Dahlia Mozaïeken wandelingen en fietstocht - 28 t/m 30 augustus

Dahlia Mozaïeken wandelingen en fietstocht - 28 t/m 30 augustus

Vanaf half augustus t/m zondag 17 oktober 2021 kan je weer genieten van de dahlia, de veelzijdige zomerbloeiers in de streek. Er zijn verschillende (show)tuinen van CNB (Locatie Tulperij Voorhout), Kasteel Keukenhof (Locatie Kasteel Keukenhof) en FBT (Locatie Tulip Barn) - waar je de kleurrijkste bloemen van Nederland kunt ontdekken.

Van 1 - 3 september wordt voor de 5e keer het Holland Dahlia Event gehouden. Tijdens dit evenement zie je de mooiste Dahlia soorten bij verschillende bezoeklocaties in de omgeving van Lisse. Als voorproef op dit evenement zijn er in het weekend van 28 - 30 augustus diverse Dahlia Mozaïeken te zien in Hillegom, Lisse, Voorhout, Noordwijkerhout en De Zilk.

Na het succes van de #Bollenstreekwandelroute dit voorjaar, hebben wij besloten om nu ook weer leuke wandelroutes, en dit keer ook een fietsroute voor jullie uit te stippelen, langs de vele Dahlia Mozaïeken en Showtuinen.

Dahlia

De Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae) en staat bekend om zijn mooie kleuren en vormen. Van oorsprong komt de Dahlia uit Mexico en er bestaan wel meer dan 20.000 (!) verschillende variëteiten.

Om de Dahlia in het Nederlandse klimaat te kunnen handhaven, moeten de knollen voordat de vorst inzet worden opgegraven, waarna ze op een koele, donkere plek worden bewaard. In ongeveer april, en als het zeker niet meer gaat vriezen, worden ze buiten weer gepland. Waarna hij half augustus tot begin oktober in bloei komt. De Dahlia is dus een echte zomerbloem!

Legenda

In de legenda vindt u een uitleg van de diverse icoontjes die in de routekaarten gebruikt worden. 

Parkeerplaatsen
Dahlia Mozaïeken
Bezoeklocaties/ Showtuinen
Holland Dahlia Event
Horeca

Dahlia Wandelroute Hillegom

Tijdens de wandelroute Hillegom kom je langs alle 25 mozaïeken die geplaatst zijn in Hillegom. Deze wandeling is maar liefst 13,5 km lang, waarbij je de verschillende mozaïeken te zien krijgt, langs lokale horeca ondernemers gaat en je de prachtige Dahlia showtuin van FBT op de locatie van The Tulip Barn kunt bezoeken. Deze wandelroute gaat zowel door het centrum van Hillegom, maar ook over verharde wegen buiten het centrum.

Wil je liever een kortere route nemen en minder over de verharde wegen wandelen buiten het centrum? Dan kan je ook de tussendoor route van 11km lopen, helaas mis je dan wel een aantal mozaïeken en de showtuin van FBT. Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf een route uitstippelen, dan bepaal je zelf de afstand en wat je te zien krijgt!

Bekijk Wandelroute Hillegom in Google Maps

Dahlia Wandelroute Lisse

 

Tijdens de Dahlia Wandelroute Lisse kom je langs tien mozaïeken in en rond het centrum van Lisse én door het Keukenhofbos (toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang). De wandeling is maar liefst 13 km lang en komt naast de mozaïeken, ook langs meerdere lokale horeca ondernemers en de romantische Dahlia Showtuin van Kasteel Keukenhof.

Ook voor deze route geldt dat je hem naar smaak kan aanpassen en langer of korter kan maken. De locaties van de mozaïeken vind je op het bijbehorende kaartje. Stippel dus gerust zelf een leuke route uit!

Bekijk Wandelroute Lisse in Google Maps

Dahlia Bollenstreek Fietsroute

Tijdens de "Dahlia Bollenstreek Fietsroute" kom je langs alle mozaïeken en showtuinen in Hillegom, Lisse, Sassenheim, Noordwijkerhout en De Zilk. Tijdens deze 41km lange fietstocht is er uitgebreid de mogelijk om een hapje of drankje te doen bij de diverse horeca langs de route. Stop dus gerust om even een bakje koffie te drinken of lekker te lunchen.

Totaal zijn er op deze route maar liefst 42 (!) Dahlia mozaïeken te zien. Ook kom je langs drie bezoeklocaties/ showtuinen van het Holland Dahlia Event. In deze showtuinen vind je honderden verschillende soorten Dahlia's, waar unieke foto's van gemaakt kan worden.

Bekijk Fietsroute Bollenstreek in Google Maps

Bezoek 1 - 5 september ook Kasteel Keukenhof!

Het Holland Dahlia Event is dit jaar een samenwerking aangegaan met het Clusius College (Bloem & Design) in Alkmaar. Eindejaarstudenten zullen een tiental dahliaobjecten gaan maken. Het thema hiervoor is ‘Wedding Fairytale’.

Ook zullen de verschillende harten die eerder voor de praalwagens werden gebruikt opnieuw worden bekleed met dahliabloemen. Deze zullen van 1 t/m 5 september te zien in de kasteeltuin van het Keukenhof.

Als klap op de vuurpijl komt er een megastoel in de kasteeltuin, overladen met dahlia’s. Deze wordt zo neergezet, dat het kasteel op de achtergrond te zien is, zodat dit een uniek fotoplaatje oplevert.

Bezoeklocaties/ Showtuinen

Tijdens het Holland Dahlia Event van 1-3 September zijn er verschillende bezoeklocaties, waar je de prachtige Dahlia Showtuinen kunt bewonderen. Het Holland Dahlia Event is 5 jaar geleden gestart om de Dahlia extra te promoten. Het event en daarmee de Dahlia worden steeds populairder en daar zijn de kwekers natuurlijk erg blij mee.

Let op! Net als bij de voorjaarsbloemen is het altijd erg belangrijk om het werk van de kwekers te respecteren en hiermee rekening te houden. Van de volgende locaties weten wij zeker, dat ze bewondert kunnen worden door het ‘grote’ publiek. Deze locaties worden dan ook getoond in de routes:

  • Kasteel Keukenhof
  • CNB/ Locatie de Tulperij
  • FBT/ Locatie The Tulip Barn

 

Route en Parkeren

Over de verschillende routes zijn parkeerplaatsen aangegeven. Zo kunt u overal de route beginnen en heeft u altijd kans om een parkeerplek te bemachtigen. Let wel op dat enkele parkeerplaatsen blauwe zones kunnen bevatten of dat er mogelijk betaald dient te worden op de parkeerplek. Meer informatie hierover vindt u op de parkeerplaatsen zelf. In onderstaand overzicht zijn de parkeerplaatsen in de verschillende dorpen weergeven.

Parkeergarage Albert Heijn 

Henri Dunantplein 2, 2181 EM Hillegom
Let op, Blauwe zone (Max 2uur) van 9:00-18:00

Parkeren Centrum Lisse

Meer en Houtplein 4-6, 2161 ZR Lisse
Let op, Blauwe zone van 08:00-18:00. Maandag verboden ivm markt

Parkeergarage DekaMarkt

Henri Dunantplein 85, 2181 ES Hillegom
Let op, Na sluiting DekaMarkt geen toegang (Max 2 uur)

Het Blokhuis

Blokhuis 53, 2161 EV Lisse
Let op, Blauwe zone en geen toegang na sluiting winkels

P+R Hillegom Station

Loosterweg 32 1e, 2182 BM Hillegom

Parkeren Kasteel Keukenhof

Keukenhof 11, 2161 AN Lisse
Let op, Geopend van 08:30-19:30

 De Brink

Brink 1, 2211 BK Noordwijkerhout

Parkeerplaats Ter Specke

Spekkelaan 8-10, 2161 GH Lisse

Word lid van "Wandelen en foto's in de bollenstreek (en omgeving)"

De Facebook-groep “Wandelen en foto’s in de bollenstreek” die een aantal maanden geleden door ons is opgericht, is in korte tijd uitgegroeid tot een groot succes. We zijn de groep begonnen om wandelaars uit de bollenstreek bij elkaar te brengen en het wandelen in de bollenstreek te promoten. Leden van de groep kunnen nieuwe wandelmaatjes vinden, wandelroutes en foto’s delen, elkaar motiveren om erop uit te trekken en waar nodig elkaar op de hoogte houden van de drukte in de wandelgebieden.

Trek jij er ook regelmatig op uit om te gaan wandelen? Meld je dan nu aan via onderstaande knop.

Bekijk de groep op Facebook
Gerelateerde artikelen
Wilt u meer weten?
50 jarig jubileum win- en kortingsacties en vacature
50 jarig jubileum win- en kortingsacties en vacature

50 jarig jubileum win- en kortingsacties
Het is feest! DE JONG Kampeer & Recreatie bestaat 50 jaar! Graag vieren wij deze mijlpaal samen met u. Wij hebben t/m okt. iedere maand winacties en aanbiedingen. Meedoen met de winacties? Leuk! Houd onze nieuwsbrief en socials in de gaten. De winactie van de maand augustus staat al op Facebook en Instagram. Nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief? Dat kan hier

Via de blog op onze website leest u meer informatie en hoe u aan de winacties kunt meedoen en hoe u van onze aanbiedingen kunt profiteren.
WINACTIE DE JONG 50 JAAR AUGUSTUS 
De prijs van de maand augustus is een volledige outdoorkleding outfit van VAUDE t.w.v. € 200,-.
- AANBIEDING DE JONG 50 Edition caravanWij kochten een gelimiteerde oplage van de zeer populaire Eriba Nova DELIGHT 442. Deze DE JONG 50 Edition caravan bieden wij, zolang de voorraad strekt, aan voor een zeer speciale prijs.

Vacature
Wij hebben een vacature beschikbaar voor Operationeel Manager Marketing & Communicatie. Bekijk deze gehele vacature.