorgt dat hij niet afzakt.
  • Mythlan en zilverdraad zorgen ervoor dat een sok minder snel geurtjes vasthoudt.

De dikte van een wandelsok

Wandelsokken zijn beschikbaar in dunne en dikke varianten. Of je een dunne of dikke wandelsok nodig hebt is afhankelijk van het type wandeltocht dat je van plan bent te maken en de weersomstandigheden.

Dikke wandelsokken

Ga je wandelen op zwaarder terrein, dan heb je wandelschoenen nodig die wat stugger zijn. Denk hierbij aan wandelschoenen in de categorieën B, C en D. Omdat de wandelschoenen stugger zijn is er relatief veel wandelsok nodig om de ruimtes in de schoen op te vullen. Ook biedt een dikke wandelsok meer demping, die tijdens een wandeling op zwaar terrein extra comfort biedt. Als laatst zorgt een dikke sok natuurlijk voor meer warmte in de wandelschoen.

Dunne wandelsokken

Dunne wandelsokken zijn geschikt voor de lichtere wandelingen, waarvoor ook lichtere wandelschoenen worden gebruikt. Denk hierbij aan wandelschoenen in de categorie A en A/B. Omdat deze schoenen wat flexibeler zijn, sluiten ze beter aan op je voet, waardoor de wandelsok slechts beperkt nodig is om ruimte op te vullen. Een dunne wandelsok biedt nog steeds genoeg demping, maar minder dan een dikke wandelsok. Als laatst is een dunne sok natuurlijk koeler dan een dikke sok.

Wandelsokken bij DE JONG

Bij DE JONG hebben wij een uitgebreid aanbod wandelsokken van Falke en Lowa. Van Falke hebben wij onder andere de TK5, TK 5 short, TK 5 Invisible, TK2 Wool, TK2 Cool, TK 2 Short Cool, Cool Kick en Falke Run. Van Lowa hebben wij onder andere de All Terrain Short, All Terrain Comfort en Nijmeegse Vierdaagse wandelsok. Kom gerust eens langs in onze winkel, wij vertellen er graag meer over en voorzien je van een eerlijk advies.

Bekijk als onze wandelsokken
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
De leukste feestdagen cadeautips
De leukste feestdagen cadeautips

bekijk ze hier