Vraag het TEUN

1. Waar moet ik beslist aan denken voordat ik de caravan in de stalling zet?

De caravan kunt u het beste winterklaar weg zetten. Hierbij raden wij u aan om deze schoon weg te zetten, dit voorkomt negatieve invloeden door vuil dat op de caravan zit en van het voorjaar heeft u hier plezier van. Tevens is het zeer belangrijk om het watersysteem en de boiler volledig af te tappen. Ook is het reinigen van de tanks aan te raden. Onderhoudsmateriaal koopt u in onze recreatieshop.

2. Kan ik tijdens het kamperen in de winter mijn gewone elektra kabel gebruiken?

Dit kan wel, maar er zit een ‘maar’ aan. Een standaardkabel is 3 x 1,5 mm2. Deze kabel is dik genoeg voor 16 Ampere stroom. Dit is op zich dus geen probleem, echter de kabel wordt warm bij veel stroomgebruik en smelt zich hierdoor vast in de sneeuw en/of ijs. De oplossing hiertegen is een dikkere kabel 3 x 2,5 mm2 of de kabel vrij van de grond hangen of elke dag vrij maken.

3. Binnenkort wil ik gaan winterkamperen. Ik doe dit voor het eerst met een speciaal wintertentje aan mijn caravan.
Zijn er nog tips of accessoires die echt noodzakelijk zijn.

Kamperen in de winter is een ervaring op zich. Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht is er kans op condensvorming in de tent en dan kan het zomaar zijn dat je in de ochtend een koude douche krijgt als je de tent instapt. De meeste voortentmerken leveren dan ook een binnenhemel die dit grotendeels voorkomt. Ook moet u letten op ontluchtingsmogelijkheden in de voortent, voor een goede ventilatie. Het is zinvol om extra steunstokken onder het dak te plaatsen van de voortent, een pak sneeuw kan in 1 nacht een behoorlijk gewicht aannemen. Een paar hardplastic tegels voor de ingang van de caravan voorkomen dat het binnen een natte bende wordt. Bij de aanschaf van een wintertent is het belangerijk dat u let op een goede dakhelling, zodat de sneeuw zich niet teveel kan ophopen.

4. Ik heb mijn tent netjes opgeborgen in zakken in de stalling, maar nu zitten er toch allemaal gaten in, het lijkt wel van muizen. Maar muizen eten toch geen kunststof?

Of de muizen wel of niet de stof lusten is eigenlijk niet de vraag. Ze gebruiken alles om maar een warm nestje voor de winter te maken en helaas maken de muizen geen verschil tussen jouw tent of een stukje ander matriaal. Het beste kun je de tent opbergen op een droge plaats waar je zeker van weet dat er geen muizen zullen komen, op zolder of een andere muisvrije berging is dan een goed alternatief.

5. Hoe blijf ik ‘s nachts warm als ik in de winter ga kamperen?

Zorg eerst voor voldoende ventilatie in de tent, zo blijven je tent en slaapzak droog. Bedenk dat een goede isolerende slaapmat belangrijk is dan een goede slaapzak. Via de grond verlies je namelijk veel meer warmte dan via de lucht. Ga warm je slaapzak in met droge thermokleding en/of een lakenzak. Draag warme (wollen) sokken en dunne handschoenen. Slaapzakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en modellen, elk met voor- en nadelen. Zorg in elk geval dat deze goed aansluit. Omdat je via je hoofd 40% van je lichaamswarmte verliest zal je deze moeten bedekken met een mummy slaapzak of een muts. Laat je in onze outdoorshop goed adviseren over de juist benodigdheden en matrialen.

6. Steeds vaker wordt er gesproken over hagelvrije daken van caravans. Dat zijn dan daken van polyester of een GFK dak. Waar staat GFK voor? Steeds geven experts aan dat bliksum geen grip heeft op aluminium daken/caravans. Geldt dat ook voor polyester en GFK?

Er zijn inderdaad diverse methodes om de daken hagelbestendiger te krijgen, waaronder GFK. Dit staat voor Glas Fiber Kunststof. Kunststof is minder gevoelig voor hagel en daarnaast is het mogelijk om een zacht kunststof dak over het aluminium dak heen te lijmen. Aluminium is minder gevoelig voor bliksem en begeleidt dit minder snel dan staal. Polyester en GFK zijn helemaal niet gevoelig voor energie en dus niet voor bliksem.

Camper weetjes

Handige regels voor vrij kamperen als je snel weg zou moeten rijden:

De camper in de rijrichting weg/neerzetten.
Geen stoeltjes buiten laten staan s’nachts.
Luifel indraaien voor de nacht.
Geen poten uitdraaien maar op rijblokken zetten.
Sleutels in het contact laten zitten, voor gelijk wegrijden en geen bearlook gebruiken, als je zelf in de camper slaapt.

Makkelijk om mee te nemen:
 

Waterslang 5 mtr + 20 mtr 2 stukken waterslang is handiger dan èèn keer 25 mtr
Electra kabel 10 mtr + 20 mtr 2 stukken electra kabel is handiger dan èèn keer 30 mtr
Electra kabel met CEE stekker Extra kabet met normale stekker
Gas voor in de zomer zijn 2 flessen met 11 kg vulling voldoende U kunt ze bijna overal vullen of ruilen
Gas in de winter dan kan u beter LPG nemen met buitenvuller Dan kan je onderweg steeds bij vullen, er zit een flotter in die er voorzorgt dat die op 80% afslaat dat is voor de damplucht tegen te gaan.
Blauwe gasflessen + butaanflessen gaan tot + 3C Grijze/Groene Butaanflessen gaan tot -43 C
U kunt om u gas goed vloeibaar te houden een verwarmingsdeken maken Verwarmingslint + duketape + raamisolatie om uw gasfles rollen