Wandeltochten

Omschrijving

Ontdek de bollenvelden, bossen en historie van Noordwijkerhout. Met deze afwisselende route ervaar je eens te meer hoe leuk én gezond wandelen is.

Over een oud landgoed

Noordwijkerhout noemt zich niet voor niets het Hart van de Bollenstreek: overal om je heen loop je door de schilderachtige bollenvelden. Landgoed Leeuwenhorst vormt hierop een fraaie uitzondering. Je wandelt hier door een stil bos met oude eiken en beuken, maar ook met braam, lijsterbes en kamperfoelie. Een deel van het bos is na de Tweede Wereldoorlog opnieuw aangeplant. De Duitsers groeven hier in 1943 een anti-tankwal en sloopten niet alleen het landhuis, maar kapten ook rücksichtslos een deel van het oude bos weg voor een vrij schootsveld.

Het Witte Kerkje

Van alle fraaie panden in Noordwijkerhout is het Witte Kerkje zonder meer het icoon van het dorp. Het kerkje stamt oorspronkelijk uit 1300. Als je goed kijkt, zie je aan de verschillenden stenen dat het kerkje meerdere keren is verbouwd. Aan de zijkant van het schip zie je de lage raampjes waar ooit de dorpsbewoners met een besmettelijke ziekte de mis moesten volgen. De route eindigt bij het startpunt: de VVV Noordwijkerhout.

Samen 10.000 stappen zetten

De Japanse arts Yoshiro Hatano onderzocht hoeveel stappen je per dag moet zetten om gezond te blijven. Hij kwam uit op een aantal van ongeveer 10.000 stappen. Deze route is, net als de routes 316764 en 316776, speciaal ontwikkeld om je op een leuke manier 10.000 stappen te laten zetten. Je kunt deze wandelroutes natuurlijk alleen lopen als je wilt, of met een paar vrienden. Maar als je eens wat meer wilt weten over hoe je verantwoord af kunt vallen, wandel dan eens op een zaterdag mee met de begeleide 10.000 stappen-wandeling. Leefstijlcoach Marjoleine Klapwijk geeft dan tijdens het wandelen tips en adviezen voor een gezonde leefstijl. Zij heeft een methode ontwikkeld om je leefstijl aan te passen, zodat je zo’n 10 tot 15 procent afvalt – blijvend!

Inschrijven voor deze wandeling kan via VVV Noordwijkerhout. De wandeling begint om 9.00 uur, deelname kost € 2,50.

Wist je dat in de bossen van Staatsbosbeheer kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want buiten kom je hun sporen overal tegen. Kleine voetafdrukken in het zand, geplet gras van een middagdutje. Je ontdekt het op een van onze kabouterpaden. Echt waar!

Wat ga je doen?

Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Buiten staat een houten kabouter die je de verder de weg wijst. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt, loop je samen met je (groot-)ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Na afloop mag de puntmuts mee naar huis.

Ook leuk als kinderfeestje

Het kabouterpad is ook heel erg leuk als kinderfeestje of als activiteit met je klas. Kijk per locatie wat mogelijk is.

De kabouterpaden op een rij

Er zijn kabouterpaden door het hele land. Soms moet je wel je eigen puntmutsje meenemen. Veel plezier!