#Bollenstreekwandeling - Door DE JONG Kampeer & Recreatie

#Bollenstreekwandeling - Door DE JONG Kampeer & Recreatie

Het kaartje Legenda
Wandelroute, knooppunten Parkeren en Route
Bloemen in de Bollenstreek Activiteiten en hoogtepunten
Word lid van onze groep op Facebook Het vinden van de juiste wandelschoen

Update 19-04-2021

Ook wij hebben gemerkt dat het in de weekenden erg druk is in de streek. Veel mensen willen genieten van de mooie bollenvelden, wat eigenlijk overal in de streek leidt tot drukte op de wegen. Let daarbij op, dat de volledige route op de verharde weg is en dat je de weg soms moet delen met zowel fietsen, motoren als auto’s. Wees dus voorzichtig. Bij drukte kan het tevens zo zijn dat de gemeente besluit om bepaalde wegen te sluiten voor verkeer. Houdt hiervoor onze groep "Wandelen en foto's in de bollenstreek (en omgeving)" in de gaten.

Introductie

Voor onze wandelgroep op Facebook "Wandelen en foto's in de bollenstreek (en omgeving)", hebben wij een wandelroute door Bollenstreek uitgestippeld, die langs vele mooie velden trekt met een mix van narcissen, hyacinten en tulpen. Trek dus je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat je tegenkomt. Op de route kan er worden gestopt om een hapje en/of drankje te halen, op verschillende plekken gebruikt worden gemaakt van een toilet en zijn leuke activiteiten en hoogtepunten te vinden. Ook zijn er diverse mogelijkheden om langs de route te parkeren. Je bepaalt daardoor zelf waar je met de route begint.

Profiteer van 25% korting op Wandelsokken!

Samen met de horecagelegenheden en activiteiten op de route hebben wij een leuke actie opgezet. Loop jij de wandelroute, stop dan bij één van horeca gelegenheden en neem een flyer mee voor 25% korting op wandelsokken. De flyer kan in onze winkel verzilverd worden en is geldig voor wandelsokken van Falke en LOWA! De flyer is op te halen bij Tulip Experience Amsterdam, The Tulip Barn, Tespelduyn en S. Pennings.

Respect the flowers, enjoy our pride!

Het is belangrijk dat je nooit de bloemen in gaat! Een foto voor de velden mag, maar ga de velden zelf niet in! Je kan de bollen/bloemen stuk lopen of ziektes verspreiden. Geniet van al het moois, maar ga er met respect mee om. Dit houdt het voor de bollenkwekers ook leuk. Wil je wel de bloemen in? Ga dan naar één van de activiteiten die langs de route te vinden is.

#Bollenstreekwandeling
Door DE JONG Kampeer & Recreatie

De route heeft de toepasselijk naam gekregen #Bollenstreekwandeling en is hieronder te bekijken. Je kan inzoomen om alles wat beter te bekijken. Wil je hem helemaal groot in beeld? Gebruik dan de gele knop "Bekijk wandelroute in Google Maps" onder het kaartje.

 

 

Bekijk Wandelroute in Google Maps

Legenda

In de legenda vind je een uitleg van de diverse icoontjes die in de kaart gebruikt worden. Onder de legenda vind je een uitleg van de verschillende bloemen, maar ook van de hoogtepunten en activiteiten.

Wandelknooppunten
Parkeerplaatsen
Velden met tulpen
Velden met narcissen
Velden met hyacinten
Bollenveld onderwater
Activiteiten en hoogtepunten
Take away!
Toilet

Wandelroute en knooppunten

Aan de hand van knooppunten is er door heel Nederland een wandelnetwerk uitgelegd die door Wandelnet wordt beheerd. Ook de Bollenstreek kent zo'n netwerk van knooppunten die bij elkaar goed is voor 100 kilometer wandelen. Elk knooppunt heeft zijn eigen paaltje met nummer, die er voor zorgt dat je van te voren van paaltje naar paaltje een route uit kan stippelen.

Wij hebben dit voor jullie al gedaan, met een paar kleine aanpassingen om ervoor te zorgen dat je het beste van de streek te zien krijgt en je bijna continu langs prachtige velden loopt. Het is geen vaste route, dus je kan zelf bepalen tot in hoeverre je onze route volgt, of dat je je eigen plan trekt.

Parkeren

Parkeren kan op één van de aangegeven plekken in het kaartje. Hiervoor is toestemming gevraagd aan de eigenaren van de parkeerterreinen. Mits het niet te druk wordt, mag er van deze parkeerplaatsen gebruik worden gemaakt.

H. Hart van Jezuskerk
Beeklaan 13, 2191 AB De Zilk
Landgoed & Golfbaan Tespelduyn
Tespellaan 53, 2211 VT Noordwijkerhout
DE JONG Kampeer & Recreatie
Beeklaan 18a, 2191 AB De Zilk
Toeristisch overstappunt (TOP)
Stationsweg, 2161 AM Lisse
The Tulip Barn
3e Loosterweg 130, 2182 CX Hillegom
Tulip Experience Amsterdam
Delfweg 37, 2211 VK Noordwijkerhout
Let op, betaald parkeren!

Route

Afhankelijk van waar je parkeert, begin je de route. Dit kan dus op ieder punt van de route. Volg de paaltjes, maar let op! Wij raden iedereen aan om vanaf paaltje 26 onder het viaduct door te lopen. Op deze manier kom je langs een aantal prachtige bloemenvelden en de Pluktuin van S. Pennings. Vervolgens sla je dan aan het einde van de Oosterduinseweg, rechtsaf onder het viaduct door de Delfweg op en loop je rechtdoor tot de Tulip Experience Amsterdam. Daar kan je even stoppen of direct de Zilkerbinnenweg op.

Bloemen in de Bollenstreek

De Bollenstreek is van oudsher de plek waar de streek, afhankelijk van het weer, van eind maart tot eind mei volop in bloei staat. In de Bollenstreek vind je in deze periode hyacinten, narcissen en tulpen. Over het algemeen staan eerst de narcissen in bloei en daarna de hyacinten en de tulpen. Vaak kan je tot het einde van het seizoen nog genieten van de wat latere tulpenvelden. Hieronder leggen we jullie meer uit over de bekendste lentebloemen van deze streek!

    Tulpen     

De Tulp is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de leliefamilie (Liliaceae). Tulpen hebben een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden. Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni.

Tulpen zijn er in 150 verschillende soorten met wel meer dan 3000 varianten. Tulpen zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog en sommige tulpen hebben zelfs meerdere kleuren. Daarnaast zijn er tulpen met enkele, dubbele of gekartelde bloemblaadjes.

     Hyacinten     

De hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Hyacinten bloeien in Nederland buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd. De hyacint heeft een lange geschiedenis als siergewas en geeft een sterke geur af om insecten te lokken.

De soort werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld, later in Frankrijk. Nu is Nederland een belangrijk centrum van de hyacintenteelt. Er zijn meer dan tweeduizend verschillende soorten ontwikkeld in diverse kleuren, zoals wit, blauw, geel, roze, rood en paars.

      Narcissen     

De Narcis is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie. Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. De soorten en kleuren hebben roze, oranje, rode, witte of gevlekte, dubbelbloemige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes.

De Narcis wordt in het najaar gepland, waarna hij afhankelijk van de soort, het weer en het moment van planten van februari tot mei in bloei schiet. Over het algemeen is de narcis van de drie bekende lentebloemen degene die als eerst in bloei springt.

     Bollenveld onder water     

Gekscherend noemen wij het; Het Zilkse meer. Voorbijgangers vragen zich af, is dit voor een ijsbaan in de winter, of misschien wel om heerlijk te dobberen in de zomer. Nou, nee! De bollenvelden worden voor een aantal maanden onder water gezet om schimmels en bacteriën in de grond te doden en resten van oude bollen te verwijderen. 

Vroeger werden er bestrijdingsmiddelen gebruikt om schimmels, ziektes tegen te gaan. Nu wordt ééns in de zoveel tijd het land onder water gezet. Zoals je al kunt raden is het onder water zetten van het land een stuk milieuvriendelijker dan het gebruik van die bestrijdingsmiddelen!

Activiteiten en Hoogtepunten, Take Aways en Toiletten

Op de route zijn een aantal leuke "Activiteiten en hoogtepunten" en "Take Aways" te vinden. Veel van deze punten zijn zowel een Take Away, als een Activiteit en hoogtepunt en beschikken in sommige gevallen ook over een toilet. Hieronder geven wij per locatie en aan de hand van icoontjes aan wat je hier kunt doen. Bovenaan staan de parkeerplaatsen al een keer aangegeven. Die zijn hier nog een keer terug te vinden als zij gekoppeld zijn aan één van deze locaties.

      

The Tulip Barn

The Tulip Barn is opgezet als alternatief voor wie graag een foto tussen de bloemen wil maken! Er zijn dit najaar 400.000 tulpenbollen geplant in de vorm en de kleuren van de regenboog. Verder zijn er allerlei objecten zoals een gele piano, roze badkuip en een oldtimerregeling tractor toegevoegd om de leukste foto’s mee te maken!

Bij de kas kan men terecht voor een goede kop koffie en taart, en kan men de mooiste bloemen kopen. Voorlopig nog even “to-go” maar zodra het weer mag, kan men plaatsnemen op hun zonnige terras!

 

         

Tulip Experience Amsterdam

Tulip Experience neemt je mee op een dynamische ontdekkingstocht door de geschiedenis, het kwekersproces en de magie van de tulp.

Vanwege de geldende restricties kan Tulip Experience helaas nog niet open met hun gehele Experience, wel kun je bij hun terecht voor heerlijke koffie, verfrissingen, échte Nederlandse lekkernijen en een wandeling door hun outdoor showroom. Ze hebben daarnaast (tegen vergoeding) een ruime parkeergelegenheid en je kunt gebruik maken van het toilet.

         

Tespelduyn

Wat in Noordwijkerhout in 1975 begon als een groot avontuur voor Piet en Wil Duivenvoorde groeide uit tot hun levenswerk; Landgoed Tespelduyn. De oude bollenschuur met het vervallen huis verbouwden ze tot een prachtig landhuis. In 2011 openden ze de deuren van hun landgoed met feest- en vergaderruimten, restaurant en 9 holes-golfbaan voor het publiek.

Tespelduyn is de hele week geopend voor Take Away. Ook kan men hier parkeren en gebruik maken van het toilet.

 

      

S. Pennings 

S. Pennings is een prachtige bloembollenkwekerij met bollenvelden zo ver je kunt kijken en een vrolijke pluktuin. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan een kwekerij, waar allerlei leuke activiteiten te beleven zijn.

In de schuur vind je de winkel, waar alles wat geteeld wordt, ook mee naar huis genomen kan worden. Van februari tot eind april staat de winkel vol met verse tulpen in alle kleuren, maar ook met hyacinten, narcissen en allerlei soorten bloembollen voor eigen tuin. Wil je liever je eigen boeket samenstellen, dan kun je door de pluktuin struinen (met tulpen én prachtige zomerbloemen) en alles plukken wat je mooi vindt!

Het Tussenstation Lisse

In het voormalige treinstation van Lisse, vind je tegenwoordig "Het Tussenstation Lisse". Het oude NS-station van Lisse is een rijksmonument. Dit betekent dat het gebouw met zijn wachtkamers eerste, tweede en derde klasse intact is gebleven.

Bij Het Tussen Station Lisse kan je van 10:00 tot 16:00 terecht voor heerlijke taart, warme dranken, belegde broodjes of een puntzak met heerlijke ambachtelijke friet van Friethoes.

 

   

Kasteel Keukenhof

Midden in de Bollenstreek, tussen de bossen en de bloembollenvelden, ligt het historisch Landgoed Keukenhof. Een groene oase van rust, in de hectiek van de Randstad. Het landgoed heeft een idyllische sfeer en een stijlvolle uitstraling.

Het landgoed van 240 hectare is vrij toegankelijk en heeft 15 Rijksmonumenten. Kasteel Keukenhof en alle bijgebouwen zijn door de jaren heen goed bewaard gebleven en dat is uniek in Nederland.

 

Word lid van "Wandelen en foto's in de bollenstreek (en omgeving)"

De Facebook-groep “Wandelen en foto’s in de bollenstreek” die een aantal weken geleden door ons is opgericht, is in korte tijd uitgegroeid tot een groot succes. We zijn de groep begonnen om wandelaars uit de bollenstreek bij elkaar te brengen en het wandelen in de bollenstreek te promoten. Leden van de groep kunnen nieuwe wandelmaatjes vinden, wandelroutes en foto’s delen, elkaar motiveren om erop uit te trekken en waar nodig elkaar op de hoogte houden van de drukte in de wandelgebieden.

Trek jij er ook regelmatig op uit om te gaan wandelen? Meld je dan nu aan via onderstaande knop.

Bekijk de groep op Facebook

Het vinden van de juiste wandelschoen

Ga je wandelschoenen kopen en wil je meer weten over de verschillende soorten wandelenschoenen? Wij hebben een aantal blogs geschreven waarin wij dieper in gaan op wandelschoenen.

Wandelschoenen keuzehulp: #1 De opbouw van een wandelschoen
Wandelschoenen keuzehulp: #2 Welke categorie wandelschoen heb ik nodig?
Wandelschoenen keuzehulp: #3 Heb ik een hoge of lage wandelschoen nodig?
Wandelschoenen keuzehulp: #4 Uitleg over de leest van een wandelschoen

Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!

Tijdens de Oktober Kampeermaand van 1 t/m 30 oktober maakt u bij DE JONG Kampeer & Recreatie kennis met de nieuwste modellen en primeurs op kampeergebied.

 

 

Meer informatie