Winterkamperen ja leuk

dorema Alpina

Met de caravan of camper naar de wintersport? Een dik pak sneeuw op het dak? Koud, klein, waar laat ik mijn natte spullen? Voor velen onder ons lijkt een hotel of appartement toch een veel aantrekkelijker alternatief. Iemand die niet kampeert denkt al snel dat winterkamperen een soort ‘survivalkamp’ is voor stoere avonturiers. Echter, eenmaal in de winter gekampeerd en je weet beter. De sfeer in de caravan of camper is gezellig, koud is het niet en met een beetje discipline en inventiviteit verdwijnen de kleine ongemakjes als sneeuw voor de zon. De moderne caravans en campers bieden goede voorzieningen om ook bij strenge vorst het kamperen comfortabel te maken. De caravan of camper moet wel uitgerust zijn voor de wintersport. En goed voorbereid op pad is zeker bij winterkamperen geen loze uitspraak. Te beginnen bij een goede caravan 4 seizoenen/wintertent of campertent.

Wintertent
Een speciale wintertent geeft extra ruimte voor de skispullen en dient tevens als warmtesluis. Let bij aankoop op de breedtematen, dit in verband met de plaatsing van de draagstokken ten opzichte van deur en ramen. Bij een seizoenplaats moet je het frame met extra draagstokken meer steun geven. Ook een extra dakligger is aan te bevelen. Er kan tijdens je afwezigheid veel sneeuw vallen.

De ondergrond kan bevroren zijn. Zorg dan ook voor stevige haringen, vaak voldoen spijkerharingen uitstekend. Ook een klein hakbijltje om ijs kapot te slaan kan erg handig zijn;

Zorg voor een goede vloerbedekking in de tent, een plastic zeil met daarop een stuk grastapijt of een mat voldoet uitstekend. Heb je een seizoenplaats dan is te overwegen een eenvoudig vlondertje te maken. Probeer met de campingbeheerder te regelen dat je dit vlondertje ergens kunt opslaan (zet er wel je naam op!). Handig voor de volgende keer!

Een rek geeft veel opbergruimte voor schoenen en allerlei andere spullen. Erg handig is het om in de voortent een skirek aan te brengen. Tevens kan een garderobestang worden aangebracht, zodat de volumineuze winterkleding niet allemaal in de daarvoor meestal te kleine kleerkast van de caravan gehangen hoeft te worden. Je kunt hiervoor eventueel een verandastang gebruiken. Natte kleding kan heel goed in de caravantoiletruimte te drogen gehangen worden. Ook daarin kun je een garderobestang aanbrengen. Zorg wel voor voldoende kleerhangers.