Een uitleg over de verschillende bedindelingen voor campers

Een uitleg over de verschillende bedindelingen voor campers

In een camper zijn er verschillende bedindelingen mogelijk die ieder zijn voor- en nadelen hebben. In dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn tussen de bedvarianten en waar u bij stil moet staan bij de keuze voor één van de verschillende bedvarianten. Er zijn natuurlijk meerdere keuzes die overwogen moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal personen die moeten kunnen blijven slapen, het gemak van instappen, de grote van het bed en daarop aansluitend hoeveel ruimte het bed in beslag neemt.

Camper met dwarsbed

Een camper met dwarsbed biedt verschillende voor- en nadelen. De naam dwarsbed zegt het eigenlijk al, een dwarsbed staat namelijk dwars op de rijrichting van de camper. Omdat het bed dwars staat zijn de bedmaten vaak relatief groot. Daarnaast neemt hij weinig leefruimte in beslag, omdat hij strak tegen de achter- en de zijwanden van de camper is gebouwd. Het in- en uitstappen gaat hierdoor wel wat lastiger. Er kan namelijk maar aan één kant van het bed worden ingestapt. Een dwarsbed is vaak hooggeplaatst, waardoor er een garage aanwezig is om bijvoorbeeld fietsen mee te nemen.

Camper met enkele bedden

Een camper met enkele bedden heeft aan weerskanten twee losstaande bedden in de lengte richting. Het is voor beide personen daardoor makkelijk instappen, waardoor er niet over elkaar heen hoeft te worden geklommen. Door dit gemak, zijn enkele bedden momenteel de populairste bedvariant. Het looppad tussen de bedden is vaak dicht te leggen, zodat er alsnog één groot bed gecreëerd kan worden. Een nadeel van enkele bedden is dat het veel ruimte in beslag neemt, waardoor de camper langer wordt of andere leefruimte in beslag neemt. Enkele bedden zijn vaak hooggeplaatst, waardoor er onder de bedden ruimte is voor een garage, die gebruikt kan worden om accessoires mee te nemen.

Camper met Frans bed

Een camper met Frans bed heeft een tweepersoonsbed, met een ronde of schuine hoek die in de lengte richting tegen één van de twee zijwanden is gebouwd. Aan de andere kant van het bed staat de douche-/toiletruimte. Hierdoor heeft de camper meer leefruimte of is hij een stuk compacter. Doordat het bed een ronde of schuine hoek heeft is de toiletruimte makkelijker bereikbaar. Nadeel hiervan is dat het bed aan één kant een stukje korter is. Een camper met een hoog Frans bed kan een kleine garage hebben. Een camper met een laag Frans bed heeft een makkelijkere instap, maar geen garage.

Camper met queensbed

Een camper met queensbed heeft een tweepersoons bed die in de lengterichting is geplaatst en helemaal los staat van allebei de zijwanden. Hierdoor is het in- en uitstappen voor beide personen heel makkelijk en voelt de slaapkamer van een camper met queensbed heel ruimtelijk aan. Bij een hooggeplaatst queensbed, kan daaronder een garage worden gecreëerd om bijvoorbeeld fietsen en andere accessoires mee te nemen. Een queensbed heeft vaak een beperkte lengte en vraagt veel ruimte, waardoor er leefruimte moet worden ingeleverd of de camper langer wordt.  

Camper met hefbed

De naam hefbed zegt eigenlijk al genoeg. Dit is namelijk een bed die je bij gebruik naar beneden heft en na gebruik weer omhoog heft, zodat je deze ruimte weer kan gebruiken voor andere doeleinden. Een hefbed bestaat er in drie varianten voor buscampers, integraal campers en half integraal campers. Het bed dient de ene keer als hoofd bed, terwijl het de andere keer als extra bed wordt gebruikt.

Bij een integraal camper zit het hefbed in de cabine, waardoor hij erg ruim is. Het hefbed in de integraal is makkelijk bereikbaar en bij gebruik van het bed vervallen alleen de twee voorstoelen en blijft de rest van de leefruimte wel bruikbaar. Het hefbed in een integraal camper neemt gevoelsmatig weinig ruimte in en beperkt in kleine mate de lichtinval.

Bij de buscamper en half-integraal camper hangt het hefbed boven het woongedeelte. Hierdoor levert u, ook als het hefbed omhoog is, sta ruimte in. Met het hefbed naar beneden lever je over het algemeen je gehele woongedeelte in, omdat het hefbed vaak het volledige zitgedeelte in beslag neemt. In sommige gevallen blokkeert hij zelf de doorgang naar buiten. Ook beperkt het hefbed de lichtinval en is hij minder toegankelijk omdat hij minder ver naar beneden zakt.

Camper met ombouwbed

Om extra slaapplaatsen te creëren is het soms mogelijk om de zitgroep om te bouwen tot slaapplek. Omdat er geen ruimte ingeleverd hoeft te worden voor een vaste plek van dit bed, is deze oplossing zeer ruimte besparend. Het ombouwen kost iedere avond en ochtend wel flink wat werk. Daarnaast is een ombouwbed over het algemeen net iets minder comfortabel dan een vast bed. De bedmaten van een ombouwbed zijn vaak ook een stukje kleiner. Dit hoeft niet uit te maken aangezien die slaapplekken vaak bedoeld zijn voor de kinderen.

Bekijk onze camper aanbod
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Aanbiedingen op de Voortenten & Luifels
Aanbiedingen op de Voortenten & Luifels

Wij hebben meerdere Voortenten & Luifels in diverse maten zeer scherp geprijsdBekijk hier de aanbiedingen op de Voortenten & Luifels.

Wij laten u snel weten of de wijziging gelukt is via e-mail
Pdf icons created by Good Ware - Flaticon