Welk rijbewijs heb ik nodig om een camper te mogen besturen?

Met een camper heeft u de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar u wilt. Bent u van plan om een camper te huren of een camper te kopen, dan is het goed om te weten wat nou precies de regels zijn met betrekking tot het rijbewijs. Want welke camper mag u besturen met het rijbewijs dat u nu heeft? En welk rijbewijs heeft u nodig bij de camper die u op het oog heeft?

Heel kort gezegd heeft u rijbewijs B, C1 of C nodig om een camper te mogen besturen. In zeer uitzonderlijke gevallen komt het voor dat u rijbewijs D1 of D nodig heeft.

Welke camper u mag besturen bij welk rijbewijs hangt af van het aantal personen die u vervoert en het toegestane maximummassa van de camper dat op het kentekenbewijs staat. Alleen voor rijbewijs D1 is er ook nog een maximale lengte van de camper.


B rijbewijs

Heeft uw camper op het kentekenbewijs een toegestane maximum massa van maximaal 3.500 kilo en is het voertuig geschikt voor maximaal 8 personen exclusief bestuurder? Dan volstaat het B rijbewijs. Dit is hetzelfde rijbewijs als u gebruikt voor uw auto.

Toegestane maximum massa Maximaal aantal zitplaatsen
(Excl. bestuurder)
Rijbewijs
Tot 3.500 kilo 8 Rijbewijs B

C en C1 rijbewijs

Heeft u camper een toegestane maximum massa van tussen de 3.500 en 7.500 kilo en maximaal 8 zitplaatsen, dan heeft u minimaal een C1 rijbewijs nodig. Voor campers zwaarder dan 7.500 kilo en maximaal 8 zitplaatsen moet u over het C rijbewijs beschikken.

Toegestane maximum massa Maximaal aantal zitplaatsen
(Excl. bestuurder)
Rijbewijs
Tussen 3.500 en 7.500 kilo 8 Rijbewijs C1
Meer dan 7.500 kilo8Rijbewijs C

D en D1 rijbewijs

Bij een D en D1 rijbewijs gaat het niet zo zeer om het gewicht van de camper, maar om het aantal personen dat u vervoert. Met een D1 rijbewijs mag u 8 tot 16 mensen vervoeren en mag de camper maximaal 8 meter lang zijn. Bij het D rijbewijs mag u zelfs meer dan 16 mensen vervoeren en is geldt er geen maximale lengte van de camper.

Toegestane maximum massa Maximaal aantal zitplaatsen
(Excl. bestuurder)
Rijbewijs
N.v.t 8 tot 16 Rijbewijs D1
N.v.tMeer dan 16Rijbewijs D

Meer informatie over camper