De absorptie camper en caravan koelkast koelt bij extreem warm weer beter op een standje lager

Bij extreem warme omstandigheden zouden vele de temperatuur in de koelkast wat lager willen hebben. Dit bereikt men door de standenschakelaar in plaats van op een hogere stand, juist op een lagere stand te zetten. Dit zou u misschien niet meteen verwachten. De reden lichten wij u hieronder dan ook graag toe.

De werking van een absorptie koelkast

Uw koelkast aggregaat is gevuld met Ammoniak, die als de koelkast niet in werking is, vloeibaar is. Door middel van een verwarmingsbron, dit kan 230 volt, 12 volt of gas zijn, wordt deze vloeistof omgezet naar gas en wordt er zodoende warmte onttrokken uit de omgeving, waardoor de koelkast koud wordt. Door dit proces ontstaat er warmte, die aan de achterkant van de koelkast, via het koelkastrooster weer kwijt moet worden geraakt.

De absorptie koelkast met warm weer

Met (extreem) warm weer raakt de koelkast zijn warmte moeilijker kwijt en heeft hij meer moeite met koelen. Hoe hoger u de koelkast zet, des te meer warmte hij produceert, waardoor de koelkast in plaats van meer, juist minder koelt.

Door hoge buiten temperaturen zijn mensen in eerste instantie vaak geneigd de koelkast hoger te zetten. Dit geeft dus juist een averechts effect! De koelkast zal dan nog meer warmte gaan produceren, die hij vervolgens moeilijk of niet meer kan afvoeren. De koelkast zal zich hierdoor gaan opwarmen in plaats van afkoelen.

Onze tips

  1. Zet de standenknop naar een LAGERE stand en u zult merken dat de koelkast beter zal gaan koelen!
  2. Bij de meeste campers en caravans is het heel eenvoudig de roosters aan de buitenkant van het voertuig weg te nemen. De koel-/ ventilatieoppervlakte wordt hierdoor enorm verhoogt. Doe dit altijd bij warm weer.

Verschillende campers hebben verschillende manieren om het rooster te kunnen verwijderen. De ene keer is het een schuifje aan de buitenkant, de andere keer een schroefje die met een muntje opengedraaid moet worden en zoals op deze foto’s soms ook aan de hand van een schuifje aan de binnenkant.
Zorg ervoor dat de schuifjes aan beide kanten openstaan en u kunt het rooster eraf halen.
Hierdoor raakt de koelkast zijn warmte beter kwijt, waardoor hij beter koelt. LET OP! Vergeet het rooster bij regen of vertrek er niet weer op te zetten!