Dit moet je weten bij aanschaf van regenkleding!

Als Outdoorspecialist mag een mooi assortiment regenkleding natuurlijk niet ontbreken. Onderweg op de fiets of tijdens het wandelen, kan je namelijk te maken krijgen met een plotse regenbui. Zorg er daarom altijd voor dat je goed voorbereid bent. Bij DE JONG hebben wij ons assortiment regenkleding onlangs flink uitgebreid. Zo koop je hier nu waterdichte kleding van Regatta, Ice Peak, Luhta en Jack Wolfskin. In dit artikel leggen wij jullie meer uit over regenkleding. Zo gaan we dieper in op wat de waterkolom is en hoe het werkt en leggen wij uit naar welke andere dingen je moet kijken bij de aankoop van regenkleding.

Waterkolom, wat is dat en hoe werkt het?

Als je op zoek gaat naar regenkleding, is één van de eerste termen die je tegenkomt de “waterkolom”. Maar wat is de waterkolom en hoe werkt het? De waterkolom vertelt je hoeveel millimeter water, per vierkante centimeter stof kan vallen, voordat het doorlekt. Bij een waterkolom van 5.000 mm, kan deze stof 5 meter water aan. Een waterkolom van 5.000 mm beschermt de gebruiker daarmee tegen normale regenbuien. Naast de hoeveelheid water, moet er ook rekening worden gehouden met de druk die op de stof wordt uitgeoefend. Ga jij met je regenbroek bijvoorbeeld op een stoel zitten, dan wordt er meer druk op de stof uitgeoefend en zal het ook sneller doorlekken. Over het algemeen geldt:

  • 0 mm: Niet waterdicht
  • 0 mm – 1.000 mm: Waterafstotend maar niet waterdicht
  • 1.000 – 5.000 mm: Waterdicht, maar lekt door bij weinig druk. Leun je tegen een natte muur, dan zal de nattigheid al snel door je kledingstuk trekken
  • 5.000 – 15.000 mm :Waterdicht genoeg om je gedurende een langere periode droog te houden bij gemiddelde regen en sneeuw.
  • 15.000 – 30.000 mm Waterdicht genoeg om je gedurende langere periode droog te houden bij hevige regen en sneeuw.
  • 30.000 of meer: 100% waterdicht. Deze waarden zie je eigenlijk weinig in kleding, omdat zo'n hoge waterkolom resulteert in een dikke, harde plastic plaat.

Regenkleding moet goed kunnen ademen

Je draagt regenkleding om tijdens een regenbui niet nat te worden van de regen, maar het materiaal van regenkleding moet ook goed kunnen ademen om je zweet te laten ontsnappen. Als regenkleding niet ademt, wordt je niet van buitenaf, maar van binnenuit nat. Om te kunnen ademen moet de waterdichte laag van een regenjas van binnen naar buiten wél transpiratievocht kunnen doorlaten en andersom juist niet. Als de jas een waterdampdoorlaatbaarheid heeft van minimaal 5000 gram/m²/24 uur, dan kun je ervan uitgaan dat deze goed ademend is.

Naden moeten getapet zijn

De stof van regenkleding moet dus waterdicht zijn en kunnen ademen. Daarnaast is het belangrijk dat de naden getapet zijn. Is de stof waterdicht, maar zijn de naden niet getapet, dan komt het water via de naden alsnog naar binnen. Daarom moeten de naden aan de binnenkant worden voorzien van een speciale plakstrook/tape. Dit zorgt ervoor dat er ook via de naden geen water binnenkomt!

Extra info

  • De rits moet waterdicht zijn of een overslag hebben. De overslag moet dubbel zijn of als het een enkele overslag is, moet deze goed vast kunnen worden gezet.
  • Ook de zakken moeten goed afgesloten kunnen worden om inregenen te voorkomen.
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!
Oktober Kampeermaand bij DE JONG!

Tijdens de Oktober Kampeermaand van 1 t/m 30 oktober maakt u bij DE JONG Kampeer & Recreatie kennis met de nieuwste modellen en primeurs op kampeergebied.

 

 

Meer informatie