Bij de herfst denken Nederlanders al snel aan stortbuien en gure wind. Onterecht, want de herfst is juist het ideale seizoen om je wandelschoenen uit de kast te trekken. De prachtig gekleurde bladeren, een zacht herfstzonnetje en de paddenstoelen schieten uit de grond. Herfstwandelingen in Nederland vragen soms echter wel om een net iets andere voorbereiding dan wandeltochten in de lente of zomer. Daarom hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet om je zo goed voorbereid mogelijk op pad te sturen.
Hoewel het weer niet altijd even optimaal is tijdens de herfst, is het toch het ideale seizoen voor een wandeling door het bos. Tijdens de herfstmaanden zijn de Nederlandse bossen met hun bonte kleuren en vallende bladeren namelijk een genot voor het oog. Een herfstwandeling is daarnaast ook nog eens goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat wandelen tal van positieve effecten op je lichaam heeft. Door te wandelen blijf je fit, houd je je lichaamsgewicht op peil en verklein je de kans op hart- en vaatziektes. Bovendien neemt tijdens de herfstmaanden het daglicht af en blijven we vaker binnen. Dit kan sombere gevoelens en lusteloosheid in de hand werken. Door regelmatig eropuit te trekken, stimuleer je jezelf om actief te blijven en verklein je de kans op depressieve gedachten.
“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel,” aldus een populair spreekwoord. Het klinkt misschien wat cliché, maar ook voor de herfst gaat dit op. In deze tijd van het jaar kan het weer immers behoorlijk wisselvallig zijn. Zonnige periodes en regenbuien wisselen elkaar snel af. Zorg er daarom voor dat je goed op de regen bent voorbereid. Ingewikkeld is dit niet. Met een waterbestendige jas, stevige wandelschoenen en een regenbroek in je rugzak kom je meestal al een heel eind. Vergeet ook niet om een regenhoes voor je rugzak mee te nemen, anders heb je kans dat je spullen onderweg drijfnat worden.
Soms kan het lastig zijn om in de herfst geschikte wandelkleding te vinden. Het is immers vaak te koud voor alleen een T-shirt, maar nog te warm voor een trui. Dit kan je oplossen door je in laagjes te kleden. Dit heeft als voordeel dat je op wisselende temperaturen bent voorbereid. Hierbij kan je het beste volgens het bekende drie-lagen-systeem te werk gaan: een T-shirt, een shirt met lange mouwen of dunne fleece ter isolatie en een jas tegen de regen en wind.
In de herfst draag je over het algemeen een lange broek. Voor optimaal comfort, kun je hierbij het beste een broek van fijn, ademend materiaal dragen.
Wanneer je er in de herfst voor kiest om te gaan wandelen, is het belangrijk dat je wandelschoenen goed waterdicht zijn. Er is niks vervelender als schoenen die binnen de kortste keren vol water staan, wat als gevolg heeft dat je loopt te soppen in je schoenen. Het is in het najaar overwegend natter. Als je het fijn vindt om op onverharde paden te lopen dan is het al helemaal zo dat je schoenen eerder in contact komen met vocht. Let dan goed op het level van onderhoud dat je schoenen nodig hebben en check goed of de impregneerspray zijn werk nog doet. Als extra bescherming kan je er ook voor kiezen om een overschoen te dragen tijdens je wandeltochten om vuil en water buiten te houden.
Alles over het onderhoud van je wandelschoenenJe zou het haast niet zeggen, maar ook tijdens het najaar wordt het dragen van een hoed of pet aangeraden. Wanneer je veel tijd doorbrengt in de open lucht is het altijd verstandig om zowel je ogen als hoofd te beschermen. Een pet, hoed of muts kan opgedaan worden wanneer je in een korte regenbui terecht komt, maar ook zeker als bescherming tegen de wind (en kou). Alhoewel de zon misschien niet zo fel schijnt in de herfst, kunnen de zonnestralen nog wel schade aanrichten. Zorg er ook daarom voor dat je voor de zekerheid een pet of hoed meeneemt. Ook is het meebrengen van een zonnebril geen overbodige luxe.
Het dragen van handschoenen kan een zinvolle toevoeging zijn aan de outdoor garderobe. Zeker wanneer we dichter bij de wintermaanden zitten. Handschoenen bieden niet alleen bescherming tegen de kou, ze kunnen ook bescherming bieden tegen ruwere elementen, zoals takken en struiken. Boven alles zullen handschoenen je handen warm en comfortabel houden tijdens een wandeling, waardoor je optimaal kunt genieten van de schoonheid en prachtige kleuren van de herfst. Nu zijn er steeds meer varianten handschoenen waaruit gekozen kan worden. Voor de nog ietwat warmere herfstmaanden zijn dunnere handschoenen aan te raden. Zeker doordat je tijdens het wandelen veel warmte genereerd.
Als je een herfstwandeling maakt, bedenk dan goed dat de toestand van de paden heel anders kan zijn dan in de zomer. De bomen laten hun bladeren vallen en zeker in combinatie met regen kan dit behoorlijk glibberig worden. Je kunt je hierop voorbereiden door wandelschoenen met voldoende grip aan te trekken en eventueel wandelstokken voor extra ondersteuning mee te nemen. Ook veranderen onverharde paden in Nederland na een regenbui vaak in natte modderpoelen, met name op het platteland. Houd onderweg je ogen dus goed open, dat bespaart je achteraf een hoop poetswerk aan je schoenen.
Vanaf 16 september t/m 14 maart is de showroom en de winkel op maandag gesloten. Bekijk hier onze openingstijden winterperiode Showroom en Winkel
(Ons Technocenter is nog wel geopend op maandag tot 1 november.)