Comfortabel slapen doe je op een zelfopblazende slaapmat!

Goed slapen willen we allemaal dus ook als we op vakantie zijn. Daarom kiezen veel mensen voor een zelfopblazende slaapmat in plaats van een luchtbed. Een slaapmat isoleert een stuk beter dan een luchtbed, omdat een slaapmat uit meerdere compartimenten bestaat, terwijl een luchtbed maar één compartiment heeft. Voor een zelfopblazende slaapmat is ook geen pomp nodig, de mat loopt vanzelf vol met lucht als je hem uitrolt en het ventiel openmaakt.  

Waarom een zelfopblazende slaapmat?

Een slaapmat wordt vaak gekozen vanwege drie belangrijke pluspunten: ligcomfort, slaapcomfort en isolatie. Vooral isolatie is een onderschatte waarde van een zelf opblaasbare slaapmat. Tijdens het slapen wordt de onderkant van de slaapzak namelijk samengedrukt, waardoor de isolatiewaarde minder is en het dus sneller koud wordt. Een goede zelfopblaasbare slaapmat is geïsoleerd waardoor de kou niet door de mat heen komt en het dus lekker warm blijft.

Een zelfopblazende slaapmat bestaat uit open celschuim (Polyurethaan). Dit zit verpakt in water- en luchtdicht nylon, waardoor de lucht niet uit de slaapmat kan ontsnappen. De mat hoeft niet opgeblazen te worden, hij vult zichzelf met lucht op het moment dat hij wordt uitgerold en het ventiel wordt geopend. Als de slaapmat toch iets harder moet zijn, is er de mogelijkheid om hem zelf nog iets extra op te blazen.

De aanschaf van een zelf opblazende slaapmat

Bij de aanschaf van een zelf opblaasbare slaapmat is het belangrijk om op de volgende aspecten te letten:

  • Lengte en Breedte: Het is essentieel voor de isolerende werking van de mat dat het hele lichaam op de mat past. De matten zijn in verschillende lengtes en breedtes beschikbaar.
  • Dikte/comfort: Hoe dikker de mat, hoe comfortabeler deze ligt. Maar het gewicht en het pakvolume neemt ook toe. De matten bestaan uit een dikte van 2,5 tot 15 cm.
  • Gewicht: Gewicht kan belangrijk zijn voor de keuze van een mat. Zeker als u een rondtrekkende kampeerder bent of met het vliegtuig gaat.
  • Pakvolume: De mat moet wel meekunnen op vakantie. Een mat die dikker, langer en breder is heeft vanzelfsprekend ook een groter pakvolume.

Afhankelijk van de manier van reizen, kies je voor een bepaalde slaapmat.

Slaapmatten voor op de camping

Bij een slaapmaat voor op de camping maakt het gewicht en het pakvolume minder uit en is het comfort belangrijker. Fijn is dan een slaapmat van 8 a 10 cm dik. Een hoge isolatiewaarde wordt pas belangrijk als je gaat winter kamperen. Afmeting is ook iets om goed over na te denken. Past het qua breedte en lengte in de tent, maar ook is de slaapmat lang een breed genoeg voor jouw hele lichaam.

Slaapmatten voor trekking

Ben je van plan te gaan trekken, dan is de maat en het gewicht van de slaapmat belangrijk. De slaapmat moet immers mee terwijl je gaat lopen, fietsen of bijvoorbeeld op de motor. In dit geval wil je dat het pakket niet te groot en te zwaar is. Helaas gaat dat wel ten koste van het comfort van de slaapmat. Meer comfort is meer pakvolume en gewicht. Hoe hoog de isolerende waarde van de slaapmat moet zijn is afhankelijk van welke jaargetijde je ermee op pad gaat. Daar vertellen we je graag in de winkel meer over!

Opbergen van een zelf opblaasbare mat

Neem je de slaapmat mee op vakantie, dan rol je hem op, haal je de lucht eruit en doe je hem in de verpakking, om hem zo klein mogelijk te kunnen vervoeren. Bij het opbergen van de zelfopblaasbare matras kan je hem echter het beste uit de hoes halen. Deze hoes is eigenlijk alleen geschikt voor vervoer. Leg de zelf opblaasbare mat met open ventielen ergens op zolder of onder een bed. Zorg er wel voor dat het matras op een koele, droge plek ligt en dat de mat schoon en droog is. Hiermee wordt schimmelvorming voorkomen. Door de mat op te bergen met open ventielen, blijft het schuim ademen, waardoor de mat in goede staat blijft. Hierdoor heeft u langer plezier van uw zelf opblaasbare slaapmat.

Bekijk onze slaapmatten
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!

Tijdens de Oktober Kampeermaand van dinsdag 3 t/m dinsdag 31 oktober maakt u bij DE JONG Kampeer & Recreatie kennis met de nieuwste modellen, primeurs en profiteert u van allerlei aanbiedingen op kampeergebied.

* De blog van de Oktober Kampeermaand zal de gehele maand oktober geüpdate worden.

 

 

Meer informatie

Wij laten u snel weten of de wijziging gelukt is via e-mail
Pdf icons created by Good Ware - Flaticon