Satelliet ontvanger of receiver voor de camping

Een receiver of in het Nederlands satelliet ontvanger, zorgt ervoor dat het signaal van de schotel antenne wordt omgevormd naar een signaal dat de tv kan lezen. Het is dus een essentieel product om tv te kunnen kijken op de camping. Een receiver moet daarbij gecombineerd worden met een abonnement van Joyne of Canal digitaal. De receiver zorgt namelijk voor de vertaling van het signaal, maar daarvoor moet u wel een abonnement hebben om de betaalde zender te kunnen zien. Zonder abonnement is het alleen mogelijk om “free to air” zenders te bekijken.

Waar moet u op letten bij het kopen van een receiver?

Bijna iedere receiver is anders. De ene receiver heeft veel meer of minder functies dan de andere receiver. Het is daarom belangrijk om te weten wat u nodig heeft. Dit zijn de belangrijkste kenmerken die u moeten weten van een receiver:

  • Zit er al een receiver in de tv?
  • Is die geschikt voor Joyne en/of Canal digitaal?
  • Heb ik een smartcard nodig?
  • Heeft de receiver een fastscan functie?

Zit er al een receiver in de tv?

In duurdere tv’s zit al een ingebouwde receiver. Wanneer dit het geval is, heeft u geen tweede receiver nodig. Dit scheelt een extra kastje plus de kosten hiervan en vermindert de kans op storing.

Is de receiver geschikt voor Joyne of Canal digitaal?

De nieuwe receivers (vanaf 2018) zijn meestal geschikt voor zowel Joyne als Canal digitaal. Is de receiver ouder? Dan is de kans aanwezig dat hij moet worden geupdate. Soms blijkt dat die dan alsnog niet geschikt is voor Joyne.

Heb ik een smartcard nodig?

Bij de meeste receivers heeft u een smartcard nodig. Hierop staat het abonnement en via de chip leest de receiver dat u gemachtigd bent om de betalende zender te bekijken. Bij de nieuwe M7 ontvanger van Canal digitaal is deze chip ingebouwd. Dit scheelt een smartcard die niet hoeft te worden ingebouwd.

Heeft de receiver een fastscan functie?

Als laatste is het handig om te kijken of de receiver een fastscan functie heeft. Hierdoor gaat het inladen van de zenderlijsten aanzienlijk sneller. Zeker in het buitenland kan het namelijk nogal eens voorkomen dat het erg lang duurt als de receiver niet over fastscan beschikt.