Fietsen mee op vakantie.

Nederland is een fiets land, we zijn gewend om veel dingen op de fiets te doen en op de fiets ergens naar toe te gaan. De fiets mee op vakantie nemen is een goed idee. Met de fiets kunt u op plekken komen die u anders zou moeten missen.

Eerder werden fietsen nog op het dak van de auto geplaatst. Tegenwoordig kunnen fietsen meegenomen worden met behulp van de fietsendrager. Voordeel van het meenemen achter op de auto in vergelijking met het meenemen van de fiets op het dak is de verminderde luchtweerstand, stevigere bevestiging, minder kans op beschadiging en kleinere til hoogte.

Wanneer u met de caravan op vakantie gaat is dit geen probleem, er bestaan ook fietsendragers die geschikt zijn voor de caravan of camper. Deze fietsendrager wordt op de dissel van de caravan of aan de achterwand van de caravan of camper gemonteerd.

Alle fietsendragers op een rijtje!!!

Fietsendrager op Dissel

fiets op dissel

Fietsendragers die op de dissel van de caravan geplaatst worden zijn verder onder te verdelen in twee soorten:

– Fietsendragers die vast gemonteerd zijn op de dissel: binnen deze categorie zijn er verschillen in de soorten fietsendragers met betrekking tot het kantelen van de middenstang. De eerste fietsendragers zijn uitgerust met een kantelbare middenstang. Nadeel van deze stang is dat de fietsen verwijderd moeten worden voordat de kanteling plaats kan vinden. Nieuwere generaties fietsendragers zoals Fiamma en Omnistor hebben dit probleem niet, deze zijn echter wel 6,5 kg tegenover de 4,5 kg van de oudere generatie.
– Fietsendragers die afneembaar zijn en door middel van een hulpstuk aan de dissel bevestigd worden. Voordeel van deze fietsendrager is dat deze na aankomst van de caravan gehaald kan worden, en kan vervolgens eventueel op de trekhaak van de auto bevestigd worden.

Voor beide soorten fietsendragers geldt dat er voldoende ruimte op de dissel moet zijn, er moet ruimte blijven wanneer de achterkant van de trekauto naar binnen draait; de drager mag dus niet te ver naar voren komen.

fiets op dissel-2

Fietsendrager op achterwand camper of caravan

Fietsendrager monteren: door de dealer, of zelf doen?

fietsendrager op caravan, kampeerauto of camper monteren

De caravan- of camperdealer kan je nieuwe fietsendrager natuurlijk probleemloos voor je monteren. In amper twee uur tijd heeft hij de fietsendrager, waarbij wij als voorbeeld een Fiamma Carry-Bike UL als voorbeeld nemen, achterop je caravan of kampeerauto gemonteerd. Dat kost natuurlijk wat, maar twee uur arbeidsloon is ook geen erg grote investering voor jaren plezier.

Als je handig bent, dan zou je het ook zelf kunnen doen. Omdat je natuurlijk minder ervaren als een caravan/campermonteur bent, duurt dat iets langer, ongeveer een halve dag. Wat heb je daarvoor nodig? Twee rechterhanden, een rolbandmaat, een (accu)boormachine, een schroevendraaier, wat ring- of steeksleutels, en wat kit om de gaatjes af te dichten. Wat extra hulp kan natuurlijk nooit kwaad.

Fiamma Carry-Bike fietsendrager

De Carry-Bike UL fietsendrager is standaard geschikt voor twee fietsen. Optioneel is hij voor drie fietsen geschikt te maken. Het totaalgewicht van de fietsen mag niet meer dan 55 kg bedragen. Om dit voldoende stabiel aan de caravan of kampeerauto te bevestigen gebeurt de bevestiging door-en-door. Aan de binnenzijde van de achterwand komt dan een plaatje, dat netjes afgewerkt kan worden met een afdekplaatje.

Montage van de fietsendrager

De montage aan de caravan of camper gebeurt aan de rail boven het achterraam. Uiteraard moeten de twee beugels voldoende draagkracht hebben, en daarvoor zijn de rails over het algemeen wel geschikt voor. Voordat je begint: kijk binnen of er wel ruimte is om het (afdek)plaatje te monteren. De beugels worden, gecentreerd op de achterwand, op een hart op hart van 60 cm uit elkaar geplaatst.

Eerst worden de gaatjes voor de bovenbeugels voorgeboord, waarbij er aan de binnenzijde dus de mogelijkheid moet zijn om daar de plaatjes te monteren. Als de dunne boortjes de caravan achterwand geheel doorboord hebben en deze ook aan de binnenzijde op de goede plaats terecht gekomen zijn kunnen de definitieve gaten voor de bouten worden geboord. In de gaten wordt een beetje kit gespoten zodat er geen vocht door naar binnen kan dringen. Daarna de houder er op en de bouten er door waarna ze aan de binnenkant worden vastgezet met de speciale plaat. In voorkomende gevallen zit de rollo in de weg, zodat die even gedemonteerd moet worden maar daarna de bevestigingsplaat en afdekplaat van de drager weer mooi aan het zicht onttrekt.

De meegeleverde bouten van 5 cm bleken iets te kort: bouten van 6 cm lengte pasten wel goed. Om het op- en afhalen van de fietsendrager makkelijker te maken heeft monteur Bianca van Gorter Caravanlife een klein stukje weggevijld. Dat is op zich niet direct noodzakelijk.

Daarna kan de strip voor het vastzetten van de onderzijde van het fietsenrek worden gemonteerd. Deze wordt op de achterwand, minimaal 80 cm en maximaal 150 cm onder de bovendragers, gemonteerd. Daarbij is het wel noodzakelijk dat de bevestigingsschroeven voldoende vast in de achterwand kunnen worden gedraaid, meestal vind je door te kloppen wel een plaats met genoeg houvast. Als je die plek hebt gevonden ga je daar opnieuw het midden bepalen. De strip moet precies horizontaal worden gemonteerd. Ook hier weer de gaatjes eerst voorboren, een beetje kit in de gaatjes én op de gehele strip aanbrengen en vervolgens vastzetten. Als de overtollige kit is verwijderd kan het rek daarna worden afgemonteerd. Daarvoor moet je nog twee gaatjes boren.

Extra afstandhouder zet fietsen stevig vast aan de drager

Schaf bij de fietsendrager ook meteen een tweede afstandhouder aan, daarmee kun je de fiets die het dichtst tegen de caravan of camper aan zit nóg steviger bevestigen. Met een paar extra spanbandjes zet je de fietsen dan onwrikbaar vast. Denk ook even aan grijpgrage handjes: zet de fietsen altijd op slot!