Hoe de koelkast in de camper of caravan werkt

De koelkast in de camper of caravan kan op drie manieren zijn werk doen; op elektra, op 12 volt en op gas, maar niet tegelijkertijd.

De koelkast van de camper of caravan werkt ander dan de koelkast thuis. Thuis hebben we een koelkast met een motor, de compressor kast, deze hoor je soms ook aan- of uitslaan. 

In de camper of caravan zit een absorptie kast, deze is geruisloos. De koelkast kan gewoon op elektra draaien op de camping en als er geen stroom is kan hij op gas zijn werk doen. Achter de auto kan hij draaien op 12 volt, dus via de accu van de auto.

Wel is het noodzakelijk dat alle bekabeling naar de auto goed is aangesloten zodat de koelkast stopt zodra de auto uitgezet wordt. Werkt dit niet goed, dan trekt de koelkast in ca. 1 uur de auto accu leeg. Het gevolg, de auto kan niet meer gestart worden. Laat dit goed aansluiten, dan werkt het prima.

Let op: Op 12 volt krijgt de koelkast zich niet goed koud, dus maak vooraf de koelkast koud op elektra of gas.

De 12 volt houdt zo goed mogelijk de koelkast koud, maar zeker bij lange ritten kan er kou verlies optreden. Hou de koelkast dus zoveel mogelijk goed dicht. Op de meeste koelkasten zit een temperatuur regeling van 1 tot 7, deze is niet zoals de koelkast thuis. Bij warm weer, zou je denken ik zet hem op de koudste stand, 7. Dat is niet zo, de beste stand is dan 3 of 4! Hoe dat zit, lees je hier:
De absorptie camper en caravan koelkast koelt bij extreem warm weer beter op een standje lager